Двама министри ще отговарят за ловните сезони

09:41, 12 сеп 19 / Политика 25 3015 Шрифт:
Topnovini

Народното събрание прие окончателни промени в Закона за лова и опазване на дивеча, съобщи „Фокус“. Те предвиждат ловните сезони да зависят от двама министри - земеделският министър и министърът на околната среда и водите.

Промените бяха внесени от „Обединени патриоти“ и са свързани с увеличаване на запасите на дивеча и усложняването на епизоотичната обстановка, свързана с разпространение на африканската чума по свинете, която води след себе си икономически загуби. Целта на промените е да може да се реагира адекватно на тези проблеми.

НС гласува окончателно промените в Закона за лова

Промените предвиждат при усложнена епизоотична обстановка земеделският министър, съгласуванo с министъра на околната среда и водите, да може да ограничава или забранява лова на някои видове дивеч, да прилага санитарен отстрел на диви животни, да променя сроковете за ловуване на дива свиня и да разрешава груповото ловуване на диви прасета в не повече от три дни.

С измененията се предвижда още при свръхпопулация земеделският министър да има правото да издава заповед за регулиране на числеността.

Заради промените в закона ловците отмениха готвения за 15 септември протест. Те получиха и обещания за облекчени мерки за биосигурност и за по-ранно откриване на ловния сезон.

Очаква се ловът на диви прасета да бъде разрешен в цялата страна най-късно в началото на октомври.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама