Гешев: С процедурата за главен прокурор може да кандидатстваме за Гинес

15:35, 14 ное 19 25 4424 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

С процедурата по избор на главен прокурор може да кандидатстваме за Гинес. Това каза Иван Гешев, след като беше избран наследник на Сотир Цацаров, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Окончателно: Иван Гешев ще е новият Обвинител №1

Решението на ВСС веднага ще бъде изпратено на президента за издаване на указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Румен Радев е задължен да го подпише, но няма законов срок кога това трябва да се случи.

Гешев заяви, че по време на процедурата по избора му е имало „видим“ и „безпрецедентен“ политически натиск. „Една партия дори си прекъсна предизборната кампания и се фокусира върху моя избор“, подчерта той.

Според Гешев процедурата по избор на главен прокурор в България е безпрецедентна както за ЕС, така и за света и дори можем да кандидатстваме за Рекордите на Гинес с нея.

Атанаска Дишева от ВСС, която гласува „против“ избирането на Гешев, определи резултата от пленума като предрешен. Тя коментира и „заплахата“, която както тя сама твърди, е получила от новоизбрания главен прокурор. „Никога не съм заявявала, че желая да напусна работата си като съдия, нито да напусна ВСС. И днес без конкретна причина Гешев заяви, че от мен ще стане „прекрасен общински съветник“, посочи Дишева и обясни, че Гешев ѝ е казал това по време на една от почивките на заседанието. „Не знам защо той реши, че точно общински съветник трябва да стана. А преди това каза, че ме очаква блестяща политическа кариера. Можеше например да каже, че бих могла да стана народен представител или министър, но препращането към общинския съветник според мен беше препращане към кариерата на един бивш вече съдия, който не мълчеше. Точно по този начин го възприех“, заяви Атанаска Дишева.

„Днес трима от членовете на ВСС - Панов, Дишева и Керелска, говориха политически с почти всякаква липса на правни доводи. Затова за мен беше ясно и казах на г-жа Дишева, че вероятно пред нея стои една блестяща политическа кариера като общински съветник. Аз лично, когато приключа кариерата си на прокурор бих се радвал да стана общински съветник. Г-жа Дишева видя заплаха, но подозирам и че да бях ѝ казал „добър ден“, пак щеше да види заплаха“, посочи Гешев.

Два сигнала за бомба не спряха заседанието на ВСС за Гешев

От своя страна, правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че очаква от президента да не забави указа за назначаването на новия главен прокурор и да го подпише в рамките на 7 дни. Самият Гешев също изрази убедеността си, че Румен Радев ще спази Конституцията.

Междувременно настоящият главен прокурор Сотир Цацаров отказа да отговори на въпроса дали е бил канен да оглави КПКОНПИ. „Не бягам от отговора дали имам планове след изтичане на мандата ми, но когато имам такива, ще ги обсъдя – първо, със семейството си и с мен самия“, подчерта той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама