TEDxVitosha 2020 Теа Кусева: Без мотивация и вяра няма как да покоряваме високи върхове

11:00, 29 дек 19 25 3619 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Представихме Ви Иван ЗорзеттоБоряна УзуноваИлиан Илиев и Цветелина Николова.

Днес Ви представяме й Теа Кусева. Когато чуем, че някой млад българин е на добра позиция в компания от петорката FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) си казваме: „Браво!”. А когато това е жена, работила успешно и за Google, и за Apple, няма как да не възкликнем: “Това е изключително постижение!“ Е, Теа Кусева е опитала и от меда, и от жилото на това да си във въртележката на съвременните високи технологии, а опитът й в двата гиганта й дава куража да ги напусне и да опита сама. В момента създаденото от нея експериментално студио за събития DATEL Productions е официален Microsoft Partner.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на TEDxVitosha 2020: Високо. Високо. Високо.?

На мнение съм, че живеем във време на една нова религия, наречена „кариеризъм“. От нас се очаква да работим повече, да печелим повече, да постигаме успехи по-често. Превръщаме професиите си в своя идентичност и основна цел в живота. Проучвания показват, че младите хора днес поставят кариерата пред семейството. Хората чувстват натиск да успеят на всяка цена. Но летва за колко високо е достатъчно високо няма. Високото никога не е достатъчно, което създава една епидемия на болните амбиции, работохолизъм и професионални депресии. Смятам, че е важно да говорим повече по темата и да наблегнем на тезата, че успехът е строго индивидуално понятие, което съществува в най-различни измерения. Това, което е успех за един, може да е провал за друг, както и обратното. И това е ок.

 

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

Като цяло аз израснах в една много стабилна и спокойна семейна среда. Благодарна съм на родителите ми за прекрасното детство, с което дариха и мен и братята ми. Бих казала, че и тримата израснахме в един малък балон, в който съществуваше само и единствено добро, трудности почти не си спомням. Заминах да уча в чужбина през 2010 г. с изключително идеалистични представи за живота и хората около мен. Много бързо започнах да се сблъсквам с реалността обаче – професионални предизвикателства, цинизъм, разочарования и трудности по пътя към успеха. Приемах всичко много лично. Човекът, който ми помогна да превъзмогна несигурността, който ме научи как да гледам на негативното по позитивен начин и който ми помогна да израсна емоционално като идентичност и характер, е моят партньор в живота.

 

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти TEDxVitosha дава заявка в началото на годината?

В последните години много малки и големи организации вложиха време и работа в комуникиране на проблемите, свързани с глобалните климатични изменения, замърсяването на природата и отговорното потребление. Смятам, че 2020 ще бъде годината, в която ще започнем да виждаме малко по-голяма резултатност от позитивната промяна в поведението на хората. Правителствата и големите корпорации ще започнат да инвестират повече в устойчиво производство, екологичност и намаляване на емисиите от въглероден диоксид, тъй като всяка една тяхна стъпка ще бъде строго следена от инвеститори, партньори и потребители. Стратегия за така нареченото “Social Corporate Responsibility” ще бъде задължителна за всеки бизнес, който иска да стигне „Високо. Високо. Високо.“ Лекция на тема „опазване на околната среда“ в TEDxVitosha ще има, което е великолепен начин да предадем на хората идеи за правилно и отговорно мислене по тема, която засяга всеки един от нас.

 

Коя е най-голямата трудност по пътя към високото?

Мисля, че това да съхраниш вярата в себе си в моменти, когато нещата не вървят по начина, по който ти се иска, е много трудно. Мотивацията се губи лесно и се връща трудно. В същото време без мотивация и вяра в това, което правим, няма как да покоряваме високи върхове.

Да запазиш емоционалната връзка с близки и приятели също е много трудно по пътя към високото, защото инвестицията на време и усилие е понякога огромна. Вярвам обаче, че за да можем да се насладим на успеха, той трябва да бъде споделен с хората, които обичаме. Смисъл иначе няма.

 

Колко високо е Вашето най-високо?

Предстои да разберем.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама