„Хора и улици“: Как се е появила дупката на градинката „Кристал“?

11:00, 09 фев 21 / София 25 12420 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Не можеш да си намериш пейка на „Кристал“. Това е едно от най-честите изречения, които ще чуете в София през лятото. Градинката „Кристал“ е едно от най-емблематичните места за столичната младеж. Всеки знае, че името ѝ идва от легендарния ресторант „Кристал“, който някога се е намирал на същото място. През 80-те и 90-те години на миналия век той е бил любим на т.нар. българска аристокрация. Като дори в началото на демократичните промени в тази градинка се провеждат първите митинги на СДС.


Снимка: БГНЕС

Градинката „Кристал“ и до ден-днешен си остава паметник на градинското и парковото изкуство в София. Впечатление веднага прави характерният ѝ денивелиран релеф – или т.нар. дупка, която е толкова любима на младежите. Оказва се обаче, че малко от тях знаят как и защо тя се е появила там.

Най-честият разказ, който ще чуете, е, че изкопът е вследствие на паднала бомба през Втората световна война. Това обаче е градски мит, който се радва на широка популярност. Истинската причина за дупката е далеч по-тривиална. В навечерието на Първата световна война - през 1914 г., е решено теренът да бъде използван за построяване на Народна библиотека и Народен музей. Строителните работи са започнати, но военните действия и последвалият негативен развой на войната за България водят до изоставяне на строежа. Единственото, останало от него до днес, е дупката.

Друг любопитен факт за градинката „Кристал“ е, че през 1895 г. в близост до нея е убит министър-председателят по онова време Стефан Стамболов. Паметникът, напомнящ за убийството, днес заема централно място в зеленото пространство.


Снимка: БГНЕС

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: „Тук ще бъде пристанище Павлово“

„Хора и улици“: Първият модерен жилищен комплекс – няма да се сетите къде е

„Хора и улици“: Изчезналата улица

„Хора и улици“: Софиянци се страхували от първия трамвай

„Хора и улици“: Имало едно време едно старо софийско кино...

„Хора и улици“: Най-старата сграда в София

„Хора и улици“: Три факта за храма „Св. Александър Невски“, които ще ви изненадат

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Тир 19:52, 18 фев 21

Когато е бил убит, Стефан Стамболов вече не е бил министър-председател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама