Денят накратко – 12 септември

19:00, 12 сеп 19 / Общество 25 2762 Topnovini
1

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете първия коментар на дългогодишният съдебен репортер Силвия Великова, който БНР свали днес от ефир, какъв е отзвукът след шпионския скандал, защо Найден Зеленогорски напуска ДБГ и още: 

***

Следващият главен прокурор – ''За'' и ''Против''

Стотици граждани излязоха на протест пред Съдебната палата срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Протестиращите скандираха: „Мафия“, „Мафията вън“, „Гешев е позор“. Междувременно днес Пленумът на Висшия съдебен съвет единодушно реши изслушването и гласуването на кандидатурата на Гешев да бъде на 24 октомври от 10.00 часа.

***

БНР свали от ефир Силвия Великова

Силвия Великова - водещ на предаването "Преди всички" по БНР, а също и дългогодишен съдебен репортер, беше свалена от ефир. Решението е на новоназначения и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев, който пое временно поста в четвъртък с решение на УС на БНР на мястото на пенсионирания досегашен ръководител на програмата Ивайло Савов.

За ТОПНОВИНИ Великова коментира, че официално е повикана и уведомена днес, че няма да отиде на протеста срещу Иван Гешев пред Съдебната палата. „Казаха ми и че оттук нататък ресорът ми ще бъде поет от друг колега и че утрешното ми сутрешно предаване, което аз готвя днес, няма да бъде водено от мен, а от друг колега“, заяви тя. Великова подчерта, че към този момент няма предоставени официални мотиви защо е свалена от ефир.

***

Шпионският скандал – отзвукът

''Скандалът с руския шпионаж е съшит с бели конци и представлява част от предизборната кампания. Някой иска да клати властта в България и да има постоянно избори и напрежение'', това заяви днес проф. Станислав Станилов, член на ПП "Атака". Той призна, че е близък приятел и познава от дълги години руския генерал Леононид Решетников, който получи 10-годишна забрана да посещава България. 

По повод скандала лидерът на АБВ Румен Петков каза, че изтъкнатият руски шпионин Мони Паси е съсипал  американските и британските служби. „Той се оказа по-информиран от тях и назова число на руските шпиони в България, в което усложливо не включи себе си“, заяви Петков.

Обвиненият в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов каза днес, че акцията категорично е удар срещу управляващата коалиция. Малинов отбеляза важността на проектите ''Турски поток'' и ''Белене'' за България и ГЕРБ в частност и заяви, че ще продължи да прави всичко възможно, за да подобрява отношенията между България и Русия.

Проф. Евгений Дайнов също изрази мнението си по темата, според което целта на скандала е политическа, а именно да не се загуби София на изборите.

Междувременно прокуратурата публикува част от доказателствата срещу Николай Малинов. Публикуваните записки са относно „необходима геополитическа преориентация на България“. В тях Малинов посочва, че през последния четвърт век България е под влиянието на САЩ.

***

Найден Зеленогорски напуска ДБГ, след като партията подкрепи Мая Манолова за кандидат за кмет на София

Найден Зеленогорски изрази възмущението си от това, че Манолова е подкрепена от "Движение България на гражданите" за кмет на София без да се спази партийния устав. Той и още четирима членове обявиха, че напускат партията и ще дадат своята подкрепа за кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. Изпълнителният съвет на ДБГ посочи в своя позиция, че с решението си за напускане, Зеленогорски цели да подпомогне ГЕРБ.

***

„Атака” ще подкрепи Йорданка Фандъкова за кмет на София

"Атака" ще подкрепя Йорданка Фандъкова, тъй като тя е най-подходящият кандидат за кмет на София и трябва да продължи да ръководи общината", това заяви в лидерът на партията Волен Сидеров. По думите му е редно партията да подкрепя ГЕРБ, тъй като са коалиционни партньори.

***

ЦИК и местните избори

Днес говорителят на ЦИК Александър Андреев изнесе обобщена информация относно предстоящите местни избори, от която стана ясно, че 64 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация за местния вот на 27 октомври. От тях 59 партии и 7 коалиции са били регистрирани. Отказана е регистрация на 5 партии и една коалиция.

***

Отмениха отстраняването на кмета на Костенец

Днес апелативните магистрати отмениха определението на спецсъда от 3 септември, с което Радостин Радев е отстранен от длъжността кмет на Костенец и остави без уважение искането на прокуратурата. Пред журналисти, Радев заяви, че няма да се кандидатира за следващ кметски мандат. Той е привлечен към наказателна отговорност по две дела.

***

Медицинските сестри започват безсрочен протест

Днес медицинските сестри започнаха безрочен протест, като исканията им са за достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформи в здравеопазването. По повод протеста министър-председателят Бойко Борисов заяви: Вчера съм се карал на Ананиев, къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 млн., а са 86 млн. Той да се оправдава сега“.  

***

Двама министри ще отговарят за ловните сезони

Народното събрание прие окончателни промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Те предвиждат ловните сезони да зависят от двама министри - земеделският министър Десислава Танева и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Промените са свързани с увеличаване на запасите на дивеча и усложняването на епизоотичната обстановка, свързана с разпространение на африканската чума по свинете.

***

Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"

Прокуратурата посочи Иван Тодоров като организатор на престъпна група, създадена с користна цел. Според обвинението той е карал подчинените си да търсят уязвимост в различни сайтове, за да ги принуди да сключат договори с неговата фирма. Иван Тодоров днес направи нов опит да излезе на свобода, но съдът отложи решението си по случая за утре.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани