Най-опасните врагове на черния дроб

18:35, 07 юли 21 / Любопитно 25 2611 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Някои храни представляват пряка заплаха за един от най-важните органи в човешкото тяло - черния дроб. Порталът „Доктор Питър“ с позоваване на редица научни изследвания съобщава за седемте най-опасни от тях.

На първо място експертите препоръчват да се ограничат храните с високо съдържание на захар. Това включва повечето газирани напитки, които съдържат опасни химикали, ароматизатори и добавки, които затрудняват ефективното функциониране на черния дроб.

Кои храни помaгат срещу умората и стреса

Не прекалявайте и с плодовете през лятото - те са с високо съдържание на фруктоза, която има подобен ефект на захарта.

Освен това черният дроб страда от големи количества сол. Например един пакет чипс или солети съдържа половината от нужната на тялото ни дневна дажба сол. Известно е, че трябва да се въздържаме от прекомерна консумация на алкохол, тъй като той кара черния дроб да работи в „натоварен режим”.

Крекерите също причиняват сериозно увреждане на черния дроб, тъй като са източник на рафинирани въглехидрати, захар, царевичен сироп и бяло брашно. Червените и по-тлъсти меса трябва да се заменят с пилешко или пуешко. И накрая, експертите препоръчват да се избягват пържени храни, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама