Резултати по ключова дума: свойства Намерени 23
Митове и истини за чашата топло мляко преди сън?
Учени разнищват въпроса чрез доказателства.
Още един полезен ефект от доматите
Препоръчва се да се консумират както пресни, така и термично обработени.
Какаото подобрява работата на мозъка
Подобен ефект може да се наблюдава и при широка гама от плодове и зеленчуци.
Амониевият нитрат: от манна до проклятие за света
Но той е и причина за множество промишлени експлозии през десетилетията
Бирата предпазва от кариес
Кой би предположил? От благоприятен ефект за сърцето, през защита за костите и мозъка, до предотвратяване на кариес. Ето защо една бира (или две) на ден са полезни като положително въздействие върху вашето здраве, пише македонският портал АртКухня,...
Харвард препоръчa пет храни за мозъка
Следването на здравословен хранителен модел е най-важната стратегия, за да поддържате работата на мозъка. Той, разбира се, включва много здравословни храни - плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести продукти, зехтин, кафе, чай. Всички те...
Етерични масла – лечебен дар от природата
За лечебните свойства на растенията хората знаят от древността. Различните култури са развили афинитет към различните аромати. Вавилонците и Шумерите са считали за свещени кедъра, кипариса, миртата (вечно зелено дърво, растящо в средиземноморските...
Пет бюти ползи от чесъна
Чесънът има натрапчив аромат и вкус. Освен това е сред най-силните натурални имуностимуланти, но силата му не спира дотук, пише tialoto. Малко известо е, че той е отличен бюти еликсир. Не сте го ползвали за разкрасяване досега? Вижте как може да ви...
Кога трябва да консумирате всяка храна, ако отслабвате - ЧАСТ 4
Кога е най-подходящо да консумирате сирене и кашкавал? Жълтото сирене е чудесен източник на калций, фосфор, витамини А и D. Освен витамини, то засища и благодарение на това е отлична възможност за закуска. За съжаление,...
Кога трябва да консумирате всяка храна, ако отслабвате - ЧАСТ 3
Кога е най-добрият момент да ядете макаронени изделия? Пастата ще ви даде солидна част от енергията за деня, така че най-добре да я приготвите за обяд. Съдържа витамини В1, В6, РР. Благодарение на това, хапването й ...
Кога трябва да консумирате всяка храна, ако отслабвате - ЧАСТ 2
Кога е най-добрe да консумирате месо? Месото е източник на протеини и желязо. Най-добре е да го консумирате на обяд. Не забравяйте, че зеленчуците трябва да заемат половината от чинията. Избягвайте месо в късния следобед и...
Кога трябва да консумирате всяка храна, ако отслабвате - ЧАСТ 1
Ако спазвате определен хранителен режим, то неминуемо сте си задавали въпрос: кога е най-добре да ядем плодове, ориз или картофи? Преди да посегнете към любимите си продукти за да запазите здравето и енергията си, вижте нашите съвети. Тъмен...
Хората, които пият чай са по-креативни
Чаят подобрява умствената яснота и фокусът, който подсилва творческите ни изблици, твърди ново проучване. Изследователите изтъкват предимставата на любимата по света гореща напитка, съдържаща както кофеин, така и теанин, които подобряват...
Храните, от които можем да ядем колкото си искаме
Да ядем и да не напълняваме. Това е мечтата на мнозина. За съжаление, доста трудно изпълнима, освен ако не сме дарени с ген, за който всички могат да ни завидят. Другият вариант е да наблегнем на конкретни храни, които не водят след себе си килограми...
Уасаби - за какво е полезно?
Множество изследвания доказват, че лютите чушки убиват раковите клетки, предпазват от синусови инфекции, успокояват стомаха и намаляват телесната мазнина. Това се дължи на веществото капсаицин, съдържащо се в тях, което е единственото по рода си,...
Космонавтите ще пият нов вид вода при дълги полети
Питейна вода с нови функционални свойства ще защитава космонавтите от радиацията при дълги космически полети, включително до Марс. Това бе оповестено на 17-ата конференция по космическа биология и медицина в Москва, съобщи БТА. "Особено място в...
Седем полезни свойства на карфиола
Карфиолът е богат на витамини и минерали, сред които са витамин С и В, калий, холин и фолиева киселина. Списъкът по-долу включва 7 полезни свойства на този вид зеленчук. Бори се с възпалението Карфиолът е изключително богат на антиоксиданти,...
Десет причини поради които медът е суперхрана
Xopaтa ĸoнcyмиpaт мeд oт xиляди гoдини. Oт дpeвни вpeмeнa дo дeн днeшeн мeдът ce изпoлзвa в xpaни, нaпитĸи, лeĸapcтвa, бaлcaми и дopи в peлигиятa. Toй имa мнoгo дълъг cpoĸ нa гoднocт, пopaди ĸoeтo e идeaлeн зa дългocpoчнo cъxpaнeниe или ĸaтo...
Сушените кайсии - защо са толкова полезни?
Сушените плодове се запазват за много по-дълго време от пресните плодове, което ги прави отлична преносима закуска. Те са идеални и за притъпяване на следобедния глад. Няколко плодчета и ядки ще ви заситят за дълго време. Тъй като водата е...
Вижте за какво помага магданозът на организма ни
Магданозът е една от най-разпространените подправки у нас. Преди да бъде използван в кухнята, той е бил използван в медицината. Така например в древността магданозът е бил използван от римляните за лекуване на бъбречни заболявания....
Кога медът кристализира бързо и кога бавно
Медът, извлечен от новоизградените пити, не кристализира в продължение на 2 месеца, което е 5 пъти по-дълго в сравнение със срока за кристализиране при центрофугирането от тъмни пити от същото семейство. Медът от пити, в които пчелите са отглеждали...
Кои хора не трябва да консумират джинджифил?
Джинджифилът е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак. Пресният...
Топ три на най-полезните бобови култури
Бобовите храни са отличен източник на белтъчини, фибри и витамини от групата В. Освен тях обаче съдържат и редица микроелементи и антиоксиданти. Всичко това ги превръща в първи избор като алтернатива на месото при вегетарианци и вегани....