Окончателно: Иван Гешев ще е новият Обвинител №1

14:45, 14 ное 19 25 2457 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

С 20 гласа „за“ и 4 „против“ ВСС преизбра Иван Гешев за нов главен прокурор, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Това беше финалната стъпка по избор на заместник на Сотир Цацаров. 

За да бъде завършена процедурата, президентът трябва да подпише указ за назначаването на Иван Гешев. По закон при повторното му преизбиране от ВСС Румен Радев вече е задължен да положи подписа си, но няма зададен срок, в който това трябва да се случи. Указът трябва да се обнародва в Държавен вестник.

Заседанието на ВСС започна точно в 10.00 ч., като самият Гешев пристигна около половин час по-късно. Пленумът се проведе на фона на два сигнала за бомба, протести, хвърляне на яйца и кисело мляко по сградата на ВСС и засилени мерки за сигурност. След близо пет часа дебати, спорове и гласуване за това дали процедурата по избор на нов главен прокурор да продължи или да започне наново, висшите кадровици все пак решиха окончателно Иван Гешев да седне на стола на Сотир Цацаров от догодина.

Два сигнала за бомба не успяха да спрат избора на Гешев

Сагата „Гешев“

Иван Гешев бе единственият кандидат за главен прокурор, а процедурата по избора му за кратко време успя да раздели обществото.

Номинацията му предизвика вълна от обществено недоволство и организиране на множество протести, стигна се дори и до незаконно блокиране на пл. „Орлов мост“ за почти цяло денонощие в края на октомври. Протестиращите изразиха съмнения в качествата на Гешев и се обявиха против това, че той е единственият кандидат за Обвинител №1.

В отговор на недоволството обаче "заваляха" множество положителни становища (включително и от изпълнителната власт, в т.ч. и от ГДБОП, ДАНС, МВР и др.) до ВСС, като те бяха отчетени в полза на Гешев. В следствие на това по-голямата част от членовете на ВСС подкрепиха номинацията му по време на над 10-часово заседание на 24 октомври.

Протест срещу Гешев пред ВСС

Президентът обаче „препъна“ Гешев, като върна указа за назначаването му. Сред мотивите си Румен Радев посочи липсата на „истинско състезание между кандидати“, „съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона“ и липсата на високо обществено доверие.

Въпреки цялата сага Иван Гешев ще застане начело на държавното обвинение след изтичането на мандата на Сотир Цацаров на 10 януари 2020 г.

РЕАКЦИИТЕ

Окончателният избор на Гешев ествествено предизвика редица коментари. 

Александър Симов отново повтори тезата, че състезание с един състезател няма. „Подобен избор на Гешев поставя на практика под сериозно съмнение успешността на неговия мандат, тъй като едно е да бъдеш законово избран, друго е да бъдеш обществено легитимен. Опасявам се, че по начина, по който бе избран наново става обществено нелегитимен“, коментира той и добави, че настроенията в обществото показват, че има проблем. Имаме един състезател и грубото усещане у много хора, че нещо страшно несправедливо се върши в България. Съдебната система не съществува във вакуум и трябва да адресира тези притеснения, а не виждам да ги адресира адекватно, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама