Изпълнения като за Гинес (Тема с продължение...)

09:00, 16 ное 19 25 3092 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Какви изненади ни готвят управляващите с новия бюджет? Как Гешев се представи на поправителния за главен прокурор? Защо главата на Боил Банов виси на косъм и още:

***

Процедура като за Гинес

Два сигнала за бомба, няколко хвърлени яйца и петчасови спорове не можаха да препънат Иван Гешев по пътя към креслото на Сотир ЦацаровПленумът на ВСС го избра окончателно за нов главен прокурор на България. Този път президентът Румен Радев е задължен по закон да подпише указа за назначаването му. Гешев трябва да встъпи в длъжност веднага след изтичането на мандата на Сотир Цацаров на 10 януари 2020 г.

Заседанието на ВСС започна с два сигнала за бомба, които обаче не стреснаха магистратите. По време на заседанието съдебните чиновници влязоха в остър спор относно това дали е имало политически натиск относно гласуването на номинацията на Гешев.

Междувременно един от членовете на ВСС – Атанаска Дишева, която не подкрепя Гешев, пък заяви, че той е отправил заплаха към нея. Дишева разказа, че в една от почивките на заседанието той ѝ е казал, че от нея ще стане „прекрасен общински съветник“. Самата тя разтълкува това като препратка към бившия съдия Методи Лалов, който стана общински съветник от „Демократична България“. От своя страна, Гешев подчерта, че думите му не са били заплаха и че самият той би се радвал да стане общински съветник, когато приключи кариерата си на прокурор.

На фона на бомби, заплахи и протести под прозорците на сградата членовете на ВСС все пак решиха окончателно Иван Гешев да бъде новият Обвинител №1Според него процедурата по избора му е била съпътствана с „видим“ политически натиск, като една политическа партия дори е прекъснала предизборната си кампания, за да се фокусира върху това. Самият той пък определи процедурата за избор на главен прокурор като безпрецедентна както за България, така и за ЕС, и за света. Според него дори можем да кандидатстваме за Рекорд на Гинес с нея.

Иван Гешев бе единственият кандидат за главен прокурор, а процедурата по избора му за кратко време успя да раздели обществото. Номинацията му предизвика множество протести и контрапротести в цялата страна. Въпреки това обаче членовете на ВСС го подкрепиха по време на над 10-часово заседание на 24 октомври. Президентът обаче „препъна“ Гешев, като върна указа за назначаването му. Сред мотивите си Румен Радев посочи липсата на „истинско състезание между кандидати“, „съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона“ и липсата на високо обществено доверие. При повторното избиране на Гешев държавният глава няма законово право да не подпише указа. В правомощията му обаче е да сезира Конституционния съд за избора на главен прокурор.

Правосъдният министър Данаил Кирилов изрази надежда, че Румен Радев ще спази Конституцията и ще подпише указа в срок от 7 дни.

***

Сметки, сметки и пак сметки

Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за догодина. Приоритетите в него са образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката по доходите. Повече пари държавата ще даде за заплатите на учителите и за тези в публичния сектор. За общините ще отидат 4,2 млрд. лева, като увеличението е почти 457 млн. лева. Следващата година според разчетите на финансовото министерство растежът на БВП ще достигне 3,3%, а безработицата 4,1%.

Според БСП това е „бюджет на застоя“, защото предлага повече от същото. Критиката на ДПС към бюджета е, че в него няма реформи.  Според тях се губи ценно политическо време, а не се предприемат решително мерки за ускоряване на икономическото развитие. Според „Воля“ бюджетът за догодина е инерционен, догонващ, а не изпреварващ. Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че принципът е да харчиш толкова, колкото изкарваш. Той открои като положителни качества на бюджета последователността и предвидимостта. От ГЕРБ защитиха бюджета и обявиха, че той е предвидим и гарантира сигурност и спокойствие за бизнеса и гражданите.

През седмицата управляващите се договориха преди второ четене да внесат някои интересни промени.  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат първият ден от болничния да е за сметка на работника, а не на работодателя или държавата. Целта е по този начин да се реши проблемът със злоупотребите с болнични листове, като ако промяната бъде одобрена, ще влезе в сила от 1 януари догодина. От 1 юли 2020 г. пък предлагат скок на минималната пенсия на 250 лв., което ще засегне около 800 хил. пенсионери. Освен това управляващите са решили държавата да поеме таксите в детските градини на семейства с нисък социален статус и от ромски произход. Ще бъде заделен и фонд от 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища. От синдикатите скочиха срещу промените в правилата за болничен и обявиха стачна готовност. Те поискаха и спешна среща с премиера.

В парламента пък започна прехвърляне на отговорността за това кой е инициаторът на поправкатаГЕРБ прехвърлиха отговорността на коалиционния си партньор, а "Обединени патриоти" посочиха финансовия министър Владислав Горанов. ДПС и БСП се обявиха против предложението с мотива, че мярката показва безсилието на управляващите и вместо да се наказват виновните, се отнемат права на работниците. 

Предложенията разкриха, че има пропукване в управляващата коалицияв разговорите са участвали ГЕРБ, НФСБ и ВМРО, но от „Атака“ не са били поканени. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че „Атака“ е изключена от коалиция „Обединени патриоти“ и няма основание да присъства на срещата. „Коалицията ГЕРБ-„Обединени патриоти“ не е променена, но коалицията „Обединени патриоти“ е променена и вече се представлява от ВМРО и НФСБ. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък отбеляза, че за разлика от ВМРО и НФСБ партията му държи на предизборните обещания за минимална пенсия от 300 лв. и ако представителите ѝ са участвали в срещата, избирателите е нямало да остана излъгани.

***

Ще изяде ли Ларгото главата на Банов?

БСП отново иска оставката на министъра на културата Боил Банов, защото Министерството е изпуснало срока за обжалване на решението, с което съдът отхвърли иска му за 750 хил. лв. срещу фирмата, отговорна за забавения ремонт на Ларгото. Така, вместо да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт, ведомството ще трябва да плати над 73 хил. лв. разноски по процеса.

БСП веднага призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на Боил Банов. „Отговорността за това скандално бездействие на министерството ще понесе някаква юристка, на незначителен пост. Това е замазване на следите“, заяви червеният депутат Александър Симов. По думите му при подобна афера отговорността трябва да се понесе единствено и само с оставката на министъра.

Пред медиите Банов се оправда, че не е бил известéн за изпуснатите срокове за Ларгото. Според министъра служители в правния отдел на министерството участват в сценарий, с който да му падне главата, затова в Министерството е започнало вътрешно разследване по случая и всички замесени в случващото се, ще бъдат дадени на прокуратурата. Това е лична, гадна, мръсна вендета… играта е срещу мен, срещу министерството и срещу престижа на ГЕРБ“, коментира той.

Директорът на правния отдел в Министерството на културата вече е отстранен от поста си заради пропуснатите срокове.

***

Столични вълнения

Новият Столичен общински съвет (СОС) проведе първото си заседание. В него най-голяма е групата на ГЕРБ/СДС - 27. БСП е с 15 представители, обединение „Демократична България" - с 12. ВМРО-БНД – първоначално имаше 4 общински съветници, но впоследствие към тях се присъедини и Борислав Иванов от „Атака“. След като наброява поне 5 души патриотичната формация вече има право на собствена група в Общинския съвет. След рокадата незасивими остават Волен Сидеров от „Атака“, който отказа да се присъедини към доскорошните му партньори, и Борис Бонев от „Спаси София“.

За трети пореден мандат Елен Герджиков ще оглавява общинския съвет. Негови заместници са Милка Христова от БСП, Иво Христов от ГЕРБ, и арх. Борислав Игнатов от „Демократична България“.

Политическите групи и независимите кандидати представиха основните си приоритети на работа.

От ГЕРБ/СДС заявиха, че гражданите са най-ценният ресурс и не трябва да бъдат използвани в предизборни битки, както се случи на последните избори. Поуките от местния вот за тях са ясни – хората са интелигентни, прагматични и нямат време за експерименти. ГЕРБ и СДС очакват активното участие на опозицията в този мандат.

БСП заръча на новия кмет Йорданка Фандъкова да започне веднага да изпълнява предизборните си обещания и да решава проблемите на гражданите сега. Според тях БСП ще бъде единствената опозиция – предлагаща решения на база предизборната им платформа. Калоян Паргов заяви, че ключовата тема на новия общински съвет трябва да бъде презастрояването. Те изразиха разочарование, че не е представен новият екип на кмета, за който се говори от началото на кампанията.

От „Демократична България“ също заявиха, че столицата има нужда от промяна. Според тях градът не заслужава опасен въздух, недостъпна среда и ремонти на ремонтите. Те ще се стремят да наложат модернизацията, която подобрява качеството на живот. Десните застават зад идеите на прозрачен общински съвет, ефективна и удобна администрация, финансова децентрализация и участие на гражданите в управлението.

От ВМРО ще работят за повече сигурност, а това ще стане чрез подобряване на видеонаблюдението. Приоритет за общинските съветници са още: общественият транспорт, газификацията, електрификацията, благоустройството на кварталите. За тях ключова тема остава развитието на северните райони и обособяване на две икономически зони – Кремиковци и Доброславци.

От „Атака“ преди рокадата заявиха, че трябва да се обърне внимание на ремонтите и строителството. Волен Сидеров обяви, че ще работи за това всичко да бъде осветено. Той се надява новият общински съвет да има смелост и да сложи край на непрозрачността.

Независимият кандидат Борис Бонев също ще работи за прозрачност при вземане на решения, експертност и активно участие на гражданите в управлението".

От своя страна новият-стар кмет Йорданка Фандъкова посочи, че бъдещето на София е по-важно от политическия рейтинг. Тя заяви, че „нейната врата“ винаги ще бъде отворена за разговори, идеи и решения, но няма да приема популизъм и опитите столицата да се използва за партийни задачи. До месец тя ще предложи на Общинския съвет структурни промени в работата на общината, които да доведат до по-голяма бързина, повече контрол и публичност. Тя предлага и нови ресори – строителство, дигитализация, инвестиции и транспорт.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама