TEDxVitosha 2020 Цветелина Николова: Опазването на околната среда е каузата на следващото десетилетие

10:00, 21 дек 19 25 4553 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

ТОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Първият лектор, който Ви представихме беше Иван Зорзетто, вторият Боряна Узунова, третият Илиан Илиев. Днес представяме Цветелина Николова - управляващ директор на винарските изби „Катаржина Естейт”, „Белица Уайнъри”, „Кончерто Уайнъри”, и изпълнителен директор на „Платинум Брандс“ – дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки. Тя е най-младата българка с Master of Science in Wine Management в изключително престижната OIV (International Organization of Vine and Wine). Вдъхновена от световния опит и наученото там, Цветелина посвещава творческата си енергия на визията да постави България на винената карта на света.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на TEDxVitosha 2020: Високо. Високо. Високо.?

Всеки човек има своята лична история, която би могла да мотивира и промени съдбите на много хора. Самият формат на TEDx дава възможност да влезеш в обувките на друг човек, да видиш нещата под съвсем различен ъгъл и да откриеш общото между теб и другия – същите страхове, същите неуспехи, но и същите мечти и върхове. Именно това е смисълът да разкажеш пред много хора каква е твоята история.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

На първо място това е моето семейство, което е създало в мен ценностната ми система и ме е моделирало като човек. Майка ми и баща ми са ме научили на основни правила, които спазвам в живота си от съвсем ранна възраст. Едно от основните е да отвръщам на лошото с добро. Спазвам това и мисля, че много помага в живота. Дълбоко ме докосна и речта на Стийв Джобс пред студентите в университета Станфорд. От него научих колко е важно никога да не се отказваш от мечтите си, винаги да преследваш целите си. Разбрах, че всяко преживяно нещо по пътя на живота има своето огромно значение в настоящето.

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие?

За мен това е опазването на околната среда, за чието замърсяване единствено и само ние хората имаме вина. Трябва да погледнем от високо нашата планета и да видим, че всяка изминала година с увеличеването на консумацията на земните блага – горива, дървесина, експлоатация на природата – застрашаваме бъдещето на планетата, респективно на нашите деца, внуци и наследници във времето. Дойде времето на електрическите автомобили, бързоразграждащите се опаковки и най-вече нашия собствен човешки принос към опазване на природата ни чиста.

Коя най-голямата трудност по пътя към високото?

Самите ние. Не трябва да се отказваме никога по пътя към изпълняване на целите си, дори и да търпим понякога провали. Трудностите трябва да превърнем в предизвикателства. Мога да сравня пътя към успеха като изкачване на висок връх – има трудни моменти, има и такива, в които просто изчакваш да си поемеш дъх и да обмислиш отново маршрута. Но никога не трябва да губиш оптимизма и вярата, защото трудните участъци се преодоляват, не като се опитваш да ги избегнеш, а като не се отказваш от крайната цел.

Колко високо е Вашето най-високо?

Уверила съм се от личен опит, че колкото повече работя в името на някаква цел или кауза, толкова повече успехът е на моя страна и нещата се случват. Понякога поемам и рискове, защото без да рискуваш няма как да дойде и хубавият резултат. За мен няма най-високо. Светът, в който живеем и се развиваме, няма лимит, животът е динамичен и винаги има „върхове за покоряване“. Наскоро постигнах една своя мечта, превърнала се в моя цел – завърших престижния международен институт по лозарство и винарство – OIV. Удовлетворена съм много, но завършвайки това образование, си поставих много нови цели и каузи, свързани с изграждане на имиджа на българското вино по света, за които ми предстои сериозна работа.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама