Мария Габриел вече е зам.- председател на ЕНП

15:26, 21 ное 19 / Политика 25 4084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви във Facebook, че Мария Габриел е избрана за зам.-председател на ЕНП

"Поздравявам Mariya Gabriel за избирането ѝ за първи вицепрезидент на EPP - European People's Party с най-добрия резултат от всички кандидати! Това е поредното признание за опита и възможностите, които тя притежава", заяви Борисов. 

"Мария е изключително отговорна и работлива и съм сигурен, че ще работи добре по важните за Европа приоритети", заявява министър- председателят. 

Доналд Туск застана начело на Европейската народна партия

Eвродепутатът Андрей Ковачев също поздрави Габриел по повод избора й за заместник-председател на ЕНП.

''Поздравявам Мария Габриел. Най-добрият резултат. Мисля, че в исторически план за първи път имаме най-много гласове за български кандидат при избори в ЕНП. Наистина е повод за гордост. С това се повишава нашата сила и влияние в ЕНП'', заяви той в ефира на Нова телевизия. 

„Имаме повече гласове, отколкото има Германия в ЕНП. Вече имаме и първите резултати. Знаете, че за механизма, който Комисията предложи да отпадне, се очаква да има оценка на Европарламента и Европейския съвет, за да може окончателно да падне механизмът за наблюдение върху България. ЕНП направи първите стъпки, инициира такова решение да бъде взето от Европарламента в най-скоро време. Чрез Мария Габриел и групата на ЕНП в Европарламента можем да искаме, като най-голяма европейска партия, тези политики, които са важни за нас, включително Шенген и всичко, свързано с интересите на България”, обясни той.

„Премиерът, заедно с мен, имаше среща с председателя на ВМРО – ДПНЕ Християн Мицковски, където много ясно заявихме нашата позиция. Тя е взета изключително сериозно от ЕНП и ние ще я отстояваме”, категоричен е евродепутатът.

Партията на Заев: Мицковски лъже Северна Македония и Борисов

„ЕНП винаги е заставала зад нашия интерес. Вебер инициира това, което се случва, по отношение на отпадането на механизма в Европейския парламент. Показвайки, че влиянието на българския кандидат е толкова голямо, ние ще имаме повече възможности по-бързо и ефективно да отстояваме нашия интерес и оттам той да става като позиция на партията, а след това и на Европейския съюз”, обясни Ковачев.

„Европейската централна банка е независима институция. При нея няма влияние на политически партии. Съветът на министрите на финансите ще вземе това решение. Министерство на финансите работи много усилено. Горанов е най-запознат за точните дати, когато през следващата година ще можем да се поздравим с влизането на България в т.нар. чакалня на Еврозоната”, заяви той.

„Ресорите ще бъдат разпределени от Туск. Той, заедно с избраните колеги, ще си разпределят ресорите. Това, което е важно да се знае, е, че този, който е първи зам.-председател, сам ще избере този ресор, за който би искал да отговаря. Мария Габриел е комисарят, който отговаря за политиките за бъдещето, за новите технологии, за иновациите. Смятам, че ще избере нещо,свързано с ресора й в Еврокомисията”, добави още Ковачев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама