Акцент на деня: За мишките и хората

17:30, 06 апр 20 / Политика 25 3822 Василена Йорданова
Снимка: CanstockPhoto

Помните ли притчата за капана за мишки и чуждите проблеми? В нея се разказва за една мишка, която забелязала как стопанинът на фермата слага капан за мишки и разказала за това на останалите животни. Нито кокошката, нито овцата, нито кравата обаче се трогнали от стореното и заявили, че проблемът с капана е на мишката, а не техен. Малко по-късно обаче в него се хванала змия и тя ухапала жената на фермера. В опита си да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После заклали овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната, а накрая и кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението.

През цялото време мишката наблюдавала от дупката си и мислела за нещата, които са чужд проблем... докато не станат твой!

Тази история много ми напомня на случващото се в момента у нас и как народните представители ще научат същия урок по съпричастност - отново по трудния начин.

Часове наред днес депутатите в парламента буквално наддаваха за това каква да е заплатата им, след като се разминаха с увеличението в началото на месеца. В пленарната зала се водеха спорове за това колко и каква работа вършат депутатите, кой колко средства отделя за дарения, разменяха се остри реплики и обвинения в популизъм.

ГЕРБ поискаха замразяване на сегашните им нива. ДПС подкрепи предложението и поиска разликата в заплатите на депутатите да се насочи за борба с коронавируса. Всички останали партии поискаха намаляване на възнагражденията. От „Воля“ настояха депутатите да взимат минимална работна заплата, докато трае извънредното положение. ВМРО поискаха народни представители и министри да получават 50% от брутната си заплата, а от НФСБ да се работи без заплати.

За периода на извънредното положение вероятно ще спре изплащането на партийните субсидии.

В момента народните избраници получават основна месечна заплата от 3747 лв., която с традиционното преизчисление на всяко тримесечие трябваше да скочи до 4248 лв. от 1 април, а с нея да се увеличат и месечните възнаграждения на премиер (6584 лв.) и на президент (8496лв.).

Замразяването на заплатите стана не доброволно, а по заръка на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който се опита да потуши напрежението, което се създаде с изказването на председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя определи идеите за замразяване на депутатските заплати като "популизъм", в момент когато много фирми са пред фалит или на ръба на оцеляването, а броят на безработните у нас от началото на кризата надхвърли 40 хил. души. 24 часа по-късно тя осъзна грешката си, извини се и заяви, че замразяването на заплатите е "единственото правилно нещо".

И докато "цветът на нацията" се бори до последно за всеки лев от своята заплата, 80-годишната баба Надие от село Печеница дари цялата си пенсия на лекарите от болницата в Исперих, за да им помогне в тежкия момент.

Оставям на вас да прецените какъв е размерът на пенсията на баба Надие, как е успяла да я задели и как ще се справя цял месец без нея. Оставям на вас и да сметнете колко пенсии формират една депутатска заплата и защо на народните избраници им е лесно да говорят за солидарност, но трудно да се разделят с 10% от заплатите си. Само напомням, че проблемите са чужди, докато не станат наши.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!