"100 малки победи": Ади и Милен Цанови и как да оцелееш благодарение на спорта

13:00, 10 авг 20 / Спорт 25 2332 Любомира Николова
Снимка: Личен архив/Ади и Милен Цанови

TOPNOVINI.BG и "100 малки победи" стартирахме поредица от интервюта с треньори и спортисти, които ще показват колко важна част от нашия живот е спортът и как по един или друг начин трябва да намираме време, за да го практикуваме. Също така те ще ни разказват пътя, който са извървяли и това как да поддържаме ежедневна форма. Здравият дух и здравото тяло се постигат с добра дисциплина, целеустременост и хъс. #100 малки победи е предизвикателсто за всеки един от вас.

Срещаме ви с Ади и Милен Цанови, които заедно са преборили рака и ще ни покажат полезите от здравословния начин на живот в комбинация със спорт.

Снимка: Личен архив/Ади и Милен Цанови

Милен и Ади откога и защо започнахте да тренирате и да се интересувате от здравословния начин на живот? Какво ви вдъхнови? Как се мотивирате?

Началото на нашата личностна трансформация бе предопределено от диагнозата Рак (имате 6 месеца живот) близо 6 години назад. Тогава започна всичко. Стана ни интересно да живеем! Спортът влезе на малко по-късен етап и покори сърцата ни. Спортуваме с огромно желание и получаваме огромно удволетворение от него. Не си представяме деня ни без 2 -3 часа спорт. 

Има ли невъзможни неща или това е просто оправдание?

Няма невъзможни неща за човека! През тези години имахме възможността да се срещнем с едни от най-страхотните ултра атлети в света. Константин Карнациас - човекът бягал 510 км без да спре, Алекс Занарди - параолимпиец и триатлонист, загубил краката си при автомобилна катастрофа, Шон Конуей - британски екстремен авантюрист -триатлет обиколил Англия 6400 км с плуване, колело и бягане, Боян Петров, Кирил Николов -Дизела. Това са суперхора доказващи, че нашите възможности са огромни. Но това не може да се постигне пред телевизора, а само там на полето на живота. Заедно с Ади се уверихме, че няма невъзможни неща. Зад гърба ни са десетки състезания от веригата Ironman. Хиляди километри плуване, бягане и колоездене всяка година.

Снимка: Личен архив/Ади и Милен Цанови

Избройте няколко от най-важните ползи, защо трябва човек да тренира?

Спортът - движението е жизненоважно за всеки от нас. На достъпен език това е здраве, щастие и светлина в едно. 

Кой е най-правилният спорт, който човек да избере и да тренира или важното е да спортуваме независимо какво?

Това е личен избор, важно е всеки да отделя поне 2 часа на ден в активности.

Аз и Ади упражняваме (колоездене, плуване, бягане, гребане, йога, кардио тренировки, кардио боскинг, спининг, ветроходство и всякакви други забавления, които ни се изпречат на пътя).

Снимка: Личен архив/Ади и Милен Цанови

Кои са най-често използваните извинения и оправдания при пропуснати тренировки?

Аз и Ади нямаме такива, спортуваме за удоволствие и здраве. Но това което най-често съм чувал е:

Много съм зает с работата, децата и семейството.

От 1 януари започвам много сериозно! И така отлита животът. И в един момент се оказваме пред житейското изпитание - болестта. Аз лично вярвам, че спортът трябва да се канонизира в нова религия. И вярвам, че това ще промени живота на милиарди.

Снимка: Личен архив/Ади и Милен Цанови

Спазвате ли диета/хранителен режим и какви хранителни добавки приемате?

Да задължително. В основата на нашите нови здравни навици е храненето.

Ние с Ади сме вегетарианци, като изключително рядко консумираме животински продукти. Храним се предимно с жива храна, тя съставлява 70% от нашия храноден. Много семена, варива, плодове и зеленчуци. Така поддържаме в оптимално здраве и кондиция нашите организми. Противно на общоприетото ние имаме много повече енергия да живеем и да бъдем много активни. Да участваме на нашите любими Ironman състезания всеки сезон. Само изключително подготвени организми са в състояние да преминат предизвикателството. 

Какво най-много ви помага, за да постигате целите си?

Личната мотивация и желанието да бъдем пълноценни и здрави. Също така да поведем нашите деца и съмишленици към светлата страна на живота.

Кое е мотото, което следвате?

Изборът има значение!

 

Още по-темата:

"100 малки победи": Стремежът към усъвършенстване помага на Роберта да върви напред
"100 малки победи": Маги Христова за леката атлетика и как да поддържаме оптимална форма
„100 малки победи“: Зарина Микова и пътят към здраво тяло чрез йога
"100 малки победи": Кирил Райков и спортът като начин на живот

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!