Медицинските сестри на протест срещу търговията със здраве

15:02, 11 сеп 19 25 4452 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

За пореден път медицинските сестри излязоха на протест пред сградата на Народното събрание, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Отново те настояват за достойно заплащане. Медиците искат минималната им стартова заплата да бъде не по-малка от две минимални работни заплати за страната или 1120 лева, както и по-високо заплащане на нощните им дежурства, при работата в реанимация и тежки условия. Освен това недоволните специалисти са против търговския статут на лечебните заведения и смятат, че „търговията със здраве“ е срещу интересите на пациентите.

Мая Илиева, един от лидерите на протеста, обяви, че медицинските специалисти ще бъдат пред сградата на Народното събрание всеки ден, когато депутатите заседават, а през останалото време ще провеждат информационна кампания за случващото се в здравеопазването и проблемите в сектора на пл. „Славейков“ и на пл. „Св. Неделя“ в столицата .

"Ще организираме още протести. Няма да спрем, защото не виждаме смисъл от преговори", заяви тя.

Илиева обяви, че утре в 14. 30 часа медицинските специалисти имат среща с депутатите от парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Среща с членовете на Здравната комисия в НС ще се  проведе на 19 септември, а все още се очаква отговор кога може да се проведе среща  ис представителите на социалната комисия към парламента.

Преди протеста ни се обадиха и ни казаха, че законът ни вече е придвижен и е вкаран в зала за разглеждане. Ще видим след срещите с тези комисии къде са ни допирните точки. Ще поискаме срещи с всички парламентарно представени групи, за да видим те как мислят да решат нашите проблеми, коментира още Илиева.

По думите ѝ до момента няма ефект от отпуснатите средства за медицинските служители, тъй като те не са стигнали до специалистите. „Незнайно къде са отишли. Няма регламентирани правила, по които да се харчат тези пари, тъй като всички болници са търговски дружества и няма как да финансират търговски дружества. Парите са отпуснати така че да финансират клинични пътеки, които се надписват, за да могат болниците да печелят.

Ние се обявяваме „Не на търговията със здраве“. Ние се обявяваме против тези практики“, заяви Илиева и посочи, че независимо колко пари се отпуснат за клинични пътеки, това няма да реши проблема за медиците. „Трябва да има точни правила, по които нашите заплати да не зависят от клиничните пътеки и работодателите на лечебните заведения. Искаме гарантиран минимум, който да бъде стартов за професията медицински специалист – без значение дали работиш в София, Пловдив, Варна или Девин.

Медицинските сестри излизат на протест

В отговор на досегашните протести Министерски съвет два пъти отпуска допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването. Първият път бе през февруари, когато се отделиха 30 млн. лв., част от които бяха предназначени за повишаване на заплатите в общинските и областните болници. След два месеца последва отпускане на още 50 млн. лв. С тези средства се очакваше началните заплати на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи да станат 950 лв.   

Протестиращите сестри заявиха тогава, че отпуснатите средства не са достатъчни и призоваха за повече контрол при разпределянето на парите, защото невинаги те се използват по предназначение. Според тях увеличението е било символично и то не навсякъде. През август напрежението сред медиците отново се възобнови. Причината този път бе уволнението на една от лидерките им Мая Илиева.

Полицаи ще се включат в протеста на медицинските сестри

В днешния протест на медиците се включват и служители на Синдикалната федерация в МВР, които смятат, че исканията на медицинските специалисти са справедливи. Според тях е унизително, хората, които спасяват човешки животи, да получават ниски възнаграждения. От федерацията заявиха, че заплащането на медиците е идентично на това, което получават българските полицаи и пожарникари.

Очаква се протестиращите да блокират движението по бул. "Цар Освободител".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама