TEDxVitosha 2020 Боряна Узунова: Вярвам, че знанието води до загриженост

10:00, 14 дек 19 25 6134 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

ТОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Първият лектор, който Ви представихме беше Иван Зорзетто. Днес ви представяме най-новия лектор Боряна Узунова. Тя е красива, интелигентна и амбициозна млада дама, която тази година е отличена в класацията за най-талантливи предприемачи на Forbes Bulgaria „30 под 30“. Водена от любовта си към природата, Боряна избира да посвети своя професионален път на актуална, но масово пренебрегвана от обществото тема – елиминиране на екологичния отпечатък на модната индустрия, която е вторият най-голям замърсител на околната среда в света.  На TEDxVitosha Боряна ще сподели мечтата си за пълна прозрачност и максимално висока ефективност на модната индустрия, както и за многократно намаляване на нейния екологичен отпечатък.

 

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на TEDxVitosha 2020: Високо. Високо. Високо.?

Модната индустрия е вторият най-голям замърсител и консуматор на природни ресурси в света. Няколко примера биха били, че за производството само на една памучна тениска се използват над 2,700 литра вода. Всяка година хората по света  купуват над 2 милиарда тениски, а багрилата които се използват за оцветяването съдържат 1,600 химикала, от които 40% канцерогенни. След обагрянето, замърсената вода се отделя директно в реки и морета, които неминуемо стигат и до нас.

Огромният негативен отпечатък върху природата в резултат на масовото производство и бързата мода е предпоставка, но не и моя основен мотиватор. Вдъхновение за мен са десетките решения, способни да намалят с минимум 75% природните ресурси, нужни за производството на дрехи, и в резултат замърсяването на околната среда. Производството на текстил от морски водорасли изисква единствено вода, в която растението да порасне; багрила извлечени от растения съдържат 0% канцерогенни съставки; естествени материали като бамбук, лен, коноп, отделят микронишки, естествено разградими от природата.

Вярвам, че знанието води до загриженост. Загрижеността до действия. Действията до промяна. Промяната до вдъхновение за по-голям мащаб. С това, сцената на TEDxVitosha би била една истински значима платформа за предаване на знания, които, надявам се, да прераснат във вдъхновение да преминем от неинформирано консумиране към осмислено кръгово потребление.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

Не мисля, че има само една личност, която е повлияла най-много върху моя светоглед. Намирам най-голямо си вдъхновение от природата и високата й взаимосвързваща (кръгова) комплексност.

Коя според Вас е каузата на 2020г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти TEDxVitosha дава заявка в началото на годината?

Преосмисляне на приоритетите ни като жители на планета с изчерпаеми ресурси, в частност защо и как произвеждаме, разпределяме, консумираме и изхвърляме.

Коя е най-голямата трудност по пътя към високото?

Бих посочила липсата на двустранен мотив за създаване на устойчива екосистема, както финансова така и екологична.

Колко високо е Вашето най-високо?

Колко високо е моето високо… В момента, в света има планина висока колкото Еверест съставена от полиестерни дрехи, всяка една от които се разгражда по 400 години. Всяка година добавяме по още 15 милиона тона към нея. Високото на целта ми е някъде там, равняваща се с полиестерния Еверест от бърза мода, носена едва няколко пъти, застанала до високата цена от това да не се справим с нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама