България ще приеме чужди войски, но като част от батальон на НАТО

19:30, 26 яну 22 / Политика 25 2167 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Приоритизираме изцяло българската стратегия в посока деескалация на напрежението НАТО – Руската федерация. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет. Според него трябва да се използват всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен.

„Нашата отбранителна стратегия ще се фокусира и ще бъде изградена на база на българската армия“, посочи още Кирил Петков. „Българската армия ще бъде водеща в отбранителната стратегия – това означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство“, посочи премиерът.

За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. От тук нататък ще фокусираме инвестирането в българската армия точно по тези дефицити – не просто да се купува техника, а българската армия да застане на своето точно място“, обясни Кирил Петков.

По думите му България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, но и да е конструкт. „Заедно с дипломатическите усилия, България ще направи стъпка в развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна група от български войски с българско командване с използване на националната командна верига“, заяви и министърът на отбраната Стефан Янев. Това по думите му ще бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО. „В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, ние всъщност преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал“, коментира военният министър. 

Българската държава последователно отстоява с всички дипломатически форми възможността за намиране на решение на проблема, който възникна между Русия и Украйна. Тези усилия ще продължат и в бъдеще и се надяваме, че проблемът ще бъде решен именно по дипломатичен път“, заяви и министърът на външните работи Теодора Генчовска, цитирана от bTV.

България се готви да изпрати до 1000 военни в учение на НАТО

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души. Това ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев стана ясно от думите му в ефира на БНТ по-рано през деня.. 

След Съвета за сигурност: България остава лоялен съюзник на НАТО

По думите на Стефан Янев позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Затова, според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

Страната ни ще приеме чужди войски, но като част от батальонна група на НАТО

Позицията на правителството беше представена и по време на изслушването на Петков и министрите на отбраната и външните работи Стефан Янев и Теодора Генчовска по време на извънредното заседание на парламента по темата.

По време на парламентарното изслушване, военният министър обяви, че „нито един български войник няма да участва в конфликт или каквото и да е било друго в Украйна“. Той направи тази декларция след настояване от депутата от БСП и председател на парламентарната комисия по отбрана Атанс Зафиров. „Нито един български войник няма вземе участие в какъвто и да е вид конфликт или операция на територията на Украйна или друга държава, без решението да е взето в Народното събрание или в Министерския съвет“, заяви от парламентарната трибуна Янев, цитиран от „Сега“.

По думите му в България няма чужди военни бази, а съоръжения, които се използват от партньорите ни от НАТО и САЩ и са по договор от 2006 г. Той подчерта, че става дума за четири съоръжения. Две от тях са авиобазите „Граф Игнатиево“ и „Безмер“, които се ползвали за кацане на военните и две бази за съвместни тренировки - в Ново село и в складовата база в Айтос. В тези съоръжения е имало учения и на други страни членки на НАТО. „Да, в момента има бойна техника и около 200 войници в Ново село. Максимума чужди войници, които може да са едновременно в България е 2 500 човека“, изтъкна Янев. 

Премиерът Кирил Петков пък обясни, че България има стройни планове за евакуация на българските дипломати от Украйна. Те ще се осъществяват само при ескалация на напрежението. По думите му обаче засега такава евакуация не се налага, но България има готовност да я осъществи във всеки един момент. 

По-рано и от ГЕРБ излязоха с позиция по темата, като обявиха, че ще подкрепят разполагането на войски на НАТО у нас

Работи се по стратегия, ако рисковете от кризата засегнат доставките на газ

Според Петков, рисковете за България от кризата са свързани с енергетиката и по-специално с доставките на газ. Той отбеляза, че страната ни работи по стратегия, която включва и вариант, при който има прекъсване на доставките на руски природен газ заради ситуацията около Украйна. „Имаме ясен план и сме в ясна комуникация с ЕК какви мерки бихме направили, ако се случи прекъсването на доставките“, заяви министър-председателят. Българските домакинства и бизнес ще имат алтернатива при един такъв сценарий“, твърди Петков.

Решението на правителството идва след като във вторник беше проведен Съветът по сигурността към Министерския съвет, който обсъди напрежението около Украйна.

Припомняме, че в понеделник НАТО обяви, че съюзниците в Алианса изпращат допълнителни кораби и самолети в Източна Европа за подсилване на отбранителните сили в региона. Междувременно по информация на „Ню Йорк Таймс“ президентът на САЩ Джо Байдън обмисля план за разширяване на американското военно присъствие на Стария континент.

В същото време първо НАТО, а по-късно и външните министри на ЕС отхвърлиха исканията на Русия за спиране на разширяването на НАТО и връщане към границите на Алианса отпреди 1997 г. От есента насам Съединените щати предупреждават, че имат разузнавателни данни, според които Русия подготвя евентуална инвазия в Украйна.

До момента Русия твърди, че не възнамерява да предприема военни действия и твърди, че е заплашена самата тя - от активност на НАТО близо до руската граница. Руският външен министър Сергей Лавров обаче заяви днес пред руската „Дума“, че Москва ще вземе необходимите ответни мерки, ако не получи конструктивен отговор на исканите от нея гаранции за сигурността си, пише „Свободна Европа“.

През 2014 г. Москва анексира незаконно полуостров Крим и подкрепи сепаратистите, които контролират източната част на страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама