Акцент на деня: За дарение ви говоря

17:30, 07 апр 20 / Политика 25 2907 Виолета Иванова
Снимка: БГНЕС

Войната и острите реплики между президент и управялващи не спряха и на Международния ден на здравето. Ден, в който благодарим на всички, които се грижат за здравето ни, на тези, които сега са на първа линия в борбата с пандемията от коронавирус. 

Смирението и благодарностите приключиха, след като президентът Румен Радев посети „Пирогов“, където проведе среща с ръководството, оперативния щаб на лечебното заведение и доброволците в борбата с коронавируса.

Там държавният глава отговори задочно на думите на премиера Бойко Борисов от миналата седмица, който го критикува, че призовава за смекчаване на мерките срещу борбата с COVID-19. Тогава Борисов предложи Радев да наложи вето, ако иска да „уморят народа“.

"Първо премиерът трябва да се запознае със законите и Конституцията - на решения на парламента президентът не може да налага вето, те се обнародват директно. Гьоте го е казал най-добре - "Няма нищо по-страшно от активната глупост", коментира президентът.

Рaдев не пропусна да изтъкне и че още март месец е дарил цялата си заплата. Думите му бяха по повод призива на депутатите и той да се откаже от заплатата си, след като в понеделник законотворците гласуваха да не получават възнаграждения.

„За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март. Сега съберете и мартенските заплати, както го направих аз“, каза той.

Не закъсня и отговорът на управляващите. На брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев също се беше подготвил и то с цели три цитата от Гьоте.

"Както е казал Гьоте: „Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го разбрали", каза Дончев. 

Обръщението на президента към депутатите "кръгом и бегом обратно към месец март ", пък беше разтълкувано, като "подаване на армейски команди от по-висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им", което в тази ситуация не било приложимо. "Тук няма новобранци и не сме на занятия по стрелкова подготовка. И да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме – тази от трети март или тази за сваляне на каринтинните мероприятия отпреди седмица“, заяви Дончев.

И завърши отново с цитати от Гьоте. „Когато двама се карат, виновен е по-умният. Най-ценното в тази ситуация – „Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро", заключи вицепремиерът.

Той направи и персонален призив към Радев: „Да следва собствената си препоръка - нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това“.

А кой остана смирен и кой не, всеки един от нас може сам да прецени.

И не забравяйте призива на лекарите: „Аз оставам на работа за теб! Ти остани вкъщи заради нас!".

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!