Още един полезен ефект от доматите

15:05, 19 фев 22 / Любопитно 25 1797 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Доматите могат да бъдат отлично средство за превенция на сгъстяване на кръвта и последствията - образуване на тромби в кръвоносните съдове. До това заключение стигат шотландски изследователи.

Те са провели експеримент с 200 доброволци. Според резултатите от проучването ежедневната консумация на домати разрежда кръвта със 70%. Ефектът е регистриран при 97% от участниците.

Изследователите свързват този резултат с наличието на антитромботични елементи в плодовете - флавоноиди.

Каква е тайната на здравословните сандвичи?

Освен това високото съдържание на ликопен поддържа клетките здрави. Също така доматите предотвратяват сърдечносъдови заболявания, помагат в борбата с възпаленията и подобряват здравето на очите поради голямото количество витамин А, пише БНР.

Според специалисти след кратко варене или печене количеството на полезния ликопен се увеличава. Така че доматите се препоръчва да се консумират както пресни, така и термично обработени.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама