Денят накратко – 6 февруари

19:00, 06 фев 20 25 2609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какви са реакциите след забраната на САЩ съдия Андон Миталов да влиза в страната, "подхлъзна" ли се президентът Радев със свалянето на доверието от правителството, с колко пари ще разполага столична община тази година, изненада ли ни зимата и още:

***

ВСС пита Департамента на САЩ за Миталов

На извънредно заседание съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно реши да поиска от Държавния департамент на САЩ информация за съдия Андон Миталов, чието име беше посочено вчера от държавния секретар Майк Помпео за корупция. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че към момента разполагат само с изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

Пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов каза, че ни най-малко не е бил учуден като е чул името на човека, който САЩ спират заради корупция. „Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси. Може би оттам е тръгнала цялата работа. Нито искам да знам, нито да коментирам“, каза още Борисов.

Външният ни министър Екатерина Захариева заяви, че действията на САЩ в никакъв случай не са срещу интересите на България.

"Унижение е, че българин има забрана за влизане в САЩ заради корупция и това да е оповестено публично", това заяви Крум Зарков от БСП по повод скандала. "Това показва, че според САЩ в Бгългария няма система, която да наказва корумпирането. Това е лош политически знак", коментира още Заров. По думите му, въпросният съдия дори не е обвинен. 

Междувременно шефката на специализрания съд Мариета Райкова съобщи, че съдия Антон Миталов е излязъл в болничен. А на фона на скандала САЩ поздравиха България за успешната борба с наркотиците.

***

Политически престрелки

„Чисто политически ние отдавна сме дали импийчмънт на този президент", това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. По думите й в речта на президента Радев за свалянето на доверието от кабинета е прозирал призив за сваляне на правителството. Стоянова коментира, че това е президент, който драматично изживява и представя своята роля. Тя беше категорична, че Радев се е подхлъзнал да говори неща, които са политически, а не президентски.

Крум Зарков от БСП заяви, че няма основание за прилагане на процедурата по импийчмънт и защити стъпките на президента Радев с думите, че три години се чакат промени, които не се случват.  

"Импийчмънт няма да напълни язовирите и хладилниците на хората. Няма да вдигне пенсиите. Най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах", коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев след като в парламента от ГЕРБ заговориха за импийчмънт. Президентът определи като несъстоятелни твърденията, че изявлението му към народа, с което свали доверието си от правителството, е с цел забавяне влизането ни в чакалнята на еврозоната.

***

Пътят ни към чакалнята за еврото вече е отворен

Без дебати депутатите приеха промените в Закона за БНБ, които са задължително условие за влизането ни в чакалнята на еврозоната. В текстовете е записано, че когато България влезе в ERM II, курстът на лева към еврото може да подлежи на преговори с другите страни членки на ЕС, с Дания и Европейската централна банка. Така курсът на лева не е фиксиран в закона, но остава настоящия заради решението на парламента от миналата седмица. Управляващите вече увериха, че процедурата е стандартна и основания за притеснение няма.

***

Цяла смяна митничари задържани на „Калотина“

Цяла смяна митнически служители и гранични полицаи – над 30 души, са задържани на ГКПП „Калотина“ при мащабна операция на МВР и прокуратурата. Очаква се през следващите дни да стане ясно на колко и кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. Действията на службите продължават и към този момент. Главният прокурор Иван Гешев заяви, че в случая не става въпрос за корупция, а за пари

***

Снежна обстановка в страната

Усложнена е пътна обстановка заради обилните снеговалежи на много места в страната, но няма бедстващи хора. В 13 области е обявен жълт код за опасни снеговалежи. Във всички населени места на Русенска област тази нощ са регистрирани проблеми с електрозахранването. В община Троян и община Кубрат, която обяви бедствено положение, учебните занятия са преустановени. 128 снегорина цяла нощ са почиствали столичните улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

***

Одобриха парите за столицата

След 6-часов разгорещен дебат общинските съветници приеха бюджета на Столична община за 2020 г. Докладът мина с 32 гласа „за“ и 26 „против“. Срещу предложения от Фандъкова проект гласуваха от БСП, „Демократична България“ и независимия съветник Борис Бонев. Тази година Столична община ще разполага с 1. 729 300 млрд. лева

***

Катастрофа със загинали и ранени в Белгия заради български ТИР

Български водач на камион е предизвикал верижна катастрофа край белгийския град Антверпен. При катастрофата е имало двама загинали, четирима тежко ранени и 44 леко пострадали, а 65 души са останали невредими. Установено е, че българският водач не е бил под влиянието на алкохол или наркотици. Свидетелството му за правоуправление е отнето за две седмици, а камионът, който е управлявал, засега остава на разположение на експертите, които търсят точната причина за катастрофата.

***

Тежка самолетна катастрофа в Истанбул

Няма пострадали българи при самолетната катастрофа на истанбулското летище „Сабиха Гьокчен“, довела до жертви и ранени. По информация на българското генерално консулство в Истанбул местните власти са потвърдили, че на борда на самолета не е имало наши сънародници. При самолетната катастрофа загинаха трима души, а 179 бяха ранени.

***

МВнР предупреждава за възможни проблеми с транспорта в Гърция

Възможни проблеми с транспорта в Гърция се очакват поради силни ветрове. Затворени са фериботните линии Килин - Порос - Кефалоня и Перама - Саламина. Очаква се снеговалеж в Северна Гърция и в планинските и полуплански части на страната. Дипломатическите ни представителства са готови да окажат съдействие на сънародниците ни при необходимост.

***

Преброяване 2021 – какво ново

Пробното електронно преброяване ще се проведе между 20 и 26 март тази година, като то ще е за хората от цялата страна, това заяви днес председателят на Националният статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски. Новото за преброяването през 2021 г. е т.нар. георефериране. Всяка сграда, обект на преброяването ще влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход и на самото преброяване. След като бъде създадена, базата данни ще бъде предоставена за ползване от общините, които сами ще могат да актуализират жилищния фонд на общината си.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година.

***

Десетки арестувани при спецакции срещу криминалния контингент в страната

60 души са задържани при проведена специализирана полицейска операция тази нощ в село Розино, община Карлово. 33 от тях са с криминални прояви. В Добрич от тази сутрин също се провежда спецакция. Акцент на операцията са два добрички квартала. Действията са насочени към противодействие на битовата престъпност, престъпленията по транспорта и спазването на мерките за неотклонение.

***

Почина легендата в киното Кърк Дъглас

На 103-годишна възраст почина легендата на Холивуд Кърк Дъглас. Тъжната вест съобщи синът му Майкъл Дъглас в профила си във Facebook. Актьорът, който има три номинации за „Оскар”, приключи кариерата си през 1996 г., след като получи инсулт, който засегна говора му. Преди това 1991 г. оцелява при катастрофа с хеликоптер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама