Денят накратко – 11 септември

19:00, 11 сеп 19 25 3879 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете какво е развитието на скандала за шпионаж, готви ли Десислава Иванчева преврат и какво накара медицински специалисти от цялата страна да излязат на протест и още:

***

Втори руснак със забрана да влиза в страната

Руският бизнесмен Константин Малофеев е получил забрана да влиза в страната през следващите 10 години. Това е вторият руснак, след  бившия генерал от КГБ Леонид Решетников, който в рамките на два дни е обявен за persona non grata заради разразилия се скандал за шпионаж. От прокуратурата вече повдигнаха обвинения на председателя на сдружение „Русофили“ Николай Малинов за престъпление против републиката. Според държавното обвинение Малинов е действал в услуга на организации на чужда държава и е участвал в схема за изпиране на пари, като е поддържал тесни отношения с Константин Малофеев, Леонид Решетников и Цветан Василев. Ден по-рано Малофеев заяви в свое телевизионно интервю, че в България се провежда русофобска провокация.

Пред народните представители информация за шпионската сага дадоха вътрешният министър Младен Маринов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и главният прокурор Сотир Цацаров. От думите им стана ясно, че общо 8 души са задържани в София, Перник и Брезник във връзка с разследването за шпионаж. Действията на прокуратурата не са насочени срещу движение „Русофили“, а към личните действия на неговия председател, който е поддържал връзка с чужди граждани, пътувал е до Русия и е изготвял докладна записка на руски език за преориентация на политическата ситуация в България. Разследването за шпионаж не е опит за разделение на русофили и русофоби, заяви главният прокурор. Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента.

Премиерът Борисов също бе призован по темата от депутатите в парламента, но той направи своя коментар от Министерския съвет. Министър-председателят заяви, че няма нищо против хората, които обичат Русия. „Когато има нещо, с което не сме съгласни – нашето външно министерство реагира. Когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия военнопромишлен комплекс, нашите служби работят“, отбеляза Борисов и посочи, че той няма нищо общо със случая. Премиерът свърза случващото се с темата за придобиването на новите изтребители. „Ако знаех, че такава злоба ще предизвика купуването на най-добрия самолет – Ф-16, а не тия Грипен-и, дето се вика сигурно нямаше изобщо да се занимавам“, подчерта той.

Междувременно в прочувствен пост във Facebook Леонид Решетноков си взе сбогом с България.  „10 години отсъствие - това е много, вероятно няма да доживея. Не съжалявам за нищо. Десетилетията, свързани с България, бяха щастливи“, пише той в своето послание. Той  благодари на българските си приятели за подкрепата и заръча да помагат на Николай Малинов, който по думите му е истински български патриот.

***

Иванчева готви преврат?

Синът на Венци Чикагото - Йордан Бонев, внесе сигнал в прокуратурата за подготвян преврат чрез планирания в четвъртък протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Бонев твърди, че разполага с комуникация между Десислава Иванчева и Венцислав Ангелов - Чикагото, в която се уговаря плащане за протестиращи. По думите му бившият районен кмет на „Младост“ е получила 75 ооо лв., за да участва в схемата за проваляне на кандидатурата на Гешев и свалянето на Бойко Борисов от власт. Материалите – снимки от чатове и видео записи, бяха изпратени във вторник до редакциите на редица медии. Чрез тях се твърди, че този план е финансиран от бизнесмена Иво Прокопиев и банкера в изгнание Цветан Василев, а основни участници в престъпната организация са Десислава Иванчева, Сдружение "Боец", "БиволЪ" и други.

В отговор Иванчева излезе с писмо, в която обяви, че тиражираната информация е „долна лъжа и нов опит да бъде набедена“. По думите ѝ сигналът до прокуратурата е фалшив и има за цел да я компрометира преди старта на предизборната кампания. Тя обяви, че ще сезира компетентните институции.

Междувременно стана ясно, че в МВР не е постъпвал сигнал за организиране на протест срещу Иван Гешев, който цели да прераснат в бунтове и да свали правителството, но ведомството наблюдава ситуацията в страната.

 

***

Медицински специалисти се обявиха срещу търговията със здраве

За пореден път медицинските сестри излязоха на протест пред сградата на Народното събрание с настояване за достойно заплащане. Медиците искат минималната им стартова заплата да бъде не по-малка от две минимални работни заплати за страната или 1120 лева, както и по-високо заплащане на нощните им дежурства, при работата в реанимация и тежки условия. Освен това недоволните специалисти са против търговския статут на лечебните заведения и смятат, че „търговията със здраве“ е срещу интересите на пациентите. През следващите дни предстои срещи на протестиращите с три парламентарни комисии - по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, по здравеопазването и по социална политика и по труда, социалната и демографската политика. Медицинските специалисти планират и разговори с всяка от парламентарно представените партии, за да разберат какви са техните предложения за решаването на проблемите им. Междувременно протестите им няма да спират и всеки ден, в който депутатите заседават, медиците ще изразяват своето недоволство пред сградата на Народното събрание. През останалото време ще провеждат информационна кампания в столицата за случващото се в здравеопазването и проблемите в сектора.

 

***

Слави Трифонов отново напомни за себе си

На прага на старата на предизборната кампания доскорошният тв водещ и бъдещ политик Слави Трифонов отново напомни на партиите, че има да връщат надвзета субсидия.  По думите му към момента 32 партии все още не са пристъпили доброволно към възстановеното на взетите отгоре средства от държавния бюджет. Така от общо близо 14, 5 млн. лв. които политическите формации трябваше да върнат, към днешна дата около 5,3 млн. лв. все още са у партиите, а не в държавната хазна. Трифонов посочи и  част от некоректните длъжници – БСП, АТАКА, ВМРО, НФСБ, АБВ, СДС, ДСБ, ДБГ, Движение „Гергьовден“, „Движение Презареди България“, „Движение 21“ и „Глас народен“. Накрая обобщава, че най-важното в случая е , че партиите, които не връщат надвзетото „имат наглостта да искат доверието на избирателите на предстоящите местни избори“.

 

***

Година по-късно приключи разследването срещу Бенчо Бенчев

Районната прокуратура в Бургас приключи разследването срещу общинския съветник в града Бенчо Бенчев. Всички доказателства и материали относими към делото са събрани и предявени на обвиняемия и неговите защитници, съобщиха от прокуратурата. Бенчев е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 2 до 4 август 2018 г. в Република Гърция и Република Турция, е помогнал на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, да избегне наказателно преследван и го е транспортирал с автобул от Солун до Истанбул и там му е предоставил за ползване стая в хотел, която била резервирана на името на Бенчев. Той е обвинен и за това, че в дома му в Бургас са открити оръжия и боеприпаси без необходимото разрешително. Предстои Районна прокуратура Бургас да изготви обвинителен акт и да внесе делото в съд в законоустановения срок.

***

В САЩ почетоха паметта на жертвите от 11 септември

Американците отбелязаха годишнината от терористичните нападения на 11 септември 2001 г. Роднините на жертвите се събраха на мястото, където се извисяваха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Паметта на загиналите бе почетена с минута мълчание и камбанен звън. Съединените щати все още преживяват последиците на нападенията, при които загинаха близо три хил. души.  Националният флаг на покрива на Белия дом бе свален наполовина. Президентът Доналд Тръмп заяви: „Една хубава септемврийска сутрин бе белязана от силен шок, агонизираща мъка и дълбоко страдание. Силата, смелостта и състраданието на Америка обаче останаха непоклатими”. 

В деня на годишнината ракета експлодира в близост до американското посолство в Афганистан. При инцидента няма пострадали. САЩ все още имат около 14 хил. военнослужещи в Афганистан. Вашингтон нахлу в контролираната от талибаните страна през октомври 2001 г., след като бе установено, че лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен стои зад атентатите. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама