Добрите, лошите и Борисов (Тема с продължение...)

09:00, 23 ное 19 25 5889 Шрифт:
Автор: Мария-Антоанета Даскалова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Двама източноевропейци застанаха начело на най-голямата партия в Европейския парламен; водният режим наказа всички; Сотир Цацаров ще бори корупцията; сдобри ли Борисов синдикати и работодатели; и незаслужената смърт.

***

"Отличен 6" за Мария

Полша и България излъчиха председател и първи зам.-председател на ЕНП в лицето на Доналд Туск и Мария Габриел. Безспорно това е една изключително силна заявка за България в управлението на ЕС. 

Пътят на Мария Габриел към европейските институции започва през 2009 година, когато е избрана за депутат. Преизбрана е и на следващите избори през 2014 година и става ръководител на делегацията на ГЕРБ в ЕНП. Оттогава до 2017 година е и зам.- председател на групата на ЕНП в ЕП. Мария Габриел е била Евродепутат на годината два пъти: в категориите „Развитие“ и „Равенство между половете“. Тази година беше обявена за една от 50-те най-влиятелни жени в Европа в областта на киберсигурността.

В бъдещата Европейска комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен Мария Габриел ще бъде с ресор „Младеж и иновации“. Самата Габриел го обяви за признание за България. Тя премина с отличен изслушванията в ресорните комисии в ЕП.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пръв поздрави Мария Габриел и изтъкна, че тя е била с най- добрия резултат от всички кандидати за зам.- председател на ЕНП. „Това е поредното признание за опита и възможностите, които притежава“, заяви Борисов. Под снимка, на която двамата са усмихнати и прегърнати, лидерът на ГЕРБ написа, че Габриел е изключително работлива и отговорна и ще работи добре по важните за Европа приоритети.

От своя страна Доналд Туск наследява Жозеф Дол официално от 1 декември. Досега Туск беше на една от ключовите позиции в ЕС-председател на Европейския съвет. Мястото му ще заеме Шарл Мишел.

***

Направете път на Цацаров!

Всички, които се вълнуваха какво ще прави Сотир Цацаров, след като сдаде поста на главен прокурор, вече могат да си отдъхнат. Управляващите решиха съдбата му, като издигнаха кандидатурата му за шеф на Антикорупционната комисия. А така индиректно ускориха и назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Мястото за шеф на КПКОНПИ се оваканти предсрочно, след като Пламен Георгиев подаде оставка заради „Апартаментгейт“ и бе назначен за консул във Валенсия. По закон начело на борбата с корупцията по високите етажи на властта трябва да застане човек с високи нравствени и професионални качества, с висше юридическо образование и най-малко 10 години стаж. А според управляващите Сотир Цацаров отговаря на всички тези изисквания и дори ги надхвърля.

Официално мандатът на Сотир Цацаров начело на държавното обвинение изтича на 10 януари 2020 г., когато неговото място трябва да заеме новоизбраният Иван Гешев. Ако обаче Цацаров реши да освободи поста по-рано, за да се бори с корупцията, мястото му трябва да бъде заето от неговия заместник – Иван Гешев. Така Гешев ще седне в креслото на главния прокурор предсрочно...

Иначе, един от бисерите на седмицата беше определението на Сотир Цацаров, дадено му от ДПС.  Те обявиха настоящия "Обвинител номер 1" за „държавно богатство“ и индиректно заявиха, че ще го подкрепят, като признаха безспорния професионализъм и качествата, които той притежава.

Явор Нотев от „Атака” отбеляза, че Цацаров оставя прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена. А според бившия вътрешен министър Валентин Радев Цацаров е "убеден държавник", който защитава разделението на властите.

Валери Симеонов традиционно застана на контра. Въпреки че бе съобщено, че кандидатурата на главния прокурор е подкрепена от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, той подчерта, че с него разговор не е воден. Затова Симеонов покани на среща Цацаров в парламента.

В битката за оглавяването на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще се изправи срещу кандидата на „Воля“ Симеон Найденов. Преди окончателния избор кандидатите трябва да бъдат проверени за съпричастност към службите. Ще трябва да подадат и имуществени декларации. Номинираните ще бъдат препитани и от парламентарната комисия за борба с корупцията.

Очаква се преди края на годината да е ясно кой ще поеме борбата с корупцията по високите етажи на властта.

***

Перник се върна в 1993 г., Ловеч и Плевен по същия път

През последните дни бидоните, кофите и легените се превърнаха в най-търсените стоки в Перник, Ловеч и Плевен. Първите две области вече обявиха воден режим, а същата заплаха тегне и над третата.

В понеделник влезе в сила воден режим в Перник и околните населени места - ситуация, с каквато миньорският град не се е сблъсквал от повече от четвърт век. Около 60 000 души ще бъдат засегнати от режима. Освен гражданите на Перник, потърпевши са и хората от Батановци и 9 села в региона.

Вода ще има само по 10 часа в денонощието - всяка сутрин  от 5.00 до 10.00 ч. и всяка вечер от 17.00 до 22.00 ч. Причинaта е драстично ниското ниво на водата в язовир "Студена". Изчислено е, че при такъв график водата в язовира ще стигне за пет месеца. Освен домакинствата, потърпевши са и детски градини, училища и болници.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви последно, че ако няма валежи до март, железничарския град ще остане във воден режим.

Бившият кмет на Перник Вяра Церовска коментира, че в нейния мандат е "направено проектиране на този воден цикъл и това е първият момент, в който има договор с МОСВ за реализиране на този воден цикъл".

Правителството ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води. 

В Окръжна прокуратура – Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване „длъжностни престъпления“.

Режим на водата се въведе и в Ловеч. Това се налага заради намаляването на дебита на водоснабдителна група „Черни Осъм“ до 300 литра в секунда, което не е достатъчно да задоволи питейно-битовите нужди. За нормалното водоподаване е необходим дебит от 400-450 л/сек. Засега не се очаква по-сериозен воден режим в региона.

Oбласт Плевен също е заплашена от трайно безводие. Официална причина е липсата на валежи от месец юли. Заради това градът е на режим от месец - водата спира през нощта, за да я има през деня. На режим са и десет села. В областния център подпомагат водоснабдяването с помпени станции, но вече и те са на критичния праг. Вода се губи и при течовете по остарялата водопреносна мрежа.

***

Бойко отново е Deus ex machina

Цялата страна се огледа в министър-председателя Бойко Борисов за решение на проблема с плащането на първия ден от болничните. И последната дума беше негова - болничните ще се плащат както досега, тази тема няма да бъде вкарвана в парламента. 

Въпреки успокоението на Борисов, КНСБ и КТ "Подкрепа" остават в готовност в края на месеца да започнат стачни действия. Синдикатите поискаха спешно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). „Ще очакваме гаранции, че предложението за неплащане на първия ден от болничния ще бъде отменено“, каза Тодор Капитанов от КНСБ.

Борисов също уточни, че се надява проблемът с болничните да намери решение в НСТС. "1 млрд. лева сме дали за безплатни лекарства... Не може да се толерират тарикати", подчерта премиерът по време на обиколка из Габровско и Великотърновско за инспекция на инфраструктурни обекти.

"Ще има национален протест, защото не можем да подминем факта, че втора седмица нервите на гражданите са опънати с тази идея и някой е решил да се подиграва с хората на България“, каза Любка Георгиева, председател на националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“.

БСП и ДПС също преди дни се обявиха срещу исканата мярка от управляващите. Според ДПС с нея се отнемат права на работниците, а за БСП с решението "правителството признава безсилието си да се справи със злоупотребите с болнични".

Данните на НОИ за последните 5 години показват увеличение на броя болнични листове, постъпили за изплащане от института. През 2014 г. са били малко над 2,5 милиона, а през 2018 г. близо 3 300 0000. За 2019 г., само за първите девет месеца, броят надхвърля 2 300 000. НОИ обжалва едва под 1% от болничните, показват данните за първите девет месеца на тази година, а и на миналата. От тях едва 30 на сто биват отменени.

Според синдикатите големият проблем всъщност са стотици кухи фирми, създадени, за да източват НОИ.

***

Една смърт в повече

Причината за смъртта на 3-годишното момченце остава неясна. По неофициална информация, детето е имало двустранна хеморагична пневмония. Родителите му обаче се съмняват в лекарска грешка и забавено лечение. Според тях лекарите от трите лечебни заведения не обърнали внимание на детето им навреме и затова се е стигнало до фаталния край. То не било прието в Педиатричната болница и те отишли в болница "Лозенец", откъдето ги изпратили вкъщи за домашно лечение.

Състоянието на детето се е влошило и родителите се върнали в Педиатрията, където този път е прието. Късно в четвъртък е преместено в "Пирогов", тъй като състоянието му се влошава.

От Педиатричната болница обясниха, че при първоначалния преглед детето не е имало симптоми, показващи тежкото му състояние. Директорът на болницата, д-р Димитър Русинов посочи, че става въпрос за мълниеносно протичаща инфекция, която засяга белия дроб и води до дихателна недостатъчност, но не може да се каже каква точно е инфекцията.  

По настояване на премиера директори на три болници бяха временно отстранени, докато тече разследването. 

В момента д-р Елена Георгиева е в неплатен отпуск – била посъветвана да не бъде в болницата в този момент. По думите ѝ случаят се превърна в повод в обществото да се проведат тежки, но необходими разговори.

След случая, родители разказват, че и на тях им се налагало да чакат с часове пред Педиатричната клиника в София. А мнозина са били препращани към други болнични заведения. Причината не е изненада, тя е все една и съща – в педиатрията няма място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама