Радев: Народът не е публика, от която се очаква да аплодира Борисов

18:10, 09 апр 20 / Политика 25 3616 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Това обяви тази вечер президентът Румен Радев в телевизионно предаване на bTV. „Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози. Аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито народът са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти", заяви той. 

Отношенията с Борисов

Според него с премиера не са преминали границата. „Трябва да има някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив. Особено когато е взела решение и то самостоятелно, без предупреждение да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалели от масовия страх", добави Радев. 

Относно смърта на бащата на президента той самият каза, че: „Това е много лично, след като съм обявил, че ще правя нещо аз го правя. Така ме е възпитал баща ми. Аз нямам нужда от говорител, ако имах нужда от такъв щях да кажа на премиера“.

По думите му самите народни представители са приели команди и са започнали  да управляват така. „Как се стигна до отказване от заплатите им, по команда от г-н Борисов“, така президентът обясни изказването си след посещението на болница „Пирогов“.

Никога не съм отказвал да подам ръка, стига да бъде искрено и да не се правят други сметки. Чувствам се обединител на нацията, но тя трябва да се обедини около ясни цели, които да ни водят към бъдещето“, подчерта Румен Радев. А на въпрос смирен ли е отговори така: „Бил съм изправен пред редица опасности. Знам как да се боря и как да се бия, но и как да бъда смирен“.

Премиерът е много опитен и обигран политик. Не хвърля думи на вятъра. Не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който сам разпръсква- с трупове, морги, масови гробове, с ад, който слиза тук. А ако нещо се обърка ще има виновен - Радев“, подчерта държавният глава.

Безплатни бързи тестове и мерки 

Държавният глава се обяви за провеждането на безплатни бързи тестове, каквито имаше в Сингапур и Германия например. Той подчерта, че Световната здравна организация призовава държавите да провеждат такива. Според Радев обаче това е трябвало да стане още в началото на появата на вируса у нас, но е било пропуснато от кабинета.

На въпрос тестван ли е президентът за коронавирус, той отдговори, че е и резултатът му е бил отрицателен.

„Кабинетът взе навременни мерки за социална изолация и дистанция и това е положително. Също и разгърна хипер активна информационна кампания. Но не забравяйте – безплатни тестове, масови тестове трябва да бъдат осигурени. Не звучи добре, когато се казва: „Няма да тестваме, защото тестовете са скъпи“. Миналата година, когато кабинетът даваше пари за самолети, те не бяха ли скъпи? И за газороводи – те не бяха ли скъпи? Приоритетът на кабинета е инвестиция в инфраструктурни проекти, той трябва да се обърне в инвестиции в човешки капитал. Трябва да даваме повече за хората“, категоричен е Радев.

На въпрос познава ли ген. Мутафчийски Радев каза, че да – отдавна, а оценката за работата му я е дало обществото „Те изпълняват препоръките на Щаба“.

Президентът недоумява защо не е използван законът при бедствие и защо не се използва Националният план за готовност за грипна пандемия, от 2006 г. „Ако той беше спазван щяхме да влезнем много по-подготвени в тази криза.

Какво става с гладния човек - излиза на улицата и помита всякакви ограничения и мерки, това ли трябва да се случи?“, попита държавният глава и обърна внимание, че трябва да се разгледат финансовите и инвестиционните приоритети на страната. „Има резерв, който интересно защо правителството не обсъжда. Финансовият министър го спомена и диалогът замря“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че уважава решението на Светия Синод по повод предстоящите Цветница и Великден. „Нека всеки бъде с молитвата си, където реши- вкъщи или пред храма, но при спазване на всички мерки“.

За бедните и възрастните

По думите на президента хаосът от излизане от ограничителните мерки може да бъде по-опасен от самото ограничение. Според него отсега трябва да се мисли каква ще бъде организацията за излизане от тях. „Закъсняваме с подкрепата към хората в нужда. Ние ще губим конкурентноспособност. Ако ние се забавим с мерките и изпаднем в рецесия, а други европейски държави дърпат напред, тогава какво ще се случи? – масова миграция – това е най-опасното за мен“, заяви Радев.  

„Не трябва да оставяме гладни хора“, заяви той и отбеляза, че не говори за разхвърляне на пари от хеликоптер, а за използване на механизми за финансиране. Според него безработицата ражда престъпност, за това трябва да се мисли за нейното овладяване.

Ще мине тази криза и ние пак ще забравим, че има възрастни хора, а те имат нужда от нашата подкрепа. Трябва да мислим как да вдигаме продължителността на живота. Най-ниско сме в ЕС по продължителност на живота.  Игра с живота няма и не трябва да има. Грижата за възрастните хора трябва да бъде неотменима задача на държавата – да се осигури достъпно здравеопазване, да не гладуват“, подчерта Радев. Според него към този момент не е постигнат баланс между здравни, социални и икономически мерки за борба със заразата и загубите, до които това ще доведе.

Извънредно положение и вето

Президентът все още не разбира реакцията на премиера Бойко Борисов за наложеното от него вето на части от Закона за извънредното положение, тъй като президентът се е обадил и е уведомил премиера над кои точки от закона ще го наложи.

На въпрос често ли са се чували двамата Радев отговори, че до тогава са се чували редовно след това не. „Когато се говори изкривено през медиите това вече е проблем“, категоричен е президентът.

Радев обясни, че не е бил информиран за въвеждането на извънредното положение. „Никой не ме предупреди за среднощното заседание за обявяването му“, заяви той и подчерта, че в такава ситуация няма как да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

Държавният глава обясни, че не наложил вето на закона за бюджета, тъй като има нужда от неотложни мерки. Той обаче апелира да се преразгледат инвестиционни проекти, за да се намали инвестиционният заем от този 10 млрд. лв. Според него важен тук е и общественият контрол за разходването на тези средства.

Записите с президента

Президентът не отрече, че гласът в записа е неговият, но разговорът не е иницииран от самия него и това се разбира от казаното. „Аз съм командвал ВВС и всички заповеди и протоколи се публикуват. Нито един документ не е укрит“, каза Радев и добави, че никога не е извършвал държавна измяна.

Рокадите в ББР

Коментарът му за Българската банка за развитие и отпуснатия кредит от 75 млн. лв. на търговец свързан с колекторска фирма е: „Действията по освобождаването на изпълнителният директор и бордът на банката нямат никакво значение, след като този заем е утвърден“.

Това правосъдие в ефир е прах в очите на хората. Най-важно е какво ще каже прокуратурата и дали изобщо ще каже нещо“. Проблемът според него е, че отдавна едрият бизнес е станал приоритет на тази банка, а тя е създадена да кредитира малкия и среден бизнес. Смята, че този казус ще се спре до това ниво и ще се случи като с Комисията по хазарта.

„От въпросите на журналистите никога не бягам, приемам всякакви въпроси от регионални инационални медии“, заяви Радев.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама