Акцент на деня: Борисов включи задна за болничните

17:30, 19 ное 19 25 4420 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Болничните ще се плащат както досега, тази тема няма да бъде вкарвана в парламента. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод предложението на ГЕРБ първият работен ден да не се плаща на работника, предизвикало вълна от недоволство сред работници и противопостави анализатори и политици. Сега първите три дни плаща работодателят, следващите - държавата. Работодателите неведнъж са настоявали да се върне старото положение, когато изплащаха само първия ден.

Въпреки успокоението на Борисов, КНСБ и КТ "Подкрепа" остават в готовност в края на месеца да започнат стачни действия. Синдикатите поискаха спешно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). „Ще очакваме гаранции, че предложението за неплащане на първия ден от болничния ще бъде отменено“, каза Тодор Капитанов от КНСБ.

Борисов също уточни, че се надява проблемът с болничните да намери решение в НСТС. "1 млрд. лева сме дали за безплатни лекарства... Не може да се толерират тарикати", подчерта премиерът по време на обиколка из Габровско и Великотърновско за инспекция на инфраструктурни обекти.

"Ще има национален протест, защото не можем да подминем факта, че втора седмица нервите на гражданите са опънати с тази идея и някой е решил да се подиграва с хората на България“, каза Любка Георгиева, председател на националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“.

БСП и ДПС също преди дни се обявиха срещу исканата мярка от управляващите. Според ДПС с нея се отнемат права на работниците, а за БСП с решението "правителството признава безсилието си да се справи със злоупотребите с болнични".

И експертите не са единодушни по въпроса. Според икономиста Мика Зайкова, след като съществува практика за фалшиви болнични листове, то тя трябва да бъде криминализирана, а не да се наказват редовните работници. Владимир Каролев обаче одобрява предложението с две ръце и го определя като "дисциплиниращо". И според двамата предложението няма да бъде прието, защото ГЕРБ ще се поддадат на натиск.

От ГЕРБ вече дадоха сигнали, че още обмислят идеята, както и заявка това да не важи за отпуска за гледане на болно дете. Същевременно социалният министър Бисер Петков коментира преди дни, че се обмислят и други идеи, като например да се лимитира броя дни, които личните лекари могат да дават от 14 на 7 – идея, която той е лансирал и по-рано.

Данните на НОИ за последните 5 години показват увеличение на броя болнични листове, постъпили за изплащане от института. През 2014 г. са били малко над 2,5 милиона, а през 2018 г. близо 3 300 0000. За 2019 г., само за първите девет месеца, броят надхвърля 2 300 000. НОИ обжалва едва под 1% от болничните, показват данните за първите девет месеца на тази година, а и на миналата. От тях едва 30 на сто биват отменени.

Според синдикатите големият проблем всъщност са стотици кухи фирми, създадени, за да източват НОИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама