Акцент на деня: Главен прокурор като за рекорд на Гинес

17:30, 14 ное 19 25 4692 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Два сигнала за бомба, няколко хвърлени яйца и петчасови спорове не можаха да препънат Иван Гешев по пътя към креслото на Сотир Цацаров.

Пленумът на ВСС го избра окончателно за новия главен прокурор на България. Този път президентът Румен Радев е задължен по закон да подпише указа за назначаването му. Гешев трябва да встъпи в длъжност веднага след изтичането на мандата на Сотир Цацаров на 10 януари 2020 г.

Бомби и заплахи

Заседанието на ВСС започна с два сигнала за бомба, които обаче не стреснаха магистратите. По време на заседанието съдебните чиновници влязоха в остър спор относно това дали е имало политически натиск относно гласуването на номинацията на Гешев.

Междувременно един от членовете на ВСС – Атанаска Дишева, която не подкрепя Гешев, пък заяви, че той е отправил заплаха към нея. Дишева разказа, че в една от почивките на заседанието той ѝ е казал, че от нея ще стане „прекрасен общински съветник“. Самата тя разтълкува това като препратка към бившия съдия Методи Лалов, който стана общински съветник от „Демократична България“. От своя страна, Гешев подчерта, че думите му не са били заплаха и че самият той би се радвал да стане общински съветник, когато приключи кариерата си на прокурор.

Процедура като за Гинес

На фона на бомби, заплахи и протести под прозорците на сградата членовете на ВСС все пак решиха окончателно Иван Гешев да бъде новият Обвинител №1.

Според него процедурата по избора му е била съпътствана с „видим“ политически натиск, като една политическа партия дори е прекъснала предизборната си кампания, за да се фокусира върху това. Самият той пък определи процедурата за избор на главен прокурор като безпрецедентна както за България, така и за ЕС, и за света. Според него дори можем да кандидатстваме за Рекорд на Гинес с нея.

Сагата „Гешев“

Иван Гешев бе единственият кандидат за главен прокурор, а процедурата по избора му за кратко време успя да раздели обществото. Номинацията му предизвика множество протести и контрапротести в цялата страна. Въпреки това обаче членовете на ВСС го подкрепиха по време на над 10-часово заседание на 24 октомври.

Президентът обаче „препъна“ Гешев, като върна указа за назначаването му. Сред мотивите си Румен Радев посочи липсата на „истинско състезание между кандидати“, „съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона“ и липсата на високо обществено доверие. При повторното избиране на Гешев държавният глава няма законово право да не подпише указа. В правомощията му обаче е да сезира Конституционния съд за избора на главен прокурор.

Правосъдният министър Данаил Кирилов изрази надежда, че Румен Радев ще спази Конституцията и ще подпише указа в срок от 7 дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама