Точно ли измерват фитнес гривните?

07:30, 20 дек 21 / Любопитно 25 1852 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Според Световната здравна организация (СЗО) възрастните трябва да имат поне 150 минути седмично умерена физическа активност. За децата и юношите пък е добре да спортуват и да се движат поне по 60 минути на ден. Много от нас не тренират достатъчно и се обръщат към фитнес тракерите (фитнес гривни и часовници), за да следят здравословното си състояние. Но колко точно измерват те?

Как да горим калории без да ходим във фитнеса?

Глобалният пазар на преносими технологии се разраства бързо. Сега е лесно да има кой да брои хапките ви, да следи семейството ви, и да ви подканва да правите упражнения дори вкъщи. Фитнес гривните и часовниците са огромна част от тази тенденция и носят 36 милиарда долара за световната икономика през 2020 г., според „Fortune Business Insights“. Най-сложните надхвърлят възможностите за мерене на калории, броя стъпки и сърдечна честота, за да наблюдават продължителността и качеството на съня, кислорода в кръвта, и др.

Многобройни проучвания сочат, че на данните от гривните/часовниците не трябва да се има 100% доверие, тъй като точността им е променлива. Проучване за точността на тракера, публикувано в „International Journal of Environmental Research“ през 2018 г., посочва, че устройствата са в състояние надеждно да измерват сърдечната честота, броя на стъпките, разстоянието и продължителността на съня, които могат да се използват като ефективни показатели за оценка на здравето. Но точността на измерване на консумацията на енергия все още е недостатъчна. Фитнес тракерите от различни марки се различават в данните си, когато мерят на един и същи човек. Те са повлияни от състоянието на активност, което показва, че производителите на фитнес тракери трябва да подобрят своите алгоритми за различни състояния на активност.

Най-опасните врагове на черния дроб

Проучване от 2020 г., публикувано в „International Journal of Environmental Research and Public Health“, разглежда 11 различни тракера. Установено е, че когато става дума за броене на стъпки, гривните засичат бягането, но понякога пропускат обикновеното ходене в зависимост от активността на човек, когато движенията на ръцете по-често се отчитат погрешно като стъпки.

Проучване на „Digital Health“ през 2018 г. установи, обаче, че фитнес устройствата са добри в оценката на общия сърдечен ритъм. Той се измерва със светлинни вълни, които устройството излъчва към кожата.

Преглед на съществуващите изследвания от 2018 г. в списанието „JMIR mHealth и uHealth“ пък стига до извода, че хората, които използват фитнес тракери, са склонни да стават по-активни, увеличавайки броя на стъпките си. Тракерите помагат на потребителите да поддържат добри навици в дългосрочен план и могат да бъдат полезни за медицинските специалисти, наблюдаващи здравето на своите пациенти, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама