Митове и истини за чашата топло мляко преди сън? 

18:05, 28 дек 22 / Любопитно 25 3474 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Когато си лягат, хората често правят различни ритуали за подготовка за спокоен нощен сън, като например взимат топла вана или практикуват успокояваща йога. Какво да кажем, обаче, за легендарната традиция да се изпие чаша топло мляко преди сън, за да се улесни пътя към страната на сънищата? Дали има някакво научно доказателство, че това ще помогне за съня?

Оказва се, че отговорът не е еднозначен. Млякото съдържа различни аминокиселини, които могат да ускорят заспиването по много начини. „Една от причините, поради която топлото мляко прави хората сънливи, е, че ви напомня за човека, който е бил достатъчно любезен да ви го даде, когато сте били по-млади“, казва Майкъл Бреус, клиничен психолог, сертифициран специалист по съня в Калифорния и автор на „Лека нощ: 4-седмична програма за по-добър сън и здраве“. Успокояващата асоциация с майката, например, може да помогне за намаляване на тревожността преди сън, казва експертът.

На молекулярно ниво триптофанът в млякото има свойства за насърчаване на съня. Той е незаменима аминокиселина, а това означава, че тялото не може да го произвежда, така че хората трябва да го набавят с диетата си. Триптофанът, наред с храни яйца, пуешко, риба, соя или фъстъци, бива използван от тялото, за да създаде съединението серотонин, който от своя страна се превръща в спомагащия за сън хормон мелатонин.

Мелатонинът обикновено се произвежда от мозъка в отговор на тъмнината и участва в регулирането на естествения часовник на тялото, сочи проучване от 2017 г., публикувано в списание „Current Neuropharmacology“.

На теория яденето на храни или пиенето на мляко, богато на триптофан, може да ни накара да се чувстваме сънливи, защото тялото го превръща в хормони, които подобряват съня. Поради същата причина има популярен мит, че яденето на богати на триптофан храни - като пуйка на голяма семейна вечеря за Рождество например, е причината хората да се чувстват сънливи. В действителност, обаче, ще са необходими огромни количества триптофан - много повече, отколкото има в чаша мляко или порция пуешко, за да накарат човек да се почувства сънен. Ако трябва да изпиете около 7.6 литра мляко, то със сигурност ще ви накара да се почувствате сънливи, но и ще ви е доста лошо от пиенето на толкова мляко.

Неотдавнашните изследвания на Лин Джън и Мумин Джао, учени по храните от Южнокитайския технологичен университет, показват, че други съединения в млякото могат да обяснят защо толкова много хора започват да се прозяват след чаша топло мляко преди сън. Тяхно изследване сочи, че компонент на млякото, известен като казеин трипсин хидролизат (CTH), има ефект за подобряване на съня при мишки. Стотици пептиди - низове от аминокиселини - могат да бъдат намерени в CTH и някои проучвания сочат, че те са виновни за по-бързо заспиване и по-стабилен сън, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама