Смирението, дарението и политиците (Тема с продължение...)

09:00, 11 апр 20 25 3556 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Във време на извънредно положение заради пандемията от коронавирус и в момент, в който хиляди хора остават без работа депутатите спориха дали да си увеличат заплатите, за да могат да даряват повече, а първите мъже в държавата не заровиха томахавките и продължиха с нападките. На хората обаче беше оставена възможността на настоящите светли празници да отидат на църква, ако преценят, че това не застрашава живота им. Ето най-важното от изминалите дни:

Политически игри по време на пандемия

Затопляне на отношенията между главните мъже в държавата явно не се очертава. Дори във време на извънредно положение заради пандемията от коронавирус президент и премиер не спират да си разменят остри реплики и нападки. И това много ясно си пролича от интервюто, което държавният глава Румен Радев даде за bTV в четвъртък.

„Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози. Аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито народът са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти", заяви той. 

„Всяка власт се нуждае от някакъв коректив. Особено когато е взела решение и то самостоятелно, без предупреждение да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалели от масовия страх", добави Радев. 

Снимка: БГНЕС

Не приемам премиерът да гради образа на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, морги, масови гробове и ад, който слиза тук. Нека да мислим за психическото състояние и имунитета на хората. В същото време, ако нещо се обърка, ще има виновен – Радев", каза още държавният глава.

По думите му конфликт с премиера Борисов няма, но той постави под въпрос
подхода на властта. „Проблем трябва да търсим там, където се сблъскват паниката с реалността - трябва ли да се управлява кризата с паника, със страх, с трупове от екрана?", попита Радев. 

Според държавния глава задължително трябва да има помощи за най-бедните и спешно трябва да се преразгледат финансовите и инвестиционни приоритети

В петък прмиерът Бойко Борисов заяви, че не вижда как с президента Румен Радев могат да работят заедно„Той даде ли ви една идея? Никога не е предоставял нито една. Идея ли е да подпомогнем всички бедни, да подпомогнем икономиката, да преборим коронавируса, първият сняг да падне догодина през декември?, попита Борисов.

Според него обаче въпреки това президентът в изявлението си е заявил, че България не предприема мерки за борба с коронавируса и страната не е готова за кризата. „Това е вероломно нападение – това не е протегната ръка“, допълни той.

Относно ген. Мутафчийски, Радев заяви, че го познава отдавна. А оценката за работата му я е дало обществото. „Те изпълняват препоръките на Щаба“, каза президентът.

Заразените с коронавирус у нас към 10 април са 635 човека, 25 са починалите, излекувани са 54.

Заплати да искаш...

В разгара на пандемията от коронавирус и в момент, в който хиляди хора остават без работа, депутатите решиха да си увеличат заплатите от 1 април. Това е следствие от Правилника за дейността и работата на Народното събрание, приет от народните представители.

Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!!”, аргументира се председателят на парламента Цвета Караянчева.

След шумен скандал и дори искане за оставката на Караянчева депутатите все пак склониха да замразят възнагражденията си. Те решиха да се откажат от заплати до 13 май, когато е планирано да свърши извънредното положение. Премиерът и членовете на кабинета също няма да получават възнаграждения.

Това обаче не важи за президента, вицепрезидента и съдебната власт.

Снимка: БГНЕС

Магистратите от Висшия съдебен съвет решиха да приемат предложението на главния прокурор да бъдат замразени и техните заплати заради извънредното положение и пандемията с коронавирус. Иван Гешев предложи възнагажденията на съдии, прокурори и следователи, както и на съдебните служители в Прокуратурата да не се актуализират до края на годината. Той аргументира предложението си с нуждата от финансова дисциплина в кризата, съобразяване с възникналите затруднения в бюджетната сфера и солидарност с българските граждани в условията на извънредното положение.

Темата с увеличението на депутатските заплати не остана без коментар и от президента Румен Радев. "Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата", коментира държавният глава.

"За разлика от депутати и министри, които възнамеряват да дадат заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дадох заплатата на възрастните хора от Видин. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март!", каза Радев.

Снимка: БГНЕС

По-късно вицепремиерът Томислав Дончев отговори на Радев. "Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Тук няма новобранци".

Така президентът и правителството продължиха с разправията си по време на епидемията от коронавирус.

И докато едни сами се отказват и даряват заплатите си, то други чакат на помощи от държавата. 1200 артисти ще получават по една минимална работна заплата заедно с осигуровките в продължение на три месеца.

Чистка в ББР

Тази седмица беше белязана от още едно важно събитие. Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев беше освободен от поста си. Новината беше съобщена от премиера Бойко Борисов. Заедно с него работата си загубиха и членовете на борда на банката.

"Никой не ме пита един въпрос, но искам да използвам случая. Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда", обясни премиерът.

Снимка: БГНЕС

Причината за освобождаването на Стоян Мавродиев стана отпуснат кредит от 75 млн. лв., предоставен от държавната банка на колекторската компания "Свети Георги груп". Компанията е една от най-големите на пазара, но е декларирала годишен оборот за 2018 година от едва 2000 лв. Тя стана известна покрай изкупуването на огромен пакет лоши кредити от Първа инвестиционна банка в размер на 538 млн. лв. 

"Учудвам се от нездравото желание да се вадят политически дивиденти от всяка една криза. Не съм изненадан от негативния прочит за всяка сделка на ББР. Сделката е насочена към дружество на "С. Г. Груп", което да купува лоши портфейли на две банки, затрудняващи работата им. Тези банки имат проблем със 7500 кредитополучатели и сега те получават възможности за отсрочване на кредитите си, както и да предоговорят условията по тях". Така вече бившият шеф на ББР се опита да обясни логиката на заема.

Мавродиев заяви още, че премиерът е бил заблуден и подведен по случая, а атаките срещу ББР идват от "медийна групировка", която имала "политически говорители". А Борисов отвърна, че не се чувствал подведен.

В четвъртък стана ясно, че бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров е назначен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

На църква във времена на извънредно положение

Храмовете остават отворени за предсоящите празници Цветница и Великден, въпреки обявеното извънредно положение в страната заради пандемията от коронавирус. До тези решения стигнаха премиерът Бойко Борисов и Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ). 

Снимка: БГНЕС

На Цветница няма да се раздават върбови клонки, а на Разпети петък няма да се минава под масата в църквитеСлужбите на Великден ще бъдат отслужени пред храмовете, а църковните служители ще носят предпазни средства. В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант, уверяват от църквата.

Поради епидемиологичната обстановка в страната тази година Благодатният огън няма да дойде от Ерусалима ще се използва запазен от миналата година. Средствата, предвидени за полета на българската делегация до Божи гроб, пък ще се дадат за борбата с Covid-19.

„На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма", призова премиерът Бойко Борисов.

Всички богослужения за Цветница и Великден ще се предават на живо по БНТ.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама