TEDxVitosha 2020, Милейди Стумбу: Необходими са равни възможности в свят, който става все по-дигитализиран

12:00, 21 яну 20 / Коментари 25 1835 Любомира Николова
Снимка: TEDxVitosha

TОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Представихме Ви Иван ЗорзеттоБоряна УзуноваИлиан ИлиевЦветелина НиколоваТея Кусева, Благовест Белев, София КалиноваДавид Карвальо, Кирил Петков и Иън Джаксън.

 Представяме Ви Милейди Стумбу. Тя управлява проекти на глобално ниво, вдъхновява мултинационални екипи в постоянно променящи се обстоятелства и нестандартни предизвикателства, провежда семинари на социално значими теми и всичко това - докато е съпруга, майка, пътешественик и фотограф.

Да, дамата, която може това, е от плът и кръв. Името й е Милейди Стумбу, а компанията - Microsoft. Милейди изгражда и трансформира мултинационални екипи, подпомага бизнеси с цел оптимално адаптиране към възможностите на 4-тата индустриална революция и съвременните експоненциални технологии. Милейди е вдъхновяващ международен лектор на теми като женско предприемачество, бъдещето на бизнеса, социалното приобщаване и развитието на дигитални умения.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на  TEDxVitosha2020: Високо. Високо. Високо.?

Не бих могла да бъда по-щастлива и развълнувана да застана на сцената на TEDxVitosha! Във времена на безпрецедентна промяна и стремеж към „високо, високо, високо“ за всички нас става все по-важно да останем верни на вечните ценности. Важно е да видим как промените, предизвикани от експоненциалните технологии, създават нови етични проблеми. Важно е да говорим за равни възможности за всички, необходимостта от приобщаване и справедливост в свят, който става все по-дигитализиран.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

Моите родители винаги са били извор на вдъхновение за мен. Баща ми ме научи да проявявам винаги уважение, да държа ума си отворен и постоянно да се стремя към самоусъвършенстване. Майка ми ме научи никога да не се предавам, да не се страхувам от провала, да съм упорита и да намеря начин да бъда полезна на обществото. И двамата винаги са ме насърчавали да бъда възможно най-добрата версия на себе си и да живея живота си с уважение, щедрост, автентичност и кураж.

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти TEDxVitosha дава заявка в началото на годината?

Една от най-актуалните теми днес е как съвременните експоненциални технологии, които се развиват по-бързо от всякога, ще окажат влияние върху социално значимите теми. Докато дигиталните технологии обещават да решат най-належащите световни проблеми, същевременно те пораждат опасения за това как могат да бъдат създавани и използвани възможно най-отговорно спрямо обществените етични принципи. Теми като цифровото разделение, което създава предизвикателства и изключва дадени социални групи от достъп до информация и модерни професии, представляват сериозни предизвикателства за предстоящото десетилетие. Светът се нуждае от общовалиден етичен кодекс, който да гарантира използването на съвременните технологии по отговорен, прозрачен и приобщаващ начин.

Коя най-голямата трудност по пътя към високото?

Високите цели идват с високи очаквания. Да стигнеш най-високия връх изисква отдаденост, труд, адаптивност. Най-голямото предизвикателство е да проявим търпение в ситуации на потенциален провал или неуспех. Критично е да поддържаме умовете си съсредоточени във времена на несгоди, да се учим от грешките си и да поддържаме чувството на целеустременост и оптимизъм.

Колко високо е Вашето най-високо?

Моето високо не е определено състояние, а нагласа. За мен е важно да надграждам себе си всеки ден! Аз се чувствам високо, когато раста, когато уча нови неща и тествам нови подходи, когато се изправям пред нови предизвикателства.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 86 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.