Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си?

18:00, 25 яну 22 / Политика 25 1854 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Република Северна Македония е склонна да включи българите като етнос в своята конституция. Това съобщи на пресконференция след втората си среща с българския си колега Кирил Петков министър-председателят на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

Премиерът на РМС на посещение у нас

Правителствата на Република България и на Република Северна Македония проведoха съвместно заседание в Резиденция „Бояна“ в София. След края му Ковачевски даде уклончиво обещание, че българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония, когато Скопие отвори основния си документ в края на преговорите за присъединяване към ЕС. Македонският премиер припомни, че България блокира именно този процес.

„Различните държави имат различни устройства. В Република Северна Македония индивидуалните права се отстояват колективно. В нашата конституция, освен македонския народ, е записан и албанският, както и представителите на другите етноси. Затова е нормално, ако други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, да могат да поискат и е нормално да са част от конституцията на Република Северна Македония“, заяви македонският премиер, цитиран от news.bg.

Все още обаче не се поставят конкретни срокове, за да стане това факт.

„Добросъседство на пиедестал“ и три меморандума за сътрудничество

Добросъседството между България и Република Северна Македония ще бъде сложено на пиедестал. Това заяви премиерът Кирил Петков след съвместната среща на българското и македонското правителства.

Двете страни подписаха три меморандума, с които ще задълбочат сътрудничеството си в сферите на земеделието, транспорта и развитието на малките и средните предприятия.

„Искам да поздравя министрите на РСМ и България за добре свършената работа, когато още на първата среща между двете правителства имаме три подписани меморандума по много ключови и важни въпроси. Това е пример за новия подход, който даваме, с нова енергия и реални резултати, добави Кирил Петков, цитиран от bTV. По думите му основна цел е икономическото развитие на целия регион, което да подобри стандарта на живот в двете страни.

А Димитър Ковачевски от своя страна посочи кои ще са критериите за успех на работните групи, които през следващите месеци ще заседават всяка седмица. Той даде два примера – до 2023 г. да бъде изграден 13-километров път до Клепало и там да има граничен пункт, както и в началото на март работните групи да успеят да представят спецификите за авиолиния София-Скопие.

Първото споразумение, което двете страни подписаха, е в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство. Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави чрез обмен на научна и техническа информация и споделяне на добри практики.

Второто споразумение е Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“. Той предвижда смесена група от български и македонски експерти да изготви план за развитието на жп проекта, да подготви оценка на инвестиционната стойност и да проучи възможностите за финансиране. 

Третото ново споразумение между България и Северна Македония се отнася до малките и средните предприятия. Двете страни се договориха да подпомагат предприятията, които искат да инвестират или да задълбочават бизнес контактите си от другата страна на границата, пише „Свободна Европа“.

Кирил Петков коментира и работата на съвместните групи, които заседават в различни области. По думите му следващата им среща ще се проведе още следващата седмица. Историческата комисия от своя страна предвижда „поне три срещи“ в рамките на следващите четири месеца, като промени в състава ѝ не се предвиждат.

И Радев се срещна с Ковачевски

Среща с Ковачевски имаше и президентът Румен Радев. По време на разговора той открои вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ наравно с другите части от народи като задължително условие за начало на преговорите за членство в ЕС.

Основната писта за нашия диалог за преодоляването на тези нерешени политически въпроси е да имаме откровен, искрен диалог“, заяви Румен Радев, като допълни, че е дошло време за политическа воля и мъдрост. „Ако покажем това и двете страни, съм убеден, че по възможно най-бързия начин България не само ще отвори вратата за начало на преговорите, но ще бъде страната, на която най-много може да разчитате за интеграцията на Република Северна Македония в ЕС“, посочи българският президент и добави, че хората от двете страни на границата очакват час по-скоро да могат да общуват по много по-пълноценен начин, съобщиха от правителствената служба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама