Етерични масла – лечебен дар от природата

13:40, 22 фев 19 25 1319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За лечебните свойства на растенията хората знаят от древността. Различните култури са развили афинитет към различните аромати. Вавилонците и Шумерите са считали за свещени кедъра, кипариса, миртата (вечно зелено дърво, растящо в средиземноморските области) и бора. Ароматите на тези растения те са използвали както в козметиката и медицината, така и в религиозните си ритуали. Ведите от Древна Индия считали канелата, кориандъра, джинджифила, смирната, сандаловото дърво, нарда (растение от рода на Валериановите, което расте в Хималаите) и куркумата за едни от най-силните билки, лекуващи духа и тялото. Ведите описват и първата система за лечение в света – Аюрведа (от санскрит „ayur” - живот и „veda” - знание) като използването на билки и масла от тях е една от основите за пълноценен начин на живот.

Днес на пазара се предлага изобилие от етерични масла. От традиционните за България Роза Дамасцена и лавандула, до екзотичните пачули, иланг-иланг, жасмин и много други. Всяко масло притежава уникални свойства и при употребата им трябва да бъдем внимателни с дозировката. При етеричните масла важи правилото „малкото е много“, ако прекалим има възможност да постигнем обратния на желания ефект.
Повечето масла се извличат посредством метода на парната дестилация, а други чрез студено пресоване. Вторият метод е по-често срещан при направата на базови масла (например кокос, авокадо, какао, жожоба и други).

Ето няколко от любимите ни етерични масла и техните лечебни свойства:

Лавандула -  успокоява ума, помага на тялото да релаксира, подходящо за хора, страдащи от безсъние. Капнете не повече от 2 капки на възглавницата си преди сън и оставете на сладкия, билков аромат да премахне натрупалия се през деня стрес. Също така може да се използва на арома лампа при проблеми на горните дихателни пътища, силен антисептик, притежава анти бактериални свойства.

Роза Дамасцена – пречиства духа, помага при храносмилателни проблеми, менструални болки. Антисептик от най-висша класа, помага при безпокойство и тревожност, а наситеният й аромат влияе благоприятно на настроението. Една капка на китката ви ще е достатъчна да ви ободрява през целия ден и да поддържа добрия тонус.

Кедър – препоръчва се при грип, простуда и проблеми на горните дихателни пътища, успокоява възпалителните процеси при артрит и ревматизъм, помага на кожните рани да заздравеят бързо, притежава противовъзпалително действие при инфекции на пикочните пътища. В козметиката се използва за укрепване на косата, както и отстранява възпаленията на кожата.

Розмарин – идеален помощник при борбата с целулита. Комбинирайте го с етерично масло от грейпфрут- двете масла се комбинират добре и като аромати, и като антицелулитни свойства. Освен това стимулира растежа на косата и е подходящ помощник при косопад. Облекчава главоболието, мускулните болки, артрита и ревматизма.

Портокал – сладък, остър, южен аромат. Подобрява настроението, хармонизира и успокоява яда и раздразнението. Подобрява умствената яснота и помага при концентрация. Лечебните му свойства са многобройни – помага при акне, кашлица и грип, запек, възпаления в устната кухина, успокоява ставни и мускулни болки. Важно е да се отбележи, че портокалът и другите цитруси имат фототоксичен ефект и не е препоръчително да се нанася директно на кожата – разтворете етеричното масло в базово такова и едва тогава приложете на кожата.

 

Автор: Надежда Дойкова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама