„Хора и улици“: Площад „Независимост“, където се родиха протестите

09:00, 22 сеп 20 / София 25 4273 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

В Деня на независимостта обръщаме поглед към един от централните софийски площади – пл. „Независимост“. Разположен между едни от най-важните държавни сгради на страната, днес той е мястото, където се зароди вихрушката на общественото недоволство срещу настоящата политическа ситуация в страната, която продължава вече над 70 дни. Именно оттук днес ще бъде поставено началото и на третото Велико народно въстание, за което организаторите дават заявка, че ще бъде най-мащабната демонстрация до този момент.


Снимка: Юлиан Тодоров

Около площада са разположени Министерският съвет, бившият партиен дом, президентство, МОН, ЦУМ, статуята на Св. София и църква „Св. Петка“, поради което той често е използван за официални протоколни церемонии и други публични изяви.

Считан е за централния площад на столицата – както заради значението на тези сгради, така и поради централното му и възлово транспортно разположение в града. В центъра му е изкопан дълъг отвор за разглеждане на Археологическия комплекс „Сердика“ с останките на древната крепост, разположени на равнището на църквата в подлеза.


Снимка: БГНЕС

История

Пл. „Независимост“ е създаден през 1950-те години, като са съборени полуразрушени от бомбардировки по-стари постройки, за да се построят монументалните сгради, които днес го заобикалят.

От западната страна на Ларгото по времето на НРБ на границата със съседния пл. „Ленин“ (днес отново пл. „Св. Неделя“) е издигнат паметник на Владимир Ленин, който през 1990-те години е премахнат и по-късно е заменен от статуята на св. София.

До 2010 г. през площада успоредно вървят еднопосочни платна (продължения на булевардите „Княз Александър Дондуков“ и „Цар Освободител“), разделени от цветна алея. Достъпът за пешеходци е по широките тротоари отстрани на пътните платна и плочника пред Партийния дом.

По време на разширяването на подлеза под площада и строежа на метростанция „Сердика II“ пътните платна се събират откъм южната му част и се отваря широко пешеходно пространство в северната му част в началото на 2013 г.

Под Ларгото са разкрити огромни площи с богати останки от древната и средновековна история на София.


Снимка: БГНЕС

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: В Деня на София да си спомним защо въпреки всичко я обичаме

„Хора и улици“: Жълтите павета – преживели войни, бомбардировки… и Велико народно въстание

„Хора и улици“: Депутатите отиват във внушителната сграда, величаеща БКП

„Хора и улици“: 10 интересни факта за софийското метро, които може би не знаете

„Хора и улици“: Мрачният подлез, който светна

„Хора и улици“: „Орлов мост“ – символ на мечтата на българите за по-добри дни

„Хора и улици“: Сградата на парламента, която отива в историята

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама