Д-р Елена Георгиева: Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването

18:55, 21 ное 19 25 2646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването'', това каза в ефира на bTV педиатърът д-р Елена Георгиева, която се оказа в центъра на големия скандал, разразил се след смъртта на детето.

Излязоха и резултатите от аутопсията, според които причината за смъртта Александър е двустранна хеморагична пневмония.

„Не знам колко хора, които не са медицински специалисти, могат да си представят какво представлява хеморагичната пневмония. Това е ангажиране постепенно на цялата дихателна система. Увреждане на дихателните пътища, увреждане на дихателната повърхност на белия дроб, което се развива в рамките на часове. Едновременно с това увреждане и на съдовете – с по-малки или по-големи кръвоизливи'', заяви тя. 

''Нарушават се дихателните функции на белия дроб, независимо дали детето е интубирано или не. Какво означава двустранни надбъбречни кръвоизливи – в един момент организмът губи каквато и да е възможност за собствена защита”, обясни Георгиева, която има 36-годишен опит като педиатър.

Тя настоя, че се е запознала със състоянието на детето 30 минути преди то да постъпи в клиниката, като по разказа й първоначално състоянието на пациента не било за интензивно лечение.

„Съобразила съм направеното в този момент, преценила съм че той е за болнично лечение, организирала съм приемането му в нашата болница по причина, че родителите не желаеха да отидат на друго място”, каза още д-р Георгиева.

В следващите часове състоянието на Александър се влошило и лекарски екип от петима специалисти е успял да стабилизира състоянието му, за да може той да бъде транспортиран в „Пирогов”.

„Има заболявания, които за съжаление не могат да бъдат повлияни”, каза в своя защита д-р Георгиева. И подчерта, че от петимата лекари, които с се борили за живота на 3-годишното дете, единствено тя е поставена под прожекторите на публичното внимание.

По думите на Георгиева тя не е отказвала да приеме детето и дори е освободила място, за да го направи.

Борисов нареди директорите на три болници да бъдат отстранени

Вчера по настояване на премиера директори на три болници бяха временно отстранени, докато тече разследването. „Г-н Борисов търси възмездие. Аз бих казала – ние живеем в правова държава и аз разчитам на справедливост”, добави педиатърът.

В момента д-р Елена Георгиева е в неплатен отпуск – била посъветвана да не бъде в болницата в този момент. По думите ѝ случаят се превърна в повод в обществото да се проведат тежки, но необходими разговори.

„България е пред демографска криза. Но преди да се развие тази демографска криза, се развива криза в здравеопазването и това е една от причините, поради които се нарушават взаимовръзките между отделните звена. Хората, когато търсят помощ, остават с впечатлението че не са обгрижени и че са неразбрани. И ние оставаме виновните, които трябва да се обясняваме в един момент”, допълни тя. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама