Нивото на язовир "Студена" се е повишило с половин метър

14:35, 14 фев 20 25 3294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, а разходът е 254 литра.

С покачването на температурите ще се увеличи и снеготопенето, което ни дава относително спокойствие, заяви областният управител на Перник Емил Костадинов по време на заседание на кризисния щаб, предаде БНР.

„Стомана Индъстри" и „Топлофикация – Перник“ са ползвали вода от яз. "Студена" и след забраната

Междувременно, управителят на ВиК Перник Борислав Иванов съобщи, че не е подавана вода за промишлени нужди на „Стомана Индъстри” и „Топлофикация Перник” след наложената забрана от Министерството на околната среда и водите. 

Във връзка с изнесената информация за установени нарушения при подаването на вода от язовир „Студена” Иванов заяви, че водоподаването по промишления водопровод е преустановено, а савакът е затворен и пломбиран от Басейнова дирекция в Благоеврад. Към момента целостта на пломбата е запазена и вода по промишления водопровод не се подава, допълниуправителят на водоснабдителното дружество.

Преди ден от МОСВ информираха, че според проверката на Басейнова дирекция, двете дружества са ползвали нерегламентирано вода от язовир „Студена“ през януари. В писма до медиите предприятията също опровергаха съобщението на екоминистерството.

Същевременно напредва и строителството на водопровода от село Мало Бучино до Перник. По трасето вече са положени три километра тръби. Започва и изграждането на помпената станция и резервоара.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама