„Хора и улици“: Най-старата сграда в София

11:30, 08 дек 20 / София 25 4584 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Тя е единствената запазена до покрив сграда от времето на Римската империя. Тя е била дом на мощите на Св. Иван Рилски и сръбския крал-светец Св. Крал (Стефан Милутин). Тя е била и временен мавзолей на княз Александър I Батенберг преди завършването на гробницата му. Тя е била джамия преди Освобождението, наричана „Гюл джамия“ заради кръглата си форма, наподобяващ роза. Тя е ротондата „Св. Георги Победоносец“ в София.


Снимка: CanStockPhoto

В момента ротондата се намира във вътрешния двор на президентството, но едно време е била сърцето на древния Константинов квартал. В неговите рамки се е намирал дворецът на римския император Константин Велики и жилищата на неговите знатни поданици.

Ротондата е част от археологически комплекс, за който учените все още спорят кога е построен - мненията варират в периода от трети до четвърти век. Тя е използвана основно за покръствания, но през годините служи и като обществена сграда. Превърната е и в джамия през 16 век. Заради наличието на останки от древна система за отопление част от археолозите смятат, че е възможно да е била и баня. А основните съвременни хипотези са, че е строена като мавзолей или като церемониална зала.


Снимка: Wikipedia / Снимка на църквата от края на 19 век

Ротондата „Св. Георги Победоносец“ се счита за най-старата запазена сграда в столицата заради това, че е запазила почти изцяло облика си от създаването ѝ до днес. Претърпяла е, разбира се, редица сериозни реставрации, една от които е през 80-те години на миналия век, когато придобива днешния си максимално близък до късноантичния и средновековен първообраз вид. Куполът ѝ е бил разрушаван два пъти - при нашествие на хуните и по време на българската обсада, ръководена от хан Крум. След Освобождението сградата е изоставена и занемарена. Едва при смъртта на Александър Батенберг е пригодена за временен мавзолей.

Днес вече е действаща църква, в която всеки ден се извършва богослужение на църковнославянски. Тя привлича туристите с невероятните стенописи – петте им слоя пазят фрагменти от вековната история на нашата част от света.


Снимка: БГНЕС

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Три факта за храма „Св. Александър Невски“, които ще ви изненадат

„Хора и улици“: Какво да покажем на чужденците в София

„Хора и улици“: Домът на днешните будители

„Хора и улици“: Най-зелените квартали на София

„Хора и улици“: Колко бил хубав столичният зоопарк

„Хора и улици“: Площад „Независимост“, където се родиха протестите

„Хора и улици“: В Деня на София да си спомним защо въпреки всичко я обичаме

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама