Шах и мат за зеления сертификат

15:00, 26 яну 22 / Политика 25 2564 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Новата 2022 г. премиерът Кирил Петков посрещна с партия шах в компанията на 10-годишния Данаил Попзафиров. Тогава министър-председателят понесе загуба, но пък бодро заяви, че ще работи за това такива млади таланти да се развиват у нас.

Партията продължи 10 минути, премиерът играеше горе-долу добре. Аз всеки път мисля поне 5 хода напред или повече, а той максимум 2-3. Почти бях сигурен, че ще го бия“, разказа впоследствие 7-кратният републикански шампион по шахмат.

Премиерът: Нека заедно да работим за по-добра България

Че премиерът трябва да мисли поне с още няколко хода напред си пролича и по отношение на зеления сертификат и мерките срещу коронавируса. А както са тръгнали нещата, вероятно ще загуби и тази „партия шах“. Но да се върнем няколко хода назад и да видим къде новата власт допусна грешки.

Да закъснееш с „първата заповед“

Още при встъпването си в длъжност Кирил Петков обяви, че въвеждането на зелен сертификат в Министерския съвет ще бъде първата му задача или както сам каза „първата му заповед“. Месец по-късно заповедта е факт, но мярката все още не е приложена на практика. Междувременно Петков бе изпреварен от МОН и парламента (второто е спорен въпрос, но ще стигнем и до там) и се оказа в неловката ситуация да закъснее с изпълнението на първата си задача.

Да ти поставят ултиматум

Едва поели властта, новите управляващи осъмнаха с протести под прозорците. Врелият и кипелият в политиката Костадин Костадинов успя набързо да преподаде няколко урока на новия премиер за това как опозицията може да притисне в ъгъла мнозинството. След два осуетени опита за щурм на парламента, управляващите се съгласиха на преговори с протестиращите, а от „Възраждане“ дори поставиха ултиматум – до две седмици да отпадне зеленият сертификат или ще последва щурм на Министерския съвет. Още тогава стана ясно, че сближаване на двете позиции няма как да има, но защо пък двете страни да не си поприказват… явно и едните и другите имат време за губене.

Да се усъмниш в собствената си идея

На фона на протестите срещу зеления сертификат здравният министър и премиерът излязоха с „чисто нов пандемичен план“. А само дни по-късно проф. Сербезова обяви, че се обсъжда премахването на сертификата за антитела. Припомняме, че за въвеждането на документа, удостоверяващ преболедуване на Covid-19 се обяви самият Кирил Петков по време на предизборната кампания. Но явно след поемането на управлението той и екипът му са се усъмнили в ефективността на идеята си. В крайна сметка здравните власти отново се отказаха от намеренията си - така сроковете и формата на зеления сертификат се запазва… поне засега.

Да допуснеш фалстарт със сертификата в парламента

Месец след началото на 47-ия парламент законодателната програма на управляващата коалиция остава мистерия - без анонси, без приоритети, без ключови законопроекти. Много време обаче народните представители отделиха на казуса „Трябва ли в парламента да се влиза със зелен сертификат или не?“. Въпрос, по който дори коалиционните партньори нямат единомислие.

В опита си да демонстрират „солидарност с обикновения българин“ и да покажат, че законът не е врата в полето парламентът успя да въведе изискването за зелен сертификат… чак от третия опит. Но депутатите пропуснаха да разпишат какво ще се случи при нарушения и така сами отвориха поле за такива. Тепърва ще се мисли в тази посока…

Да оставиш врата за нарушения

Не е изненада, че още в първия ден след въвеждането на мярката депутатите от „Възраждане“ демонстративно пренебрегнаха правилника на Народното събрание, който между другото е равностоен на закон. Изненадваща e липсата на преценка за правните последици от въвеждането на едно или друго решение/правило/закон.

Депутати от „Възраждане“ влязоха в парламента, без да показват зелен сертификат

Ако не можеш да осъществиш контрол върху изпълнението на дадена мярка, значи разчиташ само на „добра воля“, а тогава не може да налагаш санкции.

Когато законотворците не спазват правилата, които въвеждат, по-добре е да ги отменят. Защото рано или късно всички ще последват примера им. Не се учудвайте, че заведенията демонстративно няма да се съобразят с новите противоепидемични мерки… не са единствените. И досега зеленият сертификат беше неработеща, лицемерна и скъпоструваща мярка – щом не работи, редно е да се премахне.

Така поне правителството може и да запише победа – срещу онези „тарикати“, които се изръсиха солено за фалшиви сертификати.   

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама