Цацаров се закани да „събуди“ антикорупционната комисия (ОБНОВЕНА)

12:30, 21 ное 19 / Политика 25 4190 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Публикувано в 11.48 ч. / Обновено в 12.30 ч.

Два дни след като беше номиниран от управляващите за шеф на антикорупционната комисия, Сотир Цацаров дойде в Народното събрание, за да разговаря с единствения, който даде контра – Валери Симеонов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Въпреки че бе обявено, че Цацаров е консенсусна номинация на ГЕРБ и "Обединени патриоти", вчера Валери Симеонов заяви, че никой не е разговарял с него и НФСБ по тази тема. Затова той покани кандидата на среща в парламента.

Цацаров ще разговаря с НФСБ във връзка с номинацията му за шеф на КПКОНПИ

Настоящият Обвинител №1 обясни, че е приел да бъде номиниран за председател на КПКОНПИ, защото счита, че комисията има потенциал и самият той може да допринесе за това, тя да получи мястото, което ѝ отрежда законът.

Цацаров обясни, че ще предложи промени в работата на антикорупционната комисия, които имат за цел тя да бъде „събудена от състоянието, в което се намира сега“. Той подчерта, че не е негова работа да предлага промени в закона, защото това не е в правомощията на председателя. Но според него настоящият закон има доста несъвършенства и няма да скрие мнението си за всичко онова, което трябва да бъде променено.

БСП иска президентът да назначава шефа на антикорупционната комисия

Главният прокурор коментира и предложението на БСП председателят на КПКОНПИ да бъде избиран от президента, а не от парламента, като посочи, че ако опозицията се изчисти от политическия момент, може да стигне до много по прагматични решения. „Аз лично не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава членовете на КПКОНПИ, е най-положителният и най-работещият“, заяви Цацаров.

Той обясни, че няма вълшебник, който да може да се справи сам с всичко – дори и не президента, а патриархът да го назначи. „Но ако всички си вършим работата, може би ще мръднем напред“, коментира Цацаров.

Драгомир Стойнев: Безспорно Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ

След срещата Борис Ячев от НФСБ обяви, че „Обединени патриоти“ ще подкрепят кандидатурата на Сотир Цацаров. Той е успял да ги убеди с вижданията си за реформи в комисията, промени в законодателството и с идея как КПКОНПИ да бъде „вдигната на крак“, за да оправдае обществените очаквания. Ячев определи като „стара история“ предложението на БСП шефът на антикорупционната комисия да бъде назначаван от президента.

От своя страна, Валери Симеонов посочи, че със Сотир Цацаров са на едно мнение, че законът трябва да се разчисти от прекалените полицейски правомощия за разследване. Тема на разговор са били и правомощията на общинските съвети, които ще избират комисии за конфликт на интереси, усложнените декларации, както и избора на членовете на комисията и техният брой. „Постигнахме съгласие по всички точки – точно заради това направихме разговора“, подчерта лидерът на НФСБ.

Симеонов обясни, че иска стесняване на обхвата на проверяваните лица. „Трябва да се направи така, че тази комисия да е работещ орган, да дава резултати и да не бъде репресивен орган“, заяви той.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Coreytep 05:02, 15 юли 21

This year turned out to be very difficult. But we have optimized and reduced the cost of our products!
It is almost impossible to find prices lower than ours, the sale is at the cost price level.
Watch and be surprised by our super low prices https://is.gd/72jG3I

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама