„Хора и улици“: Три факта за храма „Св. Александър Невски“, които ще ви изненадат

11:00, 30 авг 22 / София 25 10139 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ отбелязва своя летен храмов празник на 30 август.

Храм-паметникът чества и зимен храмов празник, който се отбелязва на 23 ноември - датата е свързана с пренасянето на мощите на Свети Александър Невски. На тази дата православната църква чества паметта на великия руски княз, който твърде млад се отказва от княжеската титла и почести, за да приеме монашеството. 


Снимка: CanStockPhoto

И до днес катедралата е визитна картичка не само за София, но и за цяла България. Тя е втората по големина православна църква на Балканите и е построена в чест на загиналите по време на Освободителната война руски войници, както и в чест на тогавашния руски император – Александър II.

Има много истории, свързани с храма, но днес ще се съсредоточим върху три, които може би не са ви известни:

Най-високата точка в София

Идеята за изграждане на катедралата възниква през 1879 г. и е дадена от политика Петко Каравелов. Има няколко предложения за място, като първоначално е избран град Търново, но след като София става столица, решението е променено. За ситуирането на храма е избрана най-високата точка в столицата. Той е вдигнат с народни дарения, възлизащи на 1,9 млн. лв. Основният камък е положен с изключителна тържественост на 3 март (19 февруари стар стил) 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.


Снимка: CanStockPhoto

„Най-страшният грях на България“

По време на Първата световна война отношенията между България и Русия са обтегнати, тъй като двете държави застават на противоположни страни. След като руската флота бомбардира Варна през 1915 г., правителството на Васил Радославов (русофобско по външнополитическа ориентация) решава да преименува храм-паметника на „Св. Св. Кирил и Методий“. След бурен дебат парламентът приема решението. Твърди се, че дори русофилът Иван Вазов приветства преименуването. Неговият племенник д-р Борис Вазов, близък до поета по политически убеждения, обаче е един от главните опоненти на преименуването в Народното събрание. Решението обаче оскърбява Светия Синод на Русия, който го нарича „най-страшния грях на България“. През 1920 г. обаче политическата обстановка е обявена за незначителна и храмът връща предишното си име.

Събраха над 100 хил. лв. за спасяването на храм „Св. Александър Невски“

В киното

Режисьорите обичат българския храм – най-вече заради помпозната му външност и доближаването му до руския стил. В храма „Св. Александър Невски“ са снимани епични батални сцени, които според сюжетите на филмите се развиват в Русия. В „Хитман“ от 2007 г. тук е заснета сцената на последната битка в стара православна катедрала в Москва, а в „Нинджа“ от 2009 г. българският храм е представен като храм някъде във Владивосток. А във филма „В името на краля 3“ от  2013 г. звездата от „Бягство от затвора“ Доминик Пърсел се бори с дракон, кацнал върху катедралата.


Снимка: CanStockPhoto

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Какво да покажем на чужденците в София

„Хора и улици“: Домът на днешните будители

„Хора и улици“: Най-зелените квартали на София

„Хора и улици“: Колко бил хубав столичният зоопарк

„Хора и улици“: Площад „Независимост“, където се родиха протестите

„Хора и улици“: В Деня на София да си спомним защо въпреки всичко я обичаме

„Хора и улици“: Жълтите павета – преживели войни, бомбардировки… и Велико народно въстание

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:05, 23 ное 20

Княз Ал. Невски е подкрепял и накрая приел мюсюлманството!

Това го прави неподходящ патрон/покровител на най-важния български храм на християнството!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама