Следите остават (Тема с продължение... )

09:00, 30 ное 19 25 6208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

България загуби големият актьор Стефан Данаилов; какво се случи на дългоочаквана среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов в Белия дом; защо държавният глава подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на България, опустошително земетресение разтърси Албания и взе десетки жертви и още...

 

***

България загуби легендата на българското кино 

Тази седмица България загуби големия актьор Стефан Данаилов. Легендата на българското кино си отиде на 76-годишна възраст.

В началото на месеца актьорът беше поставен в медикаментозна кома заради събиране на вода в белите дробове. Миналата година той разкри, че е диагностициран с болестта на Паркинсон. През август тази година беше приет в болница в Бургас, където му беше направена операция за смяна на тазобедрената става. След това беше преместен в болница в София. На 9 октомври беше приет във ВМА.

Политици, общественици, културни дейци, ученици, колеги, близки, приятели, почитатели, съмишленици поднесоха своите съболезнования за загубата на големия актьор. В негова памет БНТ промени програмата си и излъчи филми с негово участие. Всички срещи в професионалния футбол у нас през уикенда ще започнат с минута мълчание в почит към Стефан Данаилов.

Последният актьорски клас на Стефан Данаилов ще посвети на своя учител премиерния си спектакъл „Лодкарят“. Постановката ще се играе на Голяма сцена в НАТФИЗ.

След себе си Ламбо оставя огромно наследство – над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Култови ще останат превъплъщенията му като майор Деянов в сериала „На всеки километър“, Яким Донев в „Дами канят“, Дон Надзарено „Нуцо“ Марчиано в италианския сериал „Октопод 7“ и много други.

Освен на сцената той има много и различни роли и в живота – носител на множество награди от национални театрални и филмови фестивали, Заслужил артист (1975) и Народен артист (1983). Удостоен с награди „Аскеер“ и ордени „Стара планина“ и „Златен век“, преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, избиран за народен представител 6 пъти, министър на културата в правителството на Сергей Станишев (2005 - 2009 г.), кандидат за вицепрезидент с кандидат за държавен глава Ивайло Калфин.

Стефан Данаилов беше определян освен като емблемата на българското кино и като учителят, човекът с ясна и категорична гражданска позиция.

Поклонението пред великия български актьор Стефан Данаилов ще се състои на 2 декември (понеделник) от 11:00 часа във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ в София.

***

Дългоочаквана визита във Вашингтон

Дългоочакваната среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов в Белия дом вече е факт. Българският министър-председател беше посрещнат в американската столица с церемония с 21 топовни салюта. След това Тръмп приветства Борисов в Белия дом и заяви, че българският народ и България са приятели за Америка. За изключителната химия и много добрата комуникация между двамата лидери говори преводачът на срещата.

След приключването й Борисов обяви, че очаква скоро да отпаднат американските визи  за българските граждани. Очаква се Доналд Тръмп да посети България, сделката за F-16 да бъде финализирана, засилено американско присъствие в Черно море, американски инвестиции в ядрената ни енергетика, както и доставки на американски втечнен газ. 

Срещата Тръмп-Борисов завърши с подписване на Рамка за стратегическо партньорство, в която се посочва, че двете държави имат отлично сътрудничество в отбраната и ще изработят пътна карта за противодействие на морските и хибридните заплахи в черноморския регион.

Отношенията между САЩ и България са минали на следващо ниво след тази среща, коментира американският посланик у нас Херо Мустафа. Заради българския народ съм оптимист за бъдещето на България и отношенията между нашите две страни, каза още тя.

Визитата на Борисов стана водеща тема в социалните мрежи още от самото си начало - от кацането във Вашингтон до срещата в Белия дом. Коментаторите обаче заключиха, че срещата сама по себе си е успешна и се откриват добри перспективи, но не на това мнение е учредителят на "Няма такава държава" Слави Трифонов.

***

Без пречки за Гешев

12 дни след преизбирането на Иван Гешев от ВСС за главен прокурор президентът Румен Радев подписа указа за назначаването муПрезидентът ще очаква от новия главен прокурор справедливост, независимата и ефективна прокуратура,отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона - без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.

На 14 ноември Иван Гешев бе преизбран от ВСС за главен прокурор. След първото му избиране от кадровиците на 24 октомври президентът Румен Радев върна процедурата с мотивите, че очаква истинско състезание между кандидатите, а не само формално изпълнение. По закон обаче при повторното му преизбиране от ВСС президентът вече е задължен да положи подписа си. 

Според държавния глава повторното гласуване на ВСС не е могло да разсее съмненията в обществото за начина на провеждане на процедурата, но той няма да наруши Конституцията. "Гешев би спечелил доверието на гражданите, ако активно се бори с корупция по високите етажи на властта, със скритите офшорни сметки, фирмите и имотите зад граница на политици и магистрати, „Апартаментгейт“, БАБХ, безобразното качество на ремонти, с грабежа на КТБ", изтъкна Радев. 

Със златна значка с облика на Васил Левски Гешев се закани, че ще развенчае мита за всевластния главен прокурор. Според него прокуратурата трябва да е доста по-активна и ще направи всичко възможно да оправдае очакванията на гражданите за повече справедливост. Той отказа да назове какви ще бъдат неговите приоритети, защото по думите му процедурата все още не е приключила.  Иначе според Гешев отчетността в прокуратурата е на добро ниво. Той отрече да е работил селективно, по което и да е дело, като добави, че всички, които нарушават закона, трябва да имат притеснения.

Подписаният от президента указ трябваше да се обнародва в Държавен вестник, а това стана факт в петък.  Иван Гешев може и по-рано да встъпи в длъжност, ако настоящият главен прокурор Сотир Цацаров бъде избран и назначен за председател на КПКОНПИ, преди 10 януари. Тогава изтича 7-годишният му мандат.

***

Данъчни вълнения за столичани

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви в сряда, че ще внесе в Столичния общински съвет предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци в София.

От следващата година собствениците на стари коли в София с екостандарт под евро 4 ще плащат повече за данъци. За превозните средства евро 5 и 6 данъкът ще се запази без промяна. Това, по думите на столичния градоналник, са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики.

"Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече, което в момента не е така, подчерта кметът. За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите в града, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв., обясни столичният кмет.

Освен това се планира и повишение на данъка върху възмездно придобиване на имущество. От 2,5% той ще стане 3% от стойността на сделката.

Очакваните допълнително приходи от този данък са около 20 млн. лв., с които ще гарантираме повече средства за ремонт на квартални улици тротоари. Ще предложа половината от тях да бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонти, останалата половина ще бъде в рамките на програмата, която ние подготвяме“, обясни Фандъкова.

Кметът на столицата веднага беше нападната, че по време на предизборната капрания е обещала данъците за столичани да не се променят, а сега прави точно обратното. Никога в кампанията не съм казвала, че няма да се променят данъците в София“, заяви пред bTV тя. Фандъкова поясни, че основните такси – за жилищата и битови отпадъци, няма да бъдат променяни. На този етап не се предвижда увеличение на билета за градски транпорт, каквато информация се появи в социалните мрежи.

***

Албания скърби

Опустошително земетресение от 6,4 по Рихтер разтърси Албания в началото на седмицата - най-голямото в страната през последните 30 години. Жертвите не спират да се увеличават, като вече броят им достигна 50, а ранените са над 2 000. Най-силно засегнати бяха Тирана, Дуръс и Туман. Земетресението беше усетено у нас, в Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Италия.

От тогава цяла седмица страната не спира да се тресе, като един от най-силните трусове беше с магнитуд от 5,1 по Рихтер. Албания е изправена пред сериозна криза, като вече беше обявено бедствено положение за срок от 30 дни.

В подкрепа пристигнаха специализирани екипи от Косово, Гърция, Италия, Турция, Черна гора, Северна Македония и други страни. Спасителните операции в Туман вече бяха прекратени, защото се предполага, че под развалините няма повече хора. Сред жертвите на земетресението е и годеницата на сина на албанския премиер Еди Рама.

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования за жертвите. Правителството на България отпусна 200 000 лв. хуманитарна помощ за справяне с последиците от бедствието.

„Надявам се всички да ни подкрепят. Вътрешно министерство е подготвило над 1000 палатки с пакети за необходимост. При нужда имаме готовност да изпратим и екипи за разчистване и противопожарна охрана. Това е голяма трагедия. Не бива да ги оставяме сами. Имаме готовност за подпомагане с жива сила и техника“, коментира на редовно правителствено заседание Борисов.

БЧК предостави вещи от първа необходимост за 5000 души от бедствения си резерв, като част от тях са от съвместния бедствен резерв с Турския Червен полумесец.

Папа Франциск направи благотворително дарение от 100 000 евро за Албания, а "Отворено общество" на Джордж Сорос обяви, че ще отпусне 500 000 долара за възстановяването на страната. Филиал на американската компания GoFoundMe в Италия съобщи, че в срок от 24 часа компанията е събрала около 1 милион евро помощ за пострадалата от земетресение Албания.

Косовският външен министър обяви, че дарява 1 милион евро. Беджет Пацоли е един от най-богатите албанци в света. Той заявява, че семейства от Албания са добре дошли в Косово и че има готовност да организира приемането на семейства в Прищина.

***

Насилието над жени и Истанбулската конвенция

Отбелязахме Международния ден за премахване на насилието срещу жените. От МВР съобщиха стряскаща статистика - повече от 30 000 са сигналите за домашно насилие, подадени на телефон 112 от началото на годината, а издадените ограничителни заповеди са повече от 2000. Фрапиращите данни обаче не спират дотук – според международни организации всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие, което прави 1 милион българки, които страдат от „жестока любов“.

От началото на годината са извършени 70 убийства, от които 24 са на жени. По данни на правосъдното министерство всяко трето убийство на жена е извършено от партньора ѝ. От общо 182 случаи на нанасяне на средни телесни повреди над 100 са били срещу жени. 26 от общо 35 случая на следене касаят представителки на нежния пол. Това са данните само за оповестените случаи на агресия - статистиката мълчи за проявите на насилие, които остават "заключени" зад врата на дома.

След поредицата от жестоки убийства на жени през 2018 г., в началото на годината парламентът криминализира всички форми на домашно насилие, с промени в Наказателния кодекс. Те бяха внесени, след като Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Европейският парламент прие в четвъртък незаконодателен призив всички държави от ЕС да одобрят Истанбулската конвенция. Документът беше гласуван  с 500 гласа "за", 91 "против" и 50 въздържали се. Отправен бе призив към седемте държави от ЕС, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания, да сторят това без отлагане.

Основна цел на Истанбулската конвенция е „да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие“. Документът се стреми да премахне всички форми на дискриминация, както и да подпомага сътрудничеството на организации правоприлагащи органи за  премахване на насилието над жени и домашното насилие.

Бившият конституционен съдия Благовест Пунев поясни пред ТОПНОВИНИ, че въпреки позицията на Конституционния съд от миналата година, решението за ратификацията на спорния документ е единствено в ръцете на депутатите. Т.е. въпреки това, че конституционните съдии са сметнали текстовете за несъвместими с основния закон, не е проблем те да бъдат приети, ако има политическата воля за това.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама