ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

20:07, 24 окт 19 25 5107 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

С  20 гласа „за“ и 4 „против“ Висшият съдебен съвет избра Иван Гешев за нов главен прокурор на България, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Той ще замести настоящия обвинител №1 Сотир Цацаров. Заседанието продължи повече от 10 часа.

Преди това единственият кандидат за поста представи своята концепция за управление на прокуратурата, разгледани бяха докладите на комисиите по атестиране и професионална етика към Прокурорската колегия. Номинираният за главен прокурор отговори и на въпроси, а членовете на Пленума представиха становища.

Панов и Цацаров в остър спор за кандидатурата на Гешев

Припомняме, че кандидатура на Иван Гешев бе издигната единодушно през месец юли от цялата 11-членна прокурорска колегия на ВСС начело с главния прокурор Сотир Цацаров. Той остана единственият участник в конкурса, което провокира гражданско недоволство. Организираха се множество протести заради съмнения в непрозрачност при изпълнение на процедурата за избор на главен прокурор. Само в днешния ден полицията арестува две жени заради побой по време на демонстрациите, движението в централната градска част остава блокирано, а по-рано постъпи и сигнал за бомба, заложена в сградата на ВСС.

Последната фаза за назначаването на Иван Гешев ще завърши с издаване на указ от президента. Държавният глава може да приеме или да отхвърли само веднъж предложението на магистратите. 

Мандатът на главния прокурор е 7-годишен, без право на повторно избиране.

Наследникът на Цацаров ще встъпи официално в длъжност в началото на следващата година, тъй като мандатът на настоящия обвинител № 1 изтича на 10 януари 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама