„100 малки победи“: Мисия „Зеле“ с Милен и Ади Цанови

07:15, 04 яну 21 / Спорт 25 5420 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Този понеделник с Милен и Ади Цанови ще говорим за мисия „Зелев сок за здраве“.

Не можете да си представите в какво веселие се захванахме и с тази наша мисия, на която дадохме това шеговито име в името на доброто чувство аз хумор и за веселба на аудиторията.

Още с началото на диагнозата „рак“ знаехме за ползите от естествено ферментиралите храни, но все не се решавахме да консумираме такива, защото не намерихме доставчик на такива, на когото да се доверим. С напредване на времето информацията за ползите ставаше все по-отчетлива и ние решихме, че трябва да опитаме. Никога до късната есен на 2016 година не бяхме „слагали зеле“. Никога не бяхме слагали и туршия. Докосването ни до естествено ферментиралите храни бе свързан само с домашната направа на краве кисело мляко, когато децата бяха малки. Опитът бе забравен, а увереността бе почти никаква, че ще се справим, ала все пак се заехме.

Целта бе не просто да получим „читав лечебен зелев сок“, а този сок да е от органично отгледани продукти. Ето ти задача. Тръгнахме ние по следите на приказки оттук оттам до различни малки земеделия по милата ни родина, за да открием нашата чиста продукция. И не след дълго ние намерихме първия си доставчик на екологично чисто зеле, червено цвекло, царевица и други. Вярвахме или не, зелето не просто стана супер вкусно, а и сокът бе уникален на цвят и вкус. След сполучливия опит, разбира се, споделихме рецептата за зелевия сок на страниците на нашия блог „Удоволствието да бъдем здрави! БЪДИ ПРОМЯНАТА!“, която можете да намерите и днес. Просто трябва да надникнете в блога ни (http://behealthybg.blogspot.com/).

Следващата есен решихме да продължим Мисията „Зелев сок за Здраве“, споделяйки я даже с нашите съмишленици. Голямо приключение изживяхме по сбор на заявки за пакети, в които имаше не само зелев сок, но и кълцано зеле за салата и зеле за сармички.

Мисията изпълнихме сами – ние двамата, нашите дъщери и родителите на Милен, които в продължение на няколко дни рязаха, пакетираха и извозваха. Разбира се, направихме и микробиологично изследване, което показа отлични резултати.

Аз, Ади, няма да скрия, че съм неимоверно горда с тази наша Мисия, защото аз в нея почти нямам никакъв пръст, за разлика от Милен, който в продължение на два дълги месеца се грижи за нея – търси екологично отгледана продукция, обгрижва всеки бидон, претака, следи за ферментацията и дегустира с удоволствие.

Позволихме си до опитаме през есента на 2017 година да затворим бутилки зелев сок с мащерка, с розмарин, с целина и с чесън. Резултатите се оказаха просто забележителни.


Снимка: Личен архив

Дали ще продължим нашата Мисия зеле?

Разбира се, след като ни се получава, защо пък не. А тя ни се получи, защото бяхме достатъчно търпеливи да претакаме прецизно и изчакаме пълния ферментационен процес без добавки, без оцветители, без неестествени консерванти, без разреждане с допълнително вода непосредствено преди бутилиране, и, разбира се, бутилирането в изварени стъклени съдове.

Нашата малка винарна у дома се превърна в малка зеле-нарна, пълна с бутилки зелев сок и буркани със зеле, които консумираме чак до следващата реколта.

Въпреки отричането на претакането от някои хора, ние смятаме, че то е задължителен процес, при който из цялото съдържимо течността циркулира равномерно. Т.е. няма по-солена или по-малко солена зелка. Претакането позволява и достигането до цялото съдържимо на отделните продукти, които всъщност оформят отличната ферментация и медения вкус на сока и зелето. Също така претакането не позволява заслузяване на течността, което явление често води до образуване на неблагоприятна бактериална флора и нетипична фауна.

Мисия „Зеле“, както вече споделихме с вас, е изпълнена изцяло с органично отгледани продукти от утвърдени био производители, с канген вода, много малко морска и хималайска сол (на 100 л х 1 кг сол – 50 % морска на 50 % хималайска).

Консумацията на сока е приятна и пивка, а не солена и горчива. Вместо чаша алкохол на масата всяка вечер, както предпочитат много хора, ние се наслаждавате на медения вкус на нашия зелев сок, кълцаното зеле или пък зелевите сармички.

Как следва да се употребява зелевия сок за здраве?

Препоръчва се сокът да се пие по една чаша сутрин и по една чаша вечер от 150 мл в рамките на 21 дни за максимално добър лечебен ефект. Както знаете, сокът от зеле има диуретично въздействие и с него не бива да се прекалява, независимо колко вкусен и пивък е той.

Зелевият сок лекува над 100 заболявания! Предпазва от рак и множество други хронични болестни състояния, които може да определим като един общ възпалителен процес в организма на човека. Качествата на зелевия сок и киселото зеле са припознати „от време оно“, именно поради ползите, които той привнася в човешкия организъм.

Зелевият сок е чудесно противовъзпалително средство, което помага на организма на човека да лекува възпалителни процеси в него. Зелето е отличен източник на витамин К, витамин В 6, хранителни фибри,  фолиева киселина, витамини, минерали и антиоксиданти, които лесно и бързо се усвояват от кръвотока при направата му на сок. Също така зелевият сок и зелето имат антисептични и противодействащи на заболяванията свойства, поради наличието на специфични съединения (сулфорафан и глюкозинолати), които активно стимулират храносмилателната система и помагат на тялото да се детоксикира. Зелевият сок е незаменим продукт при лечение на храносмилателни неразположения. Той помага в лечението на пептични язви, благодарение на съдържащите се в него аминокиселини. Те насърчават растежа и възстановяването на клетките, които покриват храносмилателния тракт. Зелевият сок също така е ефикасен в лечението на заболявания като синдром на дразнимото черво и колит.

Честата консумация на зелев сок помага в предпазването от и в битката с различни видове рак. Съединението сулфорафан, съдържащо се в киселото зеле, доказано предпазва клетките от рак. В много изследвания именно то поставя кръстоцветните зеленчуци (включително и зелето) на първо място в списъка на веществата, борещи се с рак на дебелото черво. Зелевият сок намалява риска от заболяване от рак на гърдата, простатата, белия дроб, черния дроб и яйчниците. Зелевият сок е богат на полифеноли, които също помагат за отблъскването на рака. Зелевият сок се справя чудесно с лечението на астма и бронхит. Той подсилва лечебната способност на дихателните пътища, прочиствайки организма от шлаки и токсични отлагания в него. Зелевият сок подсилва имунната система на човека и  помага при лечението на алергии (благодарение на химикала хистидин).

Освен в лечението на различните видове рак, зелето помага и в лечението на следните заболявания: хронична кашлица, артрит, възпаления, стомашни язви, анемия и др. Зелевият сок подпомага отслабването. Той спира преобразуването на захарите и въглехидратите в мазнини. Зелето също така е идеална добавка към всяка диета за отслабване, защото съдържа забележително малко калории, стимулира действието на метаболизма и облекчава проблемите със запека. В него има и много тартронова киселина (съдържа се и в краставиците), която възпрепятства натрупването на излишно тегло. Зелевият сок също така съдържа магнезий, калий, калций, както и известно количество натрий. Незаменим е за производството на хормони, в регулирането на сърдечния ритъм, за сваляне на кръвното налягане и за доброто развитие на костите. Ферментиралият зелев сок също така контролира и инфекциите от кандида (паразит „гъба“).

Зелевият сок е чудесно противовъзпалително средство, което помага за лечението на артрит и на други дегенеративни възпалителни заболявания. Зелето е отличен източник на витамин К, фолиева киселина, хранителни фибри,  витамини, минерали и антиоксиданти, които лесно и бързо се усвояват от кръвотока при направата му на сок. То има също така антисептични и противодействащи на заболяванията свойства, заради съединенията сулфорафан и глюкозинолати, които стимулират храносмилателната система и помагат на тялото да се детоксикира.

Киселото зеле е един от най-важните източници на витамин С през зимата, на каротин, В 1, В 2, РР, К. Консумацията на 230 гр кисело зеле доставя на организма 25 % от необходимия за денонощието витамин В 1, 30 % от витамин В 2 и 65 % каротин. То съдържа още желязо и редица други микроелементи, и органични киселини. Киселото зеле съдържа и ценния витамин B 6, който обикновено липсва от растителната храна (с изключение на водораслите). Той допринася за доброто настроение и овладяването на стреса, стимулира нервната система, метаболизма на желязото, строежа на червените кръвни телца, кислородното снабдяване на клетките, клетъчния растеж, подпомага изграждането на костите, преработката на мазнините, активността на мускулите и най-вече на непрекъснато работещия сърдечен мускул. Богатото съдържание на витамин B прави зелето незаменим помощник при белтъчната преработка. Ниацинът пък допринася за позитивно настроение, за клетъчната енергия, както и за общата, и за мозъчната обмяна на веществата. Пантотеновата киселина също е желана биологична ценност.

Съдържанието на аскорбинова киселина в зелето е толкова, колкото в портокалите и лимоните. В зелето витамин С е комбиниран с витамин Р, който също е в големи количества. Съчетани заедно, те действат укрепващо на стените на кръвоносните съдове. Ценността на зелето е и във високото съдържание на сяра, хлор и йод.

Не трябва да се подценява и съдържанието на минералите. Калият има обезводняващ и обезкисляващ ефект. Желязото подпомага кръбообразуването и клетъчното дишане. Магнезият е много важен за мускулите и за сърцето. Цинкът пък има важно значение за съединителните тъкани, както и за мозъчната дейност.

„От време оно“ хората лекуват рани с кисело зеле. Препоръчвали го като най-доброто средство против безсъние. Доказано е много отдавна, че зелето намалява активността на щитовидната жлеза и успокоява нервната система. Киселото зеле не случайно се нарича още „метла за стомаха“, поради способността му да очиства умело храносмилателния тракт.

Какво отличава киселото зеле – още ползи...

Киселото зеле е продукт от ферментацията на млечната киселина. Процесът на така нареченото “втасване” е съпътстван от работата на милиони микроорганизми – бактериите на млечната киселина. Те нападат въглехидратите на зелето и ги разлагат на млечна и оцетна киселина. Това помага зелето да се запази по-дълго, защото солта и киселината не позволяват на причинителите на гниене да се развиват. Бактериите на млечната киселина имат много положителни здравословни ефекти. Всичко това прави зелето незаменим лечител.

Мисия „Зеле“ продължава…

И тази година ще претакаме…

Корейската версия на нашето кисело зеле е т. нар. „кимчи“, което можете да опитате в някой корейски ресторант у нас или някъде по света. Към другите лечебни естествено ферментирали храни следва да добавим ябълковия оцет, който има лек меден вкус. Оцетът е източник на пробиотици, ензими и калий.

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Сто повторения за оптимална кондиция с Роберта Стойнева

„100 малки победи“: Йога, релакс и антистрес със Зарина Микова

„100 малки победи“: Комплексни упражнения за корем с Маги Христова

„100 малки победи“: Кратка интензивна тренировка с Роберта Стойнева

„100 малки победи“: Комплексни упражнения със Светлин Спасов

„100 малки победи“: Да тренираме на Коледа с Маги Христова

„100 малки победи“: Прости правила за добро храносмилане с Милен и Ади Цанови

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама