Денят накратко – 14 февруари

19:00, 14 фев 20 25 2584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Ще пребори ли ГЕРБ нерегламентираното изгаряне на отпадъци, колко ще ни струват машините за гласуване, покачва ли се нивото на язовир "Студена" и още:

***

Премиерът Борисов на Мюнхенската конференция по сигурността

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Мюнхен за участие в традиционната Конференция по сигурността в немския град. На летището българският премиер беше посрещнат от екип на Youtube канала на конференцията, който осигурява цялостна информация за участието на европейските и световни лидери в събитието. По време на разговора с немския журналист впечатление направи учтивостта на премиера. Той преотстъпи чадъра си на репортера, докато течеше интервюто, за да го предпази от лекия дъжд. “В момента тероризмът, нелегалната миграция, а сега и коронавирусът, са голяма паника в света. Пътят за справяне с всички тези предизвикателства е мирът“, заяви в интервюто Борисов.

***

ГЕРБ срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, които касаят изгарянето на отпадъци. По думите на председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова изменениеята имат за цел да засилят превенцията и да отговорят на опасенията на хората. Текстовете предвиждат всяко инвестиционно намерение за изгаряне на отпадък да минава през задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Промените засягат и т. нар. експериментални изгаряния, каквито през последните години са допуснати на няколко места. По-рано днес от ЕАЦС поискаха да се пристъпи към законодателна инициатива, която да е отнесена към вноса на отпадъци

***

Около 30 млн. лева ще струват машините за гласуване

Около 30 милиона лева ще трябва да даде държавата за осигуряване на машините за гласуване, показват предварителни сметки на правителството. Една машина за гласуване ще струва колкото един лаптоп, среден клас, или под 2000 лева, а трябва да се поръчат 15-20 хиляди машини. Тези предварителни данни представи пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев. „Може да натискаме за по- ниска цена предвид големия брой машини, които ще се поръчат – при всички случаи между 15 и 20 хиляди”, коментира Дончев.  

***

БНР започва годината на минус с 5,5 млн. лева

Българското национално радио започва 2020 година с дефицит от 5,5 милиона лева. Очакваните разходи надхвърлят 54 милиона и 800 000 лв., а приходитe с бюджетния трансфер са 49 милиона и 300 хиляди, съобщи генералният директор Андон Балтаков. Въпреки дефицита, няма да се намалява Фонд работна заплата, не се предвиждат и съкращения. В рамките на следващите 6 месеца ще бъде въведена нова система, която да гарантира справедливо заплащане в цялата система на БНР.

***

Не спират акциите срещу криминалния контингент

Полицейски акции срещу битовата престъпност се проведоха днес в Пазарджик, Самоков и Враца. В Самоков полицията проверява автомобилите и хората от криминалния контингент. В село Търнак също се проведе специализирана операция, където намериха обявен за общодържавно издирване. Миналата седмица там бяха извършени няколко умишлени палежи на къщи, за които бяха задържани три лица.

***

Нивото на язовир "Студена" се е повишило с половин метър

Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, а разходът е 254 литра. Същевременно напредва и строителството на водопровода от село Мало Бучино до Перник. По трасето вече са положени три километра тръби. Започва и изграждането на помпената станция и резервоара.

***

Историческо

Жп връзките между Белград и Прищина ще бъдат възстановени след близо 20- годишно прекъсване, а целта е да бъде насърчено икономическото развитие на региона.  Предвижда се и изграждане на магистрала от Ниш до Прищина. Споразумението беше подписано по време на Мюнхенската конференция по сигурността. Под документа подписите си поставиха президентите на двете страни Александър Вучич и Хашим Тачи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама