„100 малки победи“: За силата на водата с Милен и Ади Цанови

10:50, 14 сеп 20 / Спорт 25 3333 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес ще погледнем към върховната енергийна напитка на тази планета и един от най-често пренебрегваните аспекти на оптималната кондиция - водата. Ще ви срещнем с Милен и Ади Цанови, с които ще обсъдим интересни, много полезни и малко познати факти, свързани с невероятната сила на водата.


Снимка: Личен архив/Ади и Милен Цанови

Ти не си гладен, а жаден!

Знаете ли, че в наши дни хората умират от паразити и липса на чиста вода? Знаете ли, че мозъкът е 85% вода, мускулите - 75%, костите - 25%, кръвта - 82%? Знаете ли, че органите работят при наличие на определено общо количество вода в организма? Знаете ли, че запекът не се лекува с лекарства, а с вода? Знаете ли, че апетитът се бърка с липсата на вода? Знаете ли, че някои хронични болки в тялото, всъщност, са липса на вода в него? Артрити, остеопороза, схващания в мускулите, пръсците, депресия, много мътна урина, запек, сенна хрема – всичко това говори за липса на вода в организма. Знаете ли, че не трябва да ходите в университет, за да знаете кои са простите правила за здраве? Добра вода, спорт, „жива храна“ и градивни мисловни практики. Знаете ли, че дехидратираната клетка е сбръчкана като лицето на Баба Яга? С годините клетките все по-трудно задържат вода и затова се сбръчкват – така остаряваме визуално. Старческите петна говорят за липса на вода в тялото. Знаете ли, че вода има в прясно изцедените сокове, смутитата, „живата храна“ и че тя е структурирана? Знаете ли, че не прескъпите кремове за лице ще ви държат по-млади, а контролирания прием на прясна вода всеки ден? Знаете ли, че протеините (основни градивни единици) и ензимите в нашето тяло работят по-ефикасно с наличие на добра вода? Знаете ли, че водата е достъпна и за бедни, и за богати? Знаете ли, че един ден на вода предизвиква остри реакции като „Но аз ще умра!“, в отговор на които ние възкликваме „Не, ще живееш“. Знаете ли, че супата не е добра вода? Знаете ли, че кайсиите задържат много вода и помагат на клетката да задържа вода? Знаете ли, че бананите и стафидите имат същата способност? Знаете ли, че марулята съдържа повече вода от динята, защото хлорофилът е течност? Много интересно, нали?


Снимка: CanStockPhoto

През 50-те години на 20 век д-р Бернард Дженсън прави опит с болни от рак мишки. Той им инжектира течността хлорофил. Мишките позеленяват, но живеят още дълго. И това се случва, защото хлорофилът увеличава броя на кръвните клетки, снабдява организма с желязо, неутрализира приетите токсини, почиства и обезмирисява тъканите, спомага прочистването на черния дроб, захранва сърцето с желязо, регулира менструалния цикъл, регулира нивата на кръвната захар, помага при астма, премахвайки слузта от дробовете; увеличава желязото в майчината кърма, подобрява производството на мляко, лекува рани, почиства зъбите, лекува парадонтоза, премахва лошия дъх, чисти носните секрети, успокоява възпалено гърло, възпалени сливици, успокоява язвени тъкани, хемороиди, подобрява кръвотока (лекува разширени вени) и др. Знаете ли, че зеленият сок от зеленолистни треви + прясно изцеден сок от ябълка е нова кръв? Знаете ли, че водата е единствената течност в тялото, която то използва за различни ензимни и химически реакции – транспортира хранителни вещества, хормони, кислород чрез кръвта и лимфата.

Една от добрите практики за разграничаване на глада от жаждата е:  всеки път, щом огладнеете, да пиете по една чаша вода. Ако след 10 минути отново сте гладни, значи гладът е истински, а не фалшив. Ако след 10 минути гладът не се върне в същата „крещяща“ форма, значи просто сте бил жаден.


Снимка: CanStockPhoto

Огромна част от населението по света живее в състояние, наречено „токсемия“. По-просто казано, това е състояние на организма, при което има отравяне на кръвта с токсини, постъпващи отвън в организма или образуващи се в него следствие нездрави метаболитни процеси.

Как огромна част от населението е стигнало до това състояние?

Отговорът е очевиден: от консумация на вредни храни и лоши ежедневни практики като: наркотични зависимости (прехранване - презасищане с храна, тютюнопушене, алкохол, безалкохолни напитки (кола, фанта, спрайт, пепси и др.), консумация през кожата на кремове, гримове, шампоани и др., консумация на нечиста вода, нездрава околна среда (мръсен въздух, вода). Живот върху геопатогенни зони, за които ще говорим отново в нашата книга по-нататък.

Ето един пример: ако организмът се пренасища с храна, киселинната ферментация постоянно дразни лигавицата на стомаха. С течение на времето дразненето се превръща във възпаление, възпалението в язва, язвата в удебеление, удебелението в твърдяване и накрая… в рак.


Снимка: CanStockPhoto

Медицинската наука търси години наред отговор на въпроса „Какво причинява хроничните болести“. Отговорът отдавна е пред нас и той е крайната фаза на възпалителния процес води до рак и други заболявания. Колко трудно е да бъде разбрано това след толкова много вече знания.

Възпалителният процес се образува следствие пренасищане на организма с отпадъци, невъзможност за тяхното навременно извеждане от него, дехидратация, липса на кислород, който не може да попадне в клетките, защото техните функции са дискредитирани, и липса на жизненоважни хранителни вещества.

С думата болест следва да се назовава и всеобщото нервно изтощение на организма – липса на жизнена енергия следствие всички гореописани липси и процеси.


Снимка: CanStockPhoto

Липсата на кислород и вода в организма са причина първа за болестните състояния, които съвременната медицина назовава с различни имена. Всъщност, ако трябва да бъдем честни, всички те имат само едно име и то е „ВЪЗПАЛЕНИЕ СЛЕДСТВИЕ ЛИПСА НА ВОДА И КИСЛОРОД“.

Множество са и психологичните нарушения вследствие на дехидратация на организма:

Вечната умора - водата е главният източник за образуване на енергия в тялото. Даже и храната няма енергийна стойност, ако съдържа вода.

Червендалесто лице - когато мозъкът е в невъзможност да извлече достатъчно количество вода за задоволяване на нуждите си, той дава указания за разширяване на кръвоносните съдове. Лицето е една рецепторна чиния, снабдена с огромно количество нервни окончания, които изпращат информация до мозъка за околната среда. Липсата на вода в тези нервни окончания разширява кръвоносните му съдове. Хората с червен нос и бузи (често се среща при алкохолици, поради по-силната дехидратация) са дехидратирани и се нуждаят от вода.

Раздразнителност, нервност, избухливост, напрегнатост - хора, проявяващи гореописаните емоции, следва да пият повече вода, защото са дехидратирани.

Депресия и неадекватно поведение - аминокиселините се използват от организма за различни функции, включително и за предаването на нервни импулси. Мозъкът оценява техния недостиг и се стига до невъзможност да изпълнява функциите си. Тяхното изчерпване е в резултат на дехидратация на клетъчно ниво.

Депресията говори за много сериозна дехидратация на организма, при която тялото е използвало част от антиоксидантите си, за да може да се справи с токсичните отпадъци от метаболизма, неизведени от тялото, поради недостатъчната продукция на урина. Мозъкът използва триптофана за производството на серотонин, меланин, триптамин и индоламин, които са жизненоважни невротрансмитери, балансиращи и интегриращи функциите на организма. Тяхната недостатъчност води до пасивност и депресия.

Главоболието настъпва, когато повишеният прилив на кръв към мозъка не успее да хидратира мозъчните клетки. Те не успяват да изведат токсичните вещества.

Помнете - водата е сила! Не се лишавайте от нея, а съзнателно и постоянно си я набавяйте и се радвайте на оптималната си кондиция всеки миг, всеки ден!


Снимка: Личен архив/Ади и Милен Цанови

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Тренировка за горната част на тялото

„100 малки победи“: Кратка интервална тренировка

„100 малки победи“: Тренировка за стегнат корем и гръб

„100 малки победи“: Кирил Райков и 2 sport4life "Спортен планк"

„100 малки победи“: Силова тренировка

„100 малки победи“: Кратка функционална тренировка със Светлин Спасов

„100 малки победи“: Антистрес, медитация и йога със Зарина Микова

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 FloydMEF 08:05, 14 юли 22

Проводится конкурс на сайте компании newpetroleum.ru .
Граждане от 18 лет могут принять участие, в соответствии с всероссийской программой
«Нефтегазовая экономика Российской Федерации» газовой промышленности.
Участникам проекта дается доступ ко всей библиотеки нефтегазовой промышленности и газовой области.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама