Големите кавички на седмицата: Звезди, циркаджии и дрънкане на война

13:30, 29 яну 22 / Големите кавички 25 2699 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

През 2021 г. България се занимаваше основно с вътрешните си проблеми. Още в първите дни на 2022 г. обаче на българите им се наложи да надигнат глава и да се огледат какво се случва наоколо.

След темата за Северна Македония (повече за развитието ѝ може да прочетете тук) на дневен ред се появи ситуацията в Украйна. Оказа се, че за пореден път страната ни е в епицентъра на сблъсъка между НАТО и Русия. И докато големите мереха силите си, българското правителство реши, че е редно все пак да каже нещо по въпроса. След като потвърди лоялността ни към Алианса правителството реши да подготви батальон, с който да се включи в общите усилия на НАТО за „демонстрация на възпиращ потенциал“ на фона на заплахата от руска инвазия в Украйна. Повече за българската позиция – тук. Премиерът Кирил Петков обаче запазва спокойствие, защото според него макар напрежението да се покачва „не дрънчи на война“.

Друг е въпросът дали и каква възможност имаме да реагираме, ако задрънкат оръжия наблизо. Боеспособна ли е армията ни и каква е нейната готовност за рекация? Събрахме противоположните мнения тук.

Големите кавички: „Не съм телевизионна звезда, за да ме харесват“

След като отметна Украйна, премиерът се насочи към Брюксел, където заедно с главния прокурор бяха изслушани от евродепутатите от мониторинговата група за наблюдение на демокрацията. Там, както винаги българските представители демонстрираха диаметрално противоположни позиции, но то си е в реда на нещата. На какви въпроси отговаряха Петков и Гешев може да разберете тук.

 

Пред българските журналисти главният прокурор пък за пореден път показа, че не се интересува от публичното одобрение, защото не е телевизионна звезда, която разчита на рейтинг, а обвинител. Добре, че Гешев не обръща внимание на хорското мнение, иначе едва ли щеше да излиза често навън…

Големите кавички: „В парламента винаги е имало циркаджии“

Но и у нас не беше скучно. Управляващите научиха важен урок – никога не подценявай силата на т. нар. патриоти в парламента. Съвсем очаквано и демонстративно депутатите от „Възраждане“ нарушиха изискванията за зелен сертификат в парламента и с един ход показаха, че мярката не работи. Как новата власт сама попадна в капана и какви грешки допусна, разберете тук.

Това е втора успешна атака на новите патриоти в парламента срещу управляващите и неминуемо партията печели силна подкрепа. На тази популярност завидяха „старите патриоти“, които останаха извън парламента. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов нарече изпълнението на „Възраждане“ цирк и припомни, че в парламента винаги е имало циркаджии. Вероятно Каракачанов добре знае, все пак е бил четири мандата депутат.

Големите кавички: „Правителството раздава пари не с чували, а със самосвали“

Продължават и сметките около новия бюджет, който би трябвало да влезе в сила от 1 април. Не на шега финансовият министър Асен Василев се закани с новата план-сметка държавата да инвестира, а не да раздава пари в чували. Какво предвижда Бюджет 2022 вижте тук.

Плановете на новата власт обаче не бяха посрещнати радушно от всички и очаквано опозицията намери кусури. ГЕРБ и този път използваха аналогията с пица и предрекоха „постна“ година. Критики отправи и несъстоялият се премиер Николай Василев, който пък прогнозира огромни харчове „не с чували, а със самосвали“.

Че двамата Василеви (Асен и Николай) не споделят едни виждания стана ясно още при опитите за съставяне на кабинет след изборите през юли, така че критиките му не са неочаквани. Тогава различията им се превърнаха в основна причина за това част от служебните министри да откажат участие в проектокабинета на „Има такъв народ“. Това решение обаче им се отплати и още на следващите избори „Продължаваме промяната“ успя не само да победи, но и да състави действащия кабинет.  Тук може да си припомните събитията около отказаната покана за съвместна работа между хората на Слави Трифонов и служебните министри.

Големите кавички: „Надявам се да не ходим със свещи и фенерчета“

И докато финансистите разпределят милиарди, обикновените българи се опитват да вържат двата края с постоянно растящите сметки и цени на стоките. И ако преди се смяташе, че бъларинът живее месец за месец - от заплата до заплата, то сега оцеляванет е ден за ден. Ценовия скок се превърна в проблем №1 за българите и дори задмина пандемията от коронавирус. Повече за това прочетете тук.

Икономистът Мика Зайкова нагледно показа как инфлацията изяжда 100 лева и призова правителството да даде средства на общините, за да не ходим вечер по улиците със свещи и фенерчета. По думите ѝ пари има, но никой не говори за едни около 144 милиона лева, които са предвидени като разходи за издръжка на правителството.

А докато ние си говорим за инфлация и режим на тока, стана ясно че шефът на НАП и заместниците му са си поделили 38 хил. лв. бонуси за добре свършената работа. Повече по казуса - тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама