Президентът спъна Гешев за поста главен прокурор

17:09, 07 ное 19 / Политика 25 7667 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на ВСС, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

„Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона“, заяви държавният глава.

„И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само, че я лиши от състезателност, но и отне от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия“, добави Радев.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Той изтъкна, че белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности. Държавният глава обърна внимание, че подходът за издигането на единствен кандидат е бил подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива.

„Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие", каза още Румен Радев и посочи, че в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа.

„Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България", каза в заключние президентът Румен Радев.

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ президентът да подпише указа за Гешев?

Индикация за решението си Радев даде още миналата седмица с освобождаването на Борислав Цеков като член на Правния съвет към президента. Това стана, след като Цеков заяви, че процедурата по избор на главен прокурор е показала „високо ниво на прозрачност" и оспори тезата, че няма преклузивен срок, в който държавният глава трябва да подпише указа.

Гешев бе избран за главен прокурор от Висшия съдебен съвет с 20 гласа "за" и 4 "против" на 24 октомври. За да завърши процедурата, Радев трябва да издаде указ за назначаването му, но държавният глава има възможност да откаже. По-рано днес Съюзът на съдиите в отворено писмо призова президентът Румен Радев да не подписва указа.

От ВСС вече дадоха заявка, че ако президентът върне решението, те ще препотвърдят Гешев. При този сценарий Радев ще бъде принуден да се съобрази с повторното решение на ВСС, тъй като така повелява Конституцията.

Връщането на кандидатурата на ВСС не е прецедент в най-новата българска история. До този момент един държавен глава - Петър Стоянов, се е възползвал от това си право и върна кандидатурата на Бойко Рашков, а новият ВСС избра Никола Филчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама