Кметът на Перник: Ако няма обилни валежи до март месец, градът остава на воден режим (ОБНОВЕНА)

11:34, 22 ное 19 25 2882 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Публикувана: 10.08 Обновена: 11.34

Ако няма обилни валежи до март, Перник остава на воден режим. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред журналисти, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

''Аз не искам да правя внушения или да създавам фалшиви новини. За тази 1 седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, видях редица притесняващи факти по-скоро от подценяване на цялата ситуация. Затова беше и сигнализирането ми в прокуратурата'', каза Владимиров и допълни, че иска органите да се задействат да установят причините за случващото се.

Цацаров и Гешев разговарят с кмета на Перник заради водната криза

Той допълни, че има много намалял приток в язовир ''Студена'' и това не е правило впечатление на ВиК оператора. При този намалял приток се харчи прекалено много вода и няма как да не се създаде огромната криза, пред която са изправени всички перничани, заяви той.

Той иска от компетентните органи да установят как е управлявано ВиК дружеството и какви са причините то да не е предприело действия по предотвратяването на тази ситуация.

''Ако всички ние се ограничим при харченето на вода, ако водният режим се спазва, перничани ще имат вода до март месец при ограничено водоподаване в тези параметри, които сме задали. Надявам се природата да е благосклонна'', каза още той и допълни, че има осигурени допълнителни аварийни екипи, ще има финансиране за спешен ремонт на пречистватената станция, ще се ремонтират първо утаителите, за да не се нарушава качеството на водоподаването.

По думите му ремонтите ще започнат до 1-2 дни.

Днес кметът на Перник Станислав Владимиров се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и заместник-главния прокурор Иван Гешев по повод водната криза в града.

На срещата стана ясно, че е възложена проверка на МРРБ и МОСВ по отношение на язовир ''Студена'' – собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управлението на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и други, съобщиха от прокуратурата. 

В Окръжна прокуратура – Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване „длъжностни престъпления“.

Междувременно от БСП изпратиха писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов, в което настояват комисията да извърши проверка на качеството на предоставените услуги от ВиК - Перник, съобщиха от пресцентъра на партията. От левицата смятат, че обект на проверката трябва да бъде и изпълнението на заложения бизнес план на дружеството. Социалистите искат резултатите от проверката да бъдат предоставени и на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР къч Комисията по енергетика на НС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама