TEDxVitosha 2020 Кирил Петков: Трябва да създаваме по-големи и успешни бизнеси с потенциал от България

14:15, 14 яну 20 / Коментари 25 721 Любомира Николова
1

TОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Представихме Ви Иван ЗорзеттоБоряна УзуноваИлиан ИлиевЦветелина НиколоваТея Кусева, Благовест Белев, София Калинова, Давид Карвальо.

Днес Ви представяме й Кирил Петков. Когато си завършил Harvard Business School и си бил ученик на Майкъл Портър, пътищата пред теб са широки като магистрали. Особено в САЩ. Кирил Петков, обаче, се връща да реализира американската мечта у нас, защото е убеден, че България има богатства, с които да завладее света.  И успява с лекота! Днес Опра Уинфри рекламира неговия пробиотик в собственото си списание. Тенисистът Новак Джокович също е почитател на създадените от Кирил пробиотици (с два световни патента), основани на извлек от бяло кокиче и лактобацилус булгарикус.Продуктът се продава в 4500 аптеки в Щатите, а също - в най-луксозните заведения на Манхатън.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на TEDxVitosha2020: Високо. Високо. Високо.?

Вярвам, че добрите примери са заразителни и трябва да се споделят.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

Христо и Евлоги Георгиеви – възхищавам се на тяхната филантропска дейност за изграждането на България в началото на миналия век, която е била възможна и заради техните успешни бизнеси.

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти TEDxVitosha дава заявка в началото на годината?

Трябва да създаваме по-големи и успешни бизнеси с експортен потенциал от България, които да дават независим капитал в страната ни, да подобряват стандарта на живот и да бъдат инструмент в изчистването на нашата икономика включително и от корупция. Само бизнеси, които са конкурентни на световните пазари и не зависят от държавния бюджет, могат да бъдат инструмент за промяна на страната.  TedxVitosha дава платформата за по-широк разговор по тази тема.

Коя най-голямата трудност по пътя към високото?

Моят отбор трябва непрекъснато да е иновативен, за да има компанията ни успех сред най-добрите в света. Тази задача не е лесна.

Колко високо е Вашето най-високо?

Най-високото, което до сега съм стигал е 7600 м, на отворени прозорци, без кислородна маска във вертолет, търсейки Боян Петров из заснежените скали на връх Шишапангма. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи