„Хора и улици“: Първият модерен жилищен комплекс – няма да се сетите къде е

11:00, 19 яну 21 / София 25 3934 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Там, гдето ветровете гонеха трънаците, ще се издигне малък слънчев град от кокетни и съвсем модерни къщи, снабдени с всичко, което е необходимо за едно модерно градско жилище. Удобство, чистота и хигиена, това са придобивките, които ще имат обитателите на Слънчевия град”, мечтае през 1942 г. помощник-кметът Любомир Сокеров.

Ако днес обаче попитаме местните за историята на сградите, ще се окаже, че почти никой не е чувал за „Слънчевия град“. Единственият отговор, който вероятно ще получите, е, че тук някога са били разположени германските казарми. Става дума за квартал „Коньовица”. Ако и това не ви говори нищо, не се притеснявайте. Днес това е кв. „Илинден“.


Снимка: CanStockPhoto

Първият модерен жилищен комплекс не само в София, но в цяла България се намира в днешен „Илинден“. Той е разположен в непосредствена близост до метростанция „Константин Величков“. Построен е в периода 1942-1946 г., като целта е било да се разреши жилищният проблем в София и да се осигури на гражданите качествена градска среда. Комплексът е продукт на две епохи – за съжаление обаче, историята за него не е запазена заради рязката смяна на политическия режим по това време, когато всичко „под фашистко влияние“ е било заклеймено.

Строителството на първия модерен жилищен комплекс е резултат от историческия градоустройствен план „Мусман”, наречен на името на автора му – германския архитект Адолф Мусман. Проектът е приет през 1938 г. по времето на тогавашния кмет инж. Иван Иванов. Той се смята за един от най-успешните кметове на София главно заради това, че е живял във време, в което се е смятало, че функциите на градоначалника не са само административни, а има и мисия да гради.


Снимка: CanStockPhoto

Планът на Мусман предвижда изграждане на общински жилища за малоимотните граждани на София. Така той разделя столицата на пет зони, третата от които нарича „социална“ и е отредена за застрояване с икономични жилища. Така се ражда първият модерен жилищен комплекс у нас. Подобни архитектурни изпълнения от същия период има и в други тогавашни западни предградия, но единственото завършено до съвършенство може да бъде видяно само в „Илинден“.

Така бързо изникват около 50 сгради от четири основни вида, които предлагат разнообразни типове жилища – от типично градски апартаменти до подобия на селски къщи и вили, няколко магазина и административни постройки. Между тях е имало зелени пространства и площадки за игра, а къщите са имали дори и лехи, в които да отглеждат зеленчуци. Имало е дори и два басейна и кула за скокове във вода, построена в съседство до общинската къпална, която съществува и до днес.

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Изчезналата улица

„Хора и улици“: Софиянци се страхували от първия трамвай

„Хора и улици“: Имало едно време едно старо софийско кино...

„Хора и улици“: Най-старата сграда в София

„Хора и улици“: Три факта за храма „Св. Александър Невски“, които ще ви изненадат

„Хора и улици“: Какво да покажем на чужденците в София

„Хора и улици“: Домът на днешните будители

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама