TEDxVitosha 2020 Цветелина Николова: Опазването на околната среда е каузата на следващото десетилетие

10:00, 21 дек 19 / Коментари 25 1748 Любомира Николова
1

ТОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Първият лектор, който Ви представихме беше Иван Зорзетто, вторият Боряна Узунова, третият Илиан Илиев. Днес представяме Цветелина Николова - управляващ директор на винарските изби „Катаржина Естейт”, „Белица Уайнъри”, „Кончерто Уайнъри”, и изпълнителен директор на „Платинум Брандс“ – дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки. Тя е най-младата българка с Master of Science in Wine Management в изключително престижната OIV (International Organization of Vine and Wine). Вдъхновена от световния опит и наученото там, Цветелина посвещава творческата си енергия на визията да постави България на винената карта на света.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на TEDxVitosha 2020: Високо. Високо. Високо.?

Всеки човек има своята лична история, която би могла да мотивира и промени съдбите на много хора. Самият формат на TEDx дава възможност да влезеш в обувките на друг човек, да видиш нещата под съвсем различен ъгъл и да откриеш общото между теб и другия – същите страхове, същите неуспехи, но и същите мечти и върхове. Именно това е смисълът да разкажеш пред много хора каква е твоята история.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

На първо място това е моето семейство, което е създало в мен ценностната ми система и ме е моделирало като човек. Майка ми и баща ми са ме научили на основни правила, които спазвам в живота си от съвсем ранна възраст. Едно от основните е да отвръщам на лошото с добро. Спазвам това и мисля, че много помага в живота. Дълбоко ме докосна и речта на Стийв Джобс пред студентите в университета Станфорд. От него научих колко е важно никога да не се отказваш от мечтите си, винаги да преследваш целите си. Разбрах, че всяко преживяно нещо по пътя на живота има своето огромно значение в настоящето.

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие?

За мен това е опазването на околната среда, за чието замърсяване единствено и само ние хората имаме вина. Трябва да погледнем от високо нашата планета и да видим, че всяка изминала година с увеличеването на консумацията на земните блага – горива, дървесина, експлоатация на природата – застрашаваме бъдещето на планетата, респективно на нашите деца, внуци и наследници във времето. Дойде времето на електрическите автомобили, бързоразграждащите се опаковки и най-вече нашия собствен човешки принос към опазване на природата ни чиста.

Коя най-голямата трудност по пътя към високото?

Самите ние. Не трябва да се отказваме никога по пътя към изпълняване на целите си, дори и да търпим понякога провали. Трудностите трябва да превърнем в предизвикателства. Мога да сравня пътя към успеха като изкачване на висок връх – има трудни моменти, има и такива, в които просто изчакваш да си поемеш дъх и да обмислиш отново маршрута. Но никога не трябва да губиш оптимизма и вярата, защото трудните участъци се преодоляват, не като се опитваш да ги избегнеш, а като не се отказваш от крайната цел.

Колко високо е Вашето най-високо?

Уверила съм се от личен опит, че колкото повече работя в името на някаква цел или кауза, толкова повече успехът е на моя страна и нещата се случват. Понякога поемам и рискове, защото без да рискуваш няма как да дойде и хубавият резултат. За мен няма най-високо. Светът, в който живеем и се развиваме, няма лимит, животът е динамичен и винаги има „върхове за покоряване“. Наскоро постигнах една своя мечта, превърнала се в моя цел – завърших престижния международен институт по лозарство и винарство – OIV. Удовлетворена съм много, но завършвайки това образование, си поставих много нови цели и каузи, свързани с изграждане на имиджа на българското вино по света, за които ми предстои сериозна работа.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани