„Хора и улици“: Колко бил хубав столичният зоопарк

11:30, 13 окт 20 / София 25 4867 Цветилена Симеонова
Снимка: Зоологическа градина

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.


Снимка: БГНЕС

„От началото на този месец тя се е пак отворила за публиката. Всяка сряда и събота върволици свят се точи из Фердинандов булевард и влиза в градината. Тая градина софийският народ нарича просто „Животните”. - Отидох при животните... - Минах край животните. - Той живее при животните... Българинът не обича учените фрази… Не ги обичат и лъвовете, пред клетките на които се трупат най-много тълпите”.

Това пише през 1899 г. Иван Вазов в своя разказ „В зоологическата градина“. Повече от 120 години по-късно „Животните“ продължават да посрещат столичани и гости на града, но вече в много по-модерен дом.


Снимка: Зоологическа градина

Цар Фердинанд и първите обитатели

Зоологическата градина в София съществува от 1888 г., като тогава е била разположена в двора на бившия царски дворец. Предвид увлечението на цар Фердинанд към колекционирането на птици, не е учудващо, че първият ѝ обитател е именно черен лешояд. След това животинската колекция бързо се разраства и се появява специален павилион за фазани. Следващият обитател на зоопарка е елен, а след него идват и двойка кафяви мечки. Но територията се оказала недостатъчна и така царят заделил за зоопарка и част от царската ботаническа градина.


Снимка: Зоологическа градина

След уголемяването на пространството продължило обогатяването на животинските видове. Интересите на Фердинанд се насочили и извън рамките на България. През 1892 г. в зоопарка са докарани първите два лъва, които веднага си раждат малко лъвче. След това идват и първите бели мечки. А през 1894 г. е построен първият басейн на територията на зоопарка, като негови първи обитатели са няколко розови пеликана. През същата година е докарана и една едногърба камила. А първият слон в зоопарка се появява през 1912 г., а името му е било Нал. Докато чакал да му направят клетката, той бил впрегнат да помага на нивите край Царския дворец във Врана. Преместването на Нал в новия му дом било истинска атракция за столичани. Буйните животно било натоварено в метална клетка и охранявано от екипи на пожарната.

През следващите десетина години броят на животните в столичния зоопарка нараства значително.


Снимка: БГНЕС

Голямото преместване

Последният брадат лешояд в зоопарка умира на 23 декември 1947 г. Същия ден в България по решение на комунистите започва национализацията на всички едри, средни и част от дребните промишлени предприятия и частните банки. В началото на 1966 г. архитектите Илиев и Радославов завършват идейния проект за новия зоопарк. Планирано е той да бъде в „Горни Лозенец“, близо до Витоша. Изграждането му да става на три етапа в продължение на петнадесет години.

През 1983 г. започва подготовката за преместване на животните. Изработват десетки специални дървени сандъци по германски образец, с които животните да бъдат закарани в новия си дом. За слоницата Савитри е предвидена огромна метална клетка. Преместването става през 1984 г. и се превръща в голямо изпитание за хората и за животните. Както и в зрелище и атракция за зяпачите. На 10 септември 1984 г. новият зоопарк, изграден от Строителните войски, е открит и отворен за посетители.


Снимка: БГНЕС

Най-големият на Балканите

Днес българският зоопарк е най-старият и най-големият на Балканския полуостров. В него има много екзотични животни, както и характерни за българските земи. На площ от 360 декара в зоологическата градина живеят около 280 различни вида, общият им брой е повече от 1900. Сред най-атрактивните видове са индийски слоно, кафяви мечки, бърнеста мечка, тигри, лъвове, хиенови кучета, шимпанзета, антилопи нилгау, зебута, европейски видри и др.

Зоопаркът се занимава с природозащитна дейност, като участва активно в национални и международни програми за размножаване на редки и застрашени видове. Такива например са дневни и нощни грабливи птици, от семейството на големите котки - персийски леопард, амурски тигър, евро-азиатски рис, а от тревопасните - антилопите адакс.


Снимка: БГНЕС

Последният ремонт в Зоологическата градина бе на сектор "Примати" и струваше на общината 1,6 млн. лв., а сега предстои реновиране и на сектор „Африка“. В първия уикенд след обновяването опашки от деца, ученици и родители се извиха на касите на зоопарка. Тогава той бе посетен от над 12 000 души.

Ако и вие решите да посетите зоологическата градина и да се порадвате на многообразните й обитатели, можете да сторите това всеки ден 9:00 до 19:00 ч. за летния период, а през зимния - от 9:00 до 17:00 ч. Освен най-интересното – животните, за малчуганите има различни атракциони като въртележки и влакчета, както и захарен памук.

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Площад „Независимост“, където се родиха протестите

„Хора и улици“: В Деня на София да си спомним защо въпреки всичко я обичаме

„Хора и улици“: Жълтите павета – преживели войни, бомбардировки… и Велико народно въстание

„Хора и улици“: Депутатите отиват във внушителната сграда, величаеща БКП

„Хора и улици“: 10 интересни факта за софийското метро, които може би не знаете

„Хора и улици“: Мрачният подлез, който светна

„Хора и улици“: „Орлов мост“ – символ на мечтата на българите за по-добри дни

2 коментара
Анонимен 11:26, 14 окт 20

Има ли хубав затвор?

Анонимен 17:11, 14 окт 20

Най вече да видим индийските слоно че не съм виждал

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!