ЦИК: 59 партии и 7 коалиции ще участват в местните избори

14:21, 12 сеп 19 25 4891 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

59 партии и 7 коалиции ще участват в местните избори. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на пресконференция, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

64 партии и 8 коалиции са подали до края на работния ден вчера в Централната избирателна комисия документи за регистрация за местния вот на 27 октомври.

„От тях 59 партии и 7 коалиции са били регистрирани. Отказана е регистрация на 5 партии и една коалиция. Техните документи не са съответствали на нормативните изисквания“, обясни Андреев.

"За две формации и една партия не е достигнал броят на избирателите, които ги подкрепят", заяви говорителят на ЦИК. 

На последните местни избори през 2014 г. са били регистрирани 74 формации, 71 партии и 3 коалициии. На 10 формации е било отказано да участват в местните избори.

До момента в ЦИК са постъпили три сигнала и девет жалби.В пет от случаите ВВС е потвърдил решението на комисията. Имало е жалба срещу предишно решение на ЦИК за създаване на три пункта за приемане на изборни книжа и материали в София. ВСС е прекратил делото, защото то не подлежи на обжалване, а е организационно.  

Централната избирателна комисия е приела няколко решения за предстоящите избори: за контрол при подпечатването на бюлетините, за приемане на графичните им формати, за отпечатването им от БНБ. Прието е решение за назначаване на съставите на Общинските избирателни комисии. 

Комисията е приела и решение за броене на преференциите. Процедурата за отчитане е с попълване на черновата и след това нанасянето на преброените преференции в окончателните резултати.

В изборите за общински съветници, за да може един кандидат да се измести в листата, трябва да има 7 на сто от действителните гласове, подадени за дадената кандидатска листа. Преди това беше 7% от общинската квота“, припомни Андреев. Когато не се отбележи преференция, тя отива в полза на водача на кандидатската листа.

На 16 септември изтичат сроковете за регистрация на партии и коалиции и инициативни комитети в общинските избирателни комисии. Дотогава следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн новинарски сайтове. За електронните медии срокът е до 26 септември. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама