„Демократична България“ иска добро управление, а не по-високи данъци

16:48, 28 ное 19 / Политика 25 1288 Topnovini
1

Имаме нужда от добро управление, а не от по-високи данъци. Това заявиха представители на Демократична България на извънредна пресконференция, съобщиха от партията.

Реакцията на третата по големина група в Общинския съвет на столицата идва в отговор на заявените от столичния кмет Йорданка Фандъкова намерения за увеличение на данъка при придобиване на имущество, както и на някои ставки на данъка за моторни превозни средства.

ДБГ: С увеличаването на местния данък в София ГЕРБ силно олевяват

От партията определиха вдигането на данъците като необоснована мярка, до която се стига в резултат от неефективната работа на администрацията, неадекватните данъчни оценки, непроменяни от 10 години, както и лошата събираемост на местните данъци.

От „Демократична България“ предлагат промени в Закона за местните данъци и такси за бързо актуализиране на данъчните оценки на недвижимите имоти, както и за даване на възможност на общините самостоятелно да избират методика за определяне на данъчната оценка, като приетите методики да подлежат на контрол от МРРБ/МС/Областни управители.

Фандъкова увеличава данъците за автомобили и таксите при имуществени сделки

Като втора ключова за града тема беше засегнат новият правилник за работата на СОС.

В момента общинската администрация е водеща, а общинските съветници са просто едни фигуранти. В Конституцията е заложено обратното. Новият правилник на СОС заплашва да е като новите дрехи на царя”, заяви общинският съветник Методи Лалов. След като изказа опасенията си, че мнозинството в съвета ще работи единствено за фасадна промяна в правилника за работата на СОС, Лалов посочи и същностните промени, без които прозрачен и ефективен общински съвет не би бил възможен: разумни срокове за разглеждане на материалите; достъп до пълната информация по всеки казус; ефективна прозрачност със съвременни технически средства, както и адекватни условия за дейността на всички съветници.

Дончо Барбалов: С увеличението на данъците на колите наказваме тези, които замърсяват повече

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани